Ανησυχία ότι το εμβόλιο δεν θα λειτουργεί κατά της μετάλλαξης του ιού

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

• Δύο φάρμακα για την αρθρίτιδα καταπολεμούν τον κορωνοϊό

Την ώρα που η κοινωνία ζει καθημερινά τη μέρα της μαρ­μότας, με αλλεπάλληλες παρα­τάσεις του lockdown, μη γνωρίζο­ντας πότε θα ανοίξει η οικονομία, πότε θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και πότε θα επι­στρέψουμε στους κανονικούς ρυθ­μούς της ζωής μας, οι εμβολιασμοί δεν φαίνεται να πηγαίνουν βάση σχεδίου, κάτι που προκαλεί κοινωνι­κές και πολιτικές ταραχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό. Και όλα αυτά την ώρα που οι μεταλλάξεις του ιού ανησυχούν τους ειδικούς…

Εσωτερική πολιτική κόντρα

Η κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυ­πουργού θεωρεί ως ικανοποιητικό γεγονός το να εμβολιάζονται 8.000 άνθρωποι την ημέρα, όμως φαίνε­ται πως τα νούμερα …δεν βγαίνουν, καθώς έτσι θα χρειαστούν δεκάδες μήνες για να επιτευχθεί η ανοσία. Και αυτό, με δεδομένο ότι το εμβόλιο θα προστατεύει και από τις μεταλλάξεις. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ε.Ε. τις πατέ­ντες από τα εμβόλια και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος – μέλος να τις διαχειριστεί αναλόγως με τις εγχώριες δυνάμεις της φαρμακοβιο­μηχανίας, ενώ πρότεινε να αναζητή­σει η χώρα λύσεις με διμερείς συμ­φωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρίες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο.

«Τον πληροφορούμε ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνή­σει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επι­τρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρ­σουλα Φον Ντερ Λάιεν επανέλαβε με ξεκάθαρο τρόπο ότι “κανένα κράτος- μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγμα­τεύεται ή να έχει συμβόλαιο παράλ­ληλα”. Προτείνει μήπως να παραβιά­σουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφω­νία; Αυτό είναι ξεκάθαρα εις βάρος της χώρας», δήλωσε ο κ. Ταραντίλης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πώς θα πάρει περισσότερα εμβόλια η Γερμανία

Όπως αναφέρει η DW, περισσότε­ρα από τα αρχικώς προβλεπόμενα εμβόλια από την Biontech/Pfizer θα λάβει η Γερμανία: «Ενώ μέχρι πρότι­νος γινόταν λόγος για 55 εκατομμύ­ρια δόσεις εμβολίου που θα λάμβανε η Γερμανία αναλογικά από την ευρω­παϊκή παραγγελία, πλέον το γερμανι­κό υπουργείο Υγείας υπολογίζει 64 εκατομμύρια δόσεις» αφού ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν χρή­ση του δικαιώματος επί των μεριδίων που τους αναλογούν και το Βερολίνο αναλαμβάνει να πάρει αυτά τα μερί­δια. Προφανώς η Γερμανία εξαιρεί­ται από τις συστάσεις της Φον Ντερ Λάινεν και δρα αυτόνομα…

Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πριν από λίγες μέρες και το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Moderna. «Με το εμβόλιο της Moderna, το δεύ­τερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομ­μύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισ­σότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξα­σφαλίσει έως και δύο δισεκατομ­μύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότε­ρα από αρκετά ασφαλή και αποτε­λεσματικά εμβόλια για την προστα­σία όλων των Ευρωπαίων» δήλω­σε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία λίγο αργότερα αποκάλυψε πως η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας δείχνει να λειτουργεί και κατά των μεταλ­λάξεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρ­μάκων θεωρεί πως η έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοι­νού η βρετανική AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μπορεί να γίνει μέχρι και το τέλος Ιανου­αρίου…

Ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων λόγω μετάλλαξης

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Pfizer και Moderna, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα εμβόλια μπορεί να μην λει­τουργούν αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς.

«Η μετάλλαξη μπορεί να ευθύ­νεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότη­τα του ιού και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέ­πει στον ιό να αποφεύγει την εξου­δετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο» δήλωσε από τη μεριά του ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμο­νες της Pfizer για τα εμβόλια. Μένει να φανεί αν οι ανησυχίες επιβεβαι­ωθούν ή όχι. Αν τελικά επιβεβαιω­θούν, τότε η ανθρωπότητα θα βρί­σκεται αντιμέτωπη με μια εντελώς νέα και δυστοπική πραγματικότητα…

Μόσιαλος: “Καλύτερα” να αυξηθεί η θνητότητα παρά η μεταδοτικότητα από τη μετάλλαξη!

Εάν μια παραλλαγή του κορωνοϊού, πράγματι είναι 50% πιο μεταδοτική, θα δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μία παραλ­λαγή που θα αύξανε τη θνητότητα του ιού κατά 50%, επισημαίνει ο καθη­γητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, καθώς όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, οι ανθρώ­πινες απώλειες θα ήταν λιγότερες.

Κατά τον κ. Μόσιαλο, «”καλύ­τερα” να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μία παραλλαγή του κορω­νοϊού κατά 50%, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μίας παραλλα­γής κατά 50%». «Είναι, συνεπώς, σημαντικός ο έλεγχος της διασπο­ράς στην κοινότητα και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα τεστ. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε υπο­μονή για λίγο ακόμα και να είμα­στε το ίδιο προσεκτικοί», καταλήγει ο καθηγητής.

Ελπίδες από δύο φάρμακα

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δύο φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν κατά της αρθρίτιδας, μειώνουν κατά περίπου 27% τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας της Covid19.

Πρόκειται για τα tocilizumab και sarilumab, τα οποία φαίνεται ότι μπο­ρούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον επτά μέρες κατά μέσο όρο την παρα­μονή των ασθενών σε ΜΕΘ.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Imperial College Λονδίνου και Ουτρέ­χτης ανέφεραν πως είναι τα πρώτα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που βρέθηκαν να έχουν αποτέλεσμα σε σοβαρά νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό, την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται.

Πάντως, οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα θετικά αποτελέσματα θα υπάρ­χουν εφόσον η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ.

Κανένα πάντως από τα δύο δεν είναι φθηνό, καθώς κοστίζουν περίπου 750 έως 1.000 βρετανικές λίρες ανά ασθενή.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή