Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Ποιες θα είναι οι ελευθερίες των εμβολιασμένων,
• Θα μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τους ανεμβολίαστους;
Eπιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα. Η παραλλαγή αυτή, φαίνεται πως είναι αρκετά πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη του κορωνοϊού, ενώ πιθανότατα να διαφεύγει σε έναν βαθμό από τη φυσική ανοσία, αφού μπορεί να μολύνει ξανά όσους είχαν νοσήσει στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη σαρώνει η παραλλαγή Δέλτα (η γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη), η οποία θεωρείται από Βρετανούς επιδημιολόγους ότι είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα (βρετανική), αφού τα εμβόλια φαίνεται πως είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι αυτής…
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα έρθουν τα πάντα όλα… Όλα τα στελέχη» είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Παυλάκης, συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή. «Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά. Θα ‘θελα να το ξορκίσουμε. Φαίνεται όμως, ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες, δυστυχώς» είπε και ζήτησε να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω, μόλις υπάρχει επάρκεια εμβολίων…
«Στο “Σωτηρία” διασωληνώσαμε έναν 22χρονο… Ο ιός μπορεί να απειλήσει τη ζωή οποιουδήποτε» είπε με τη σειρά της στον ΑΝΤ1 η Μίνα Γκάγκα.
Την ώρα που γίνεται ένας πραγματικός αγώνας δρόμου για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση στις χώρες να μοιραστούν την πρόσβαση στις δόσεις των εμβολίων, τονίζοντας πως εάν η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχιστεί με τους υφιστάμενους ρυθμούς, θα χρειαστούν χρόνια προτού τεθεί υπό έλεγχο…
Οι G7 θα δωρίσουν 1 δισ. εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες, οι οποίες μετρούν χιλιάδες νεκρούς καθημερινά.
Νέα έρευνα για την προέλευση του ιού
Επίσης, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να καλέσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε μια νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού… Πριν μερικές μόλις ημέρες, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να ερευνούν πιο εντατικά τη θεωρία που θέλει τον κορωνοϊό να προήλθε από κινέζικο εργαστήριο στην Ουχάν.
Από τη μεριά τους, Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν πως εντόπισαν 24 άγνωστους μέχρι τώρα κορωνοϊούς σε νυχτερίδες, την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να απορρίψει τις αιτιάσεις περί πιθανής διαρροής του ιού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.
Εκατομμύρια κρούσματα σε εκτροφεία βιζόν
Eκατομμύρια ζώα σε δέκα χώρες της ΕΕ μέχρι τα μέσα Μαΐου είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Προστασίας των Ζώων, η οποία έχει την έδρα της στη Βόνη.
Σύμφωνα με έκθεσή της, ο ιός εντοπίστηκε σε εκατοντάδες μονάδες εκτροφής βιζόν σε Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία και άλλες χώρες…
Ελευθερίες και υποχρεωτικότητα…
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στον κόσμο, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η κουβέντα περί προνομιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Ο πρωθυπουργός είπε πως από το Φθινόπωρο ένας επιχειρηματίας εστίασης θα μπορεί να δέχεται μόνο τους εμβολιασμένους πελάτες…
Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η κυβέρνηση θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τις ηλικίες 18-24. Πέρα από την πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, οι εμβολιασμένοι φαίνεται πως θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα και στα γήπεδα, ενώ δεν θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όμως μία φράση του Στέλιου Πέτσα σήκωσε πολύ κουβέντα: «Όλη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι ταμπού. Πρέπει να περιλαμβάνει όλο και περισσότερες περιπτώσεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δείχνοντας εν μέρει τις προθέσεις της κυβέρνησης.
«Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης των ανεμβολίαστων»
Στα μέσα της εβδομάδας, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν, οφείλουν να υποστούν τις συνέπειες: «Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση…» είπε.
Πάντως, η Αριστοτελία Πελώνη δυο μέρες αργότερα ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα απόλυσης εργαζομένου…