Ανεπίσημο «Οκ» της Ευρώπης για το Ασφαλιστικό

Ενωμένοι κατά της λιτότητας Τσακαλώτος – Πάντοαν
Το πρώτο ανεπίσημο «Οκ» για τον νέο Ασφαλιστικό έρχεται μέσα από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, που όπως τονίζουν «δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της πρότασης, αλλά πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να πιάνονται οι στόχοι».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι ευρωπαίοι έχουν θέσει ως όριο έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς την 18η Ιανουαρίου και το επιτυχές κλείσιμο της οδηγεί στην πολυαναμενόμενη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων στο Reuters, «Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο».
Όλες οι «καυτές» μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα της αξιολόγησης
Η αξιολόγηση, θα συμπεριλάβει όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που έχουν υλοποιηθεί από την συμφωνία του καλοκαιριού μέχρι σήμερα, όπως το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στην φορολογία και τα «κόκκινα» δάνεια με την ελληνική πλευρά να έχει βάλει στόχο την γρήγορη ολοκλήρωσή της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι θεσμοί έχουν βάλει σαν βασικό στόχο των αλλαγών την αύξηση των κινήτρων για παραμονή των ελλήνων στην αγορά εργασίας για περισσότερο διάστημα. Όπως δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος,
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική των μεταρρυθμίσεων. βγαίνουν όμως τα νούμερα; Πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία από την Αθήνα για να απαντήσουμε».
Στην συνέχεια προσέθεσε πως, δεν υπάρχει βιασύνη για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείων και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους, η ρευστότητα της Αθήνας μειώνεται.
Η επιτυχημένη αξιολόγηση «φέρνει» νέα δόση και μείωση του χρέους
Η Ελλάδα περιμένει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να λάβει περί τα 5,7 δισ. ευρώ, από τους θεσμούς ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρέπει να καταβάλλει τόκους ύψους 1,3 δισ. ευρώ μέσα στο Φεβρουάριο.
Από αυτά τα περίπου 470 εκατ. ευρώ είναι προς το EFSF. Ειδική αναφορά γίνεται και στις οφειλές της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα, με οφειλές περίπου 7 δισ. ευρώ. Οφειλές που ασκούν μεγάλες πιέσεις στις επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό να βρίσκεται κοντά στο «λουκέτο».
Ασφαλιστικό και χρέος στη συνάντηση Τσακαλώτου Πάντοαν
Συμμαχίες στην Ευρώπη αναζητά η κυβέρνηση για Ασφαλιστικό και απομείωση του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε από εχθές μία σειρά επαφών με ομολόγους του. Η αρχή έγινε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών σε συνάντηση που είχαν εχθές στην Ρώμη.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πλήθος ζητημάτων της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ατζέντας. Προτεραιότητα είχαν σαφώς τα θέματα «φωτιά» της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρωτίστως τέθηκαν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Επίσης, η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη -μέλη και στο σύνολο της ΕΕ.
Τέλος, συζητήθηκε η ενδυνάμωση των θεσμικών οργάνων της Ευρωζώνης, καθώς και η προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Νομισματικής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης. Όπως τονίζεται από το υπουργείο, «η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό, ειλικρινές και εποικοδομητικό κλίμα».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης