Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ για την Κυριακάτικη Kontranews
Για τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων κάνει λόγο η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, τονίζοντας ότι γνώμονας των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η υγεία των πολιτών και ο περιορισμός του κινδύνου για την περαιτέρω διασπορά του ιού. Επισημαίνει ότι κυβέρνηση, επιδημιολόγοι, κοινωνία και πολίτες θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πιστή τήρηση των μέτρων και δηλώνει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας. Σχετικά με τα φαινόμενα αστυνομικής βίας σημειώνει ότι δεν είναι ώρα για διχασμούς και κοινωνικές εντάσεις και εκτιμά ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, χρειάζεται θεσμούς που θα λειτουργούν και ευρύτερη πολιτική συναίνεση και συνεννόηση.
» Η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν είναι επικίνδυνη;
Γνώμονας των αποφάσεων της Κυβέρνησης είναι η υγεία των πολιτών και ο περιορισμός του κινδύνου για την περαιτέρω διασπορά του ιού. Για το λόγο αυτό αποφασίζει ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Με δεδομένα τα παραπάνω, η απόφαση για αποσυμπίεση των περιοριστικών μέτρων εδράζεται στην αξιολόγηση απόδοσης των υφισταμένων μέτρων, καθώς και στην ανάγκη για την εξεύρεση των κατάλληλων εργαλείων για την καλύτερη τήρηση των μέτρων και για τις προσαρμογές που κρίνονται απαραίτητες να γίνουν λόγω της κούρασης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η επανέναρξη κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων πρόκειται να γίνει σταδιακά. Κατά την προσωπική μου άποψη και στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο καθένας από το ρόλο του, Κυβέρνηση, επιδημιολόγοι, κοινωνία και πολίτες, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας. Παράλληλα, προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας.
Ποιες είναι οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ένα τέτοιο lockdown;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει έντονη πίεση στην οικονομία και αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Tα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το 2021, αγγίζοντας τα 11.6 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει μία δέσμη μέτρων για την αρωγή επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, κάλυψη μέρους των παγίων δαπανών κ.ά. Η στήριξή μου τόσο στις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, όσο και τους εργαζόμενους, είναι διαχρονική. Για αυτό και μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις μου τονίζω ως απαρέγκλιτο στόχο την ανάγκη για την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων της οικονομίας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Στα πλαίσια της δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το 2022, η ενίσχυση αυτή, ειδικά σε ό,τι αφορά στα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων από την πανδημία, θα μπορούσε ενδεχόμενα να επανεξετασθεί και με την υιοθέτηση πιο γενναίων μέτρων, που, προς το παρόν, η εφαρμογή τους φαίνεται να αποκλείεται λόγω της υπάρχουσας δημοσιονομικής κατάστασης. Από τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων την επόμενη μέρα της αποσωλήνωσης της οικονομίας εξαρτάται και η διάσωση των θέσεων εργασίας. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα θεσμοθετηθεί και εκείνο το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την υφιστάμενη σχέση και τους ίδιους όρους εργασίας των εργαζόμενων.
Το λεγόμενο δόγμα «Νόμος και Τάξη» έχει προκαλέσει ακραία πολιτική πόλωση. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν για να αποφευχθεί ο διχασμός της κοινωνίας;
Τα πρόσφατα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη σαφώς και δημιούργησαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, τόσο ο άγριος ξυλοδαρμός του πολίτη από αστυνομικό, όσο και η αιματηρή επίθεση που δέχτηκε αστυνομικός από διαδηλωτές είναι πράξεις άκρως καταδικαστέες. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ώρα για διχασμούς και κοινωνικές εντάσεις. Η ΝΔ ως παράταξη βασίζεται στην ενότητα και οι κυβερνητικοί χειρισμοί κινούνται προς την κατεύθυνση πάταξης φαινομένων αστυνομικής βίας. Θεμελιώδης αρχή του Κράτους Δικαίου που διέπει τη δημοκρατική κοινωνία μας είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε κάθε έκφανση κρατικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική εξουσία είναι παράνομη όταν ασκείται εκτός των ορίων που θέτει το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους. Παράλληλα, κάθε μεμονωμένος πολίτης, οργάνωση, ομάδα που διαφωνεί με πολιτική απόφαση, νομοθετική ρύθμιση, κοινωνική κατάσταση, νέα πρακτική, δεν μπορεί να κάνει ανενόχλητα χρήση βίας. Όποιος επιλέγει την ανομία, για να προωθήσει τους στόχους του, θα πρέπει να υφίσταται την πλήρη ποινή του νόμου. Ειδάλλως θα επικρατήσει το δίκαιο του ισχυρότερου, που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το δημοκρατικό πολίτευμα και το σεβασμό των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, χρειάζεται θεσμούς που θα λειτουργούν και ευρύτερη πολιτική συναίνεση και συνεννόηση.
Σοκ προκαλούν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές αστυνομικής αυθαιρεσίας. Τι φταίει γι’ αυτήν την κατάσταση;
Οι συμπεριφορές αυτές είναι κατακριτέες και ευελπιστούμε να είναι οι τελευταίες. Η εκχώρηση μέρους εξουσίας από την Πολιτεία στην αστυνομία είναι μία πράξη που για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται ένα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρά ελεγχόμενο πλαίσιο. Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν σταδιακά τα πάντα στην Αστυνομία: τη δομή, την εκπαίδευση, το δόγμα, τον τρόπο του επιχειρείν, το σχεδιασμό και τα μέσα. Πρώτη κίνηση η κατάρτιση σχεδίου νόμου με νέο οργανόγραμμα και νέα εκπαιδευτική πολιτική που θα προκύπτουν από τη φιλοσοφία της «Λευκής Βίβλου», που παρουσιάστηκε από το αρμόδιο υπουργείο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συνδράμει και η δια βίου εκπαίδευση των αστυνομικών. Και φυσικά είναι εύλογο ότι οι αρμοδιότητες του κάθε τμήματος της αστυνομίας θα πρέπει να ασκούνται κατά τον τρόπο και στα συγκεκριμένα πλαίσια που έχει ορίσει ο νομοθέτης, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αστυνομίας όσο και για την απόδοση ευθυνών.
Τελείωσε κι ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος, να βρεθεί λύση με την Τουρκία ή απλώς κερδίζουμε χρόνο;
Η μοναδική διμερής διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος των διερευνητικών επαφών είναι να διερευνηθούν τα σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών, προκειμένου να οδηγηθούμε στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της διαφοράς αυτής. Ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης με την Τουρκία στα προαναφερόμενα ζητήματα με βάση την πλήρη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 25 Μαρτίου, θα κριθεί συνολικά και διαχρονικά η συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντι σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και σε ό,τι αφορά στα θέματα που άπτονται της καθαρά ευρωτουρκικής ατζέντας. Πάντως, υπάρχει και η Έκθεση Μπορέλ, που θα συζητηθεί, ενώ η προοπτική λήψης κυρωτικών μέτρων πρέπει να υπάρχει εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά.