Της Γεωργίας Μοσχονά από την Κυριακάτικη Kontranews
Οι πλούσιοι θα ζήσουν, με τον απλό κόσμο τι θα γίνει;
Εκτός ορίων βρίσκεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, που δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση των περιστατικών της νόσου Covid-19, με τις δεκάδες, καθημερινές εισαγωγές να έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική πραγματικότητα.
Οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς στην Αττική να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.
Η πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίχτηκε ως επί το πλείστον στην ατομική ευθύνη, με την κυβέρνηση να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες. Υπάρχουν δικαιολογίες ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας;
Στην Κυριακάτικη Kontranews μίλησαν δύο γυναίκες, ιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πολεμούν το “τέρας” του κορωνοϊού, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όπως τόνισαν, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε τεχνικά υλικά και όχι μόνο. Επισήμαναν, ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ, να επιταχθούν οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, ενώ υπογράμμισαν το ταξικό πρόσημο της πανδημίας. “Οι πλούσιοι θα ζήσουν, με τον απλό κόσμο τι θα γίνει;”

Ασλανίδη Θένια: Ειδικευόμενη, Γενική ιατρός
Ο “Ερυθρός Σταυρός”, στον οποίο και εντάσσομαι, έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό.
Η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε τώρα. Σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή καλούνται όλες οι ειδικότητες των γιατρών, από τους οφθαλμιάτρους και τους ψυχιάτρους μέχρι τους χειρουργούς, να νοσηλεύσουν κόσμο που ουδεμία σχέση έχει με το αντικείμενο τους, ενώ σε κάποιες από τις ειδικότητες δεν έχουν καν στηθοσκόπιο σαν κομμάτι της ειδικότητάς τους. Παρόλα αυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν νοσηλευόμενους με πνευμονίες, με αναπνευστικά με πιθανές διασωληνώσεις. Οι ίδιοι οι γιατροί κινητοποιούνται γι’ αυτό, έχουν κοινοποιήσει και στην διοίκηση και στην ΥΠΕ την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν, δηλαδή έχουν πει ότι θα κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε ως γιατροί στην ειδικότητα μας, σύμφωνα με τις γνώσεις μας και το αντικείμενό μας.
Για παράδειγμα στην ειδικότητα των γενικών ιατρών, όπου έχουμε να κάνουμε με πολλά διαφορετικά “κομμάτια”, η κατάσταση αυτή έχει κοστίσει στους ειδικευόμενους. Το έχουμε καταγγείλει αυτό και στα συνδικάτα μας, δε γίνεται την ώρα που έχεις να παρακολουθήσεις -για παράδειγμα- ορθοπεδική για να γίνεις ορθοπεδικός, να πρέπει να διακόψεις το χρόνο ειδίκευσης γιατί αυτό δεν αναπληρώνεται. Άρα υπάρχει από όλες τις πλευρές κόστος για την υγεία και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς και εν τέλει για όλη την κοινωνία. Υπήρχε ένας ολόκληρος χρόνος περιθώριο για να διαμορφωθεί η πρέπουσα κατάσταση στο ΕΣΥ.
Ελλείψεις
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που σπάσαμε την σιωπή οι γιατροί και βγήκαμε στα προαύλια και κάναμε κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία μας.
Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών. Οι επιτάξεις που κάνει η κυβέρνηση είναι για τα μάτια του κόσμου. Θα μπορούσαν να έχουν μονιμοποιήσει πολλούς γιατρούς που είναι σε λίστες αναμονής και δουλεύουν χρόνια και έχουν εμπειρία. Δεν θέλει όμως να το κάνει αυτό η κυβέρνηση γιατί πολύ απλά θέλει να μην της κοστίσει λεφτά. Έτσι λοιπόν, έχει αποφασίσει ότι θα πεθάνει κόσμος. Γι’ αυτό γίνονται οι κινητοποιήσεις και δεν έχουμε σταματήσει ούτε θα σταματήσουμε.
Ελλείψεις όπως υπάρχουν παντού, σε προσωπικό, σε τεχνικά υλικά όπως αναπνευστήρες.
Πιο συγκεκριμένα, διασωλήνωση δε σημαίνει ότι μπορεί ο ασθενής να κάθεται απλά σε ένα ράντζο σε ένα διάδρομο. Διασωλήνωση σημαίνει ότι χρειάζεσαι προφανώς μηχανήματα, μόνιτορ, ΜΕΘ. Σίγουρα πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι άλλο. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο κατέβασαν έναν προϋπολογισμό με μείον μισό δις για την υγεία, εν μέσω πανδημίας και αυτό είναι τρομερό.
Είναι απάνθρωπο να βλέπεις ανθρώπους γύρω σου να “σβήνουν” κι εσύ να μην μπορείς να βοηθήσεις. Δε συζητάμε να βρισκόμασταν σε αιώνα που δεν υπάρχει τεχνολογία, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουμε τα μέσα που θέλουμε και χρειαζόμαστε.
Τι μπορεί να αλλάξει
Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε έκτακτες ανάγκες πέρα από την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Τα τεχνικά υλικά που χρειαζόμαστε παράγονται από βιομηχανίες. Υπάρχουν πολλές βιομηχανίες που αυτά τα υλικά παράγουν, δεν είναι δυσεύρετα, άρα η επίταξη θα μπορούσε να φτάσει και σε εκείνο το σημείο.
Είναι καθαρά πολιτική απόφαση ότι δε θέλουν να δώσουν χρήματα, δε θέλουν να κάνουν επιτάξεις, δε θέλουν να τα βάλουν με τους φίλους τους.
Τα δώρα, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και οι ανοιχτοί λογαριασμοί
Από όλα όσα έχουν πει κατά καιρούς δεν ισχύει τίποτα ούτε δώρα πήραμε, ούτε Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ό,τι αιτήματα έχουμε τώρα, αυτά είχαμε και πριν τον κορωνοϊό. Απλά ο κορωνοϊός υπενθυμίζει ότι όντως είμαστε “Βαρέα και Ανθυγιεινά”. Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με την κυβέρνηση. Σε αυτές τις συνθήκες απολύουν τον συνάδελφο Κώστα Καταραχιά, από τον Άγιο Σάββα, τον πρόεδρο του σωματείου που ξεκίνησε να καταγγέλλει ανοιχτά. Ήταν το σωματείο που τα έβαλε πρώτο απ’ όλα με την διοίκηση του, με την ΥΠΕ, με το υπουργείο για τις ελλείψεις και για την κατάσταση που ξέφυγε στο εν λόγω νοσοκομείο. Καταλαβαίνουμε για πιο λόγο η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν θέλει να κάνει όσα πρέπει. Έχουν αποφασίσει ότι όσοι είναι να πεθάνουν θα πεθάνουν, για τους φίλους τους υπάρχουν κρεβάτια “κανονισμένα”, το θέμα είναι ο υπόλοιπος ο κόσμος τι θα γίνει;

Ερωτοκρίτου Αργυρή: Ειδικευόμενη ιατρός στην παθολογία και μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”
Το 40% των κλινών του νοσοκομείου “Γεννηματάς” έχουν μετατραπεί σε κλίνες Covid. Μιλάω για απλές κλίνες, από εκεί και πέρα και η ΜΕΘ και η μονάδα αυξημένης φροντίδας, ΜΑΘ και το Β’ ορθοπεδικό χειρουργείο έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ. Μάθαμε ότι κλείνουν ένα ακόμη χειρουργείο για να το κάνουν μονάδα εντατικής θεραπείας. Το κτίριο στο οποίο βρίσκομαι εγώ, που είναι και το μεγαλύτερο από τα 3 βασικά που απαρτίζουν το “Γεννηματάς”, έχει μετατραπεί όλο κατά αποκλειστικότητα σε κτίριο Covid.
Βρισκόμαστε στον Απρίλη του 2021 και όχι στον Απρίλη του 2020. Το ΕΣΥ μπήκε σε αυτή τη μάχη ενάντια στην πανδημία “χτυπημένο” και “τσακισμένο” από όλα τα μνημονιακά χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα οργανογράμματα των νοσοκομείων, τα έφτιαξε μια κυβέρνηση που δεν είχε κοινωνικό πρόσημο. Όταν λέμε οργανογράμματα εννοούμε πόσες θέσεις εργαζομένων υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο, αυτά τα έφτιαξε ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ήταν υπουργός υγείας. Σήμερα τα νοσοκομεία με βάση αυτά τα οργανογράμματα έπρεπε να είχαν επιπλέον 10.000 γιατρούς και επιπλέον 25.000 νοσηλευτές. Αυτές οι θέσεις είναι κενές, είναι μόνιμες θέσεις και είναι άδειες. Μιλάμε για ένα τεράστιο κενό.
Λίστες αναμονής και επικίνδυνες “ΜΕΘ”
Δε χρειάζεται πολύς κόπος για να καταλάβει κανείς αν αυτό που λέει κυβέρνηση ισχύει όχι για τις προσλήψεις γιατρών και για την έλλειψη γιατρών. Αν ανατρέξει κάνεις τις λίστες αναμονής ειδικευόμενων, δηλαδή συνάδελφοι οι οποίοι έχουν τελειώσει την ιατρική σχολή και περιμένουν σε λίστα αναμονής για να διοριστούν, για να κάνουν επί της ουσίας αυτό που κάνω και εγώ, δηλαδή να είναι η ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό. Ο γιατρός που κάνει τις βάρδιες, ο γιατρός που περνά τον περισσότερο χρόνο του κοντά στον ασθενή δεν είναι άλλος από τον ειδικευόμενο γιατρό. Αυτή τη στιγμή στις λίστες Αθήνα – Πειραιά, δηλαδή σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχουν 500 συνάδελφοι οι οποίοι περιμένουν να διοριστούν για θέσεις παθολογίας μόνο.
Είναι επικίνδυνο αυτό που κάνουν τώρα, που μετατρέπουν τον όποιο χώρο και τον βαφτίζουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ένα χειρουργείο δεν μπορείς να το “βαφτίσεις” Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Για να έχεις ΜΕΘ χρειάζεσαι εξειδικευμένο εξοπλισμό, αναπνευστήρες, μόνιτορ και εξειδικευμένο προσωπικό. Στο “Γεννηματάς” φέρνουν νοσηλευτές οι οποίοι είναι εργαλειοδότες και τους “βαφτίζουν” νοσηλευτές ΜΕΘ. Δεν μπορείς μέσα σε μία νύχτα να περιμένεις ότι ένας νοσηλευτής μπορεί να κάνει την τόσο εξειδικευμένη δουλειά ενός νοσηλευτή ΜΕΘ. Επίσης, δεν μπορεί η κυβέρνηση να καταστρέφει τα διεθνή στάνταρ ασφαλείας για μία μονάδα εντατικής θεραπείας τα οποία ορίζουν ότι για “τόσα” κρεβάτια πρέπει να αντιστοιχούν “χ” νοσηλευτές και “χ” γιατροί.
Πόσο καλύτερη τελικά είναι η κατάσταση στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες;
Η Ελλάδα έχει τεράστιο αριθμό θανάτων, που συγκριτικά με άλλες χώρες, είναι δυσανάλογα μεγαλύτεροι. Ας δούμε την Κύπρο, η οποία έχει 500 κρούσματα ημερησίως. Με απλή αναγωγή του πληθυσμού της Κύπρου με την Ελλάδα βγαίνει ότι η Κύπρος έχει περίπου 5.000 κρούσματα ημερησίως, με έναν ή δύο θανάτους όμως την ημέρα, ενώ εμείς έχουμε 75. Ποιος είναι το λάθος; Έχουμε υποστελεχωμένα νοσοκομεία, το προσωπικό δουλεύει χωρίς άδειες και ακόμα αυτοί που δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού, “κόβονται”, όπως έγινε στο “Γεννηματάς”.
Σε όλη την Ευρώπη το προσωπικό που δουλεύει στα νοσοκομεία, παίρνει άδειες για να ξεκουραστεί 1-2 μήνες, και τώρα, εν μέσω πανδημίας.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Υπουργείο Υγείας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε θανάτους. Λειτουργεί και εις βάρος της παρεχόμενης φροντίδας προς τους ασθενείς και εις βάρος του προσωπικού που εργάζεται μέσα στα νοσοκομεία με αυτοθυσία.
Οι ελλείψεις, η διαλογή ασθενών και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Έχουμε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τεχνικών υλικών. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε στις κοινές κλίνες όταν διασωληνώνουμε έναν άρρωστο, δεν έχει ούτε το 1/10 των δυνατοτήτων του κανονικού αναπνευστήρα. Είναι αναπνευστήρες με τους οποίους μεταφέρονται ασθενείς, όταν πρέπει να κάνουν διάφορες εξετάσεις. Υπάρχει επίσης πρόβλημα με τις παροχές του οξυγόνου, τα μηχανήματα αυτά, high flow, που είναι μηχανήματα τα οποία μπορούν να παρέχουν πολλά λίτρα οξυγόνου, σε σχέση με τα συμβατικά μέσα. Δεν είναι πραγματικός τρόπος αερισμού, δεν είναι διασωλήνωση, αλλά είναι ένας τρόπος, ο οποίος έχει σώσει ζωές. Έχουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό από αναπνευστήρες, που πολλές φορές μπαίνουμε στην διαδικασία να δούμε ποιος θα πάρει και ποιος όχι.
Όταν ακούμε ότι υπάρχουν 100 άνθρωποι κάθε μέρα, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής, για να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, καταλαβαίνουμε πως η διαλογή ασθενών έχει ήδη ξεκινήσει.
Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά είναι το ζήτημα με το οποίο έχει θυμώσει όλο το προσωπικό. Είτε μιλάμε για τραυματιοφορείς, είτε γιατρούς, είτε νοσηλευτές. Η πολιτεία αρνείται πεισματικά να χορηγήσει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και δε θέλει να αναγνωρίσει ότι οι συνάδελφοι οι οποίοι κολλάνε από κορωνοϊό μέσα στη δουλειά είναι ζήτημα εργατικού ατυχήματος και πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοιο.
Απόκρυψη της πραγματικότητας
Υπάρχει συστηματική προσπάθεια απόκρυψης της κατάστασης που πραγματικά υπάρχει μέσα στα νοσοκομεία και η υπόθεση με το συνάδελφο, Κώστα Καταραχιά είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν μπορεί να βγαίνει ο υφυπουργός και να λέει ότι απολύσαμε τον εν λόγω ιατρό, διότι διέσπειρε fake news. Και ποια είναι αυτά; Τα ίδια που σας λέω και εγώ. Δε θέλουν οι υγειονομικοί να βγαίνουν και να αποκαλύπτουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στα νοσοκομεία.
Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία μέσα στη χειρότερη κρίση, η οποία δεν είναι μόνο υγειονομική είναι και οικονομική, κάνει την επιλογή να προστατεύσει τους πλούσιους φίλους της και να αφήσει τον απλό κόσμο να χάνει τη ζωή του και να χάνει την υγεία του μέσα σε ό,τι έχει απομείνει από το ΕΣΥ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως εκτός από τον κορωνοϊό υπάρχουν τα εγκεφαλικά, τα καρδιακά, οι καρκίνοι, τα οποία μέρα με τη μέρα που περνάει βλέπουμε ότι βγαίνουν εκτός ελέγχου. Άνθρωποι με καρκίνο χάνουν την παρακολούθησή τους και υποτροπιάζουν οι καρκίνοι. Ασθενείς, οι οποίοι έχουν χρόνια νοσήματα και αυτά τα βλέπουμε να απορρυθμίζονται. Αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη θνησιμότητα από τους υπόλοιπους παράγοντες. Θα τα μετρήσουμε πότε;
Τα βασικά αιτήματα
Ό,τι διαθέσιμο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο υγείας πρέπει να επιστρατευθεί σε αυτή την τεράστια προσπάθεια και αυτό αφορά και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, όχι μόνο γιατρών, αλλά και νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου και καθαριστών νοσοκομείων.