Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Σοβαρές καταγγελίες για προβοκάτορες που ενορχήστρωσαν τα επεισόδια στην Αθήνα • Οι εισαγγελείς «αδειάζουν» Χρυσοχοΐδη
Το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα που στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις χτυπούσε κόκκινο, στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα επικρατούσε πανικός. Μολότοφ, χημικά και συγκρούσεις σώμα με σώμα αστυνομικών με διαδηλωτές που θύμισαν παλιότερες εποχές…
Οι καταγγελίες για αυθαίρετη αστυνομική βία είναι σοβαρές και επιβάλλεται να ερευνηθούν… Πολλοί που βρέθηκαν στα συλλαλητήρια έκαναν λόγο για «βίαιη και καλά οργανωμένη επίθεση των δυνάμεων καταστολής» με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.
Για «μαφιόζικο χτύπημα» από την αστυνομία έκανε λόγο και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας επιθέσεις με χημικά και κρότου – λάμψης και καταγγέλλοντας αναίτιες προσαγωγές διαδηλωτών από την ομάδα ΔΕΛΤΑ.
Σοβαρές καταγγελίες για προβοκάτσια
Ο Νίκος Βούτσης κατέθεσε μια φωτογραφία που δείχνει έναν νεαρό με σακίδιο μέσα στον περίβολο της Βουλής και σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, πρόκειται για αστυνομικό που είναι ντυμένος με πολιτικά και που κρατά ασύρματο στο ένα του χέρι, αφήνοντας αιχμές για προβοκάτσια.
«Στο προαύλιο της Βουλής ήταν αξιωματικός της κρατικής ασφάλειας που συντόνιζε τις δυνάμεις. Αν απαγορεύεται από αξιωματικό της κρατικής να κυκλοφορεί με πολιτικά ρούχα να μας το πει ο κ. Βούτσης. Η ανεύθυνη μεταφορά στην αίθουσα του κοινοβουλίου δήθεν πληροφοριών, ταιριάζει σε εκπρόσωπο των μπάχαλων και όχι σε πρώην πρόεδρο της Βουλής» υποστήριξαν την επόμενη μέρα πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πάντως γεννά ερωτήματα το γιατί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν σχολίασε τη φωτογραφία την ώρα της συζήτησης, αλλά περίμενε μία μέρα για να βγάλει τη συγκεκριμένη διαρροή…
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στη Βουλή, όσο και μέσω ανακοίνωσης του γραφείου τύπου ζήτησε την παραίτηση Χρυσοχοΐδη, με τον υπουργό να υποστηρίζει πως υπήρξε επίθεση από 1000 άτομα εναντίον αστυνομικών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι εξ’ αυτών…
Ενισχύει το δεξιό του προφίλ ο Μητσοτάκης
Η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια κορυφώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστός στο δόγμα «Νόμος και τάξη» που προσπαθεί να εφαρμόσει (νομοσχέδιο για άσυλο, εισβολή των αστυνομικών σε καταλήψεις, χημικά στις πλατείες για να διαλυθεί ο συνωστισμός, κ.α) υπερασπίστηκε με σθένος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με κύριο άξονα των επιχειρημάτων του πως στη δημοκρατία κανένα δικαίωμα δεν υπερισχύει έναντι άλλου: «Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει το ισότιμο δικαίωμα για ελεύθερη κυκλοφορία στον δημόσιο χώρο. Όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του ή να βγει βόλτα με τα παιδιά του» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης πως το νομοσχέδιο ήταν φασίζουσας νοοτροπίας και πως στόχο έχει να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Σφοδρές ήταν και οι αντιρρήσεις από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τις τροποποιήσεις που πρότεινε το ΚΙΝΑΛ και δέχθηκε η ΝΔ, υποστήριξε πως το κόμμα της «ξαναέγραψε από την αρχή το νομοσχέδιο». Αλλαγές που δεν ήταν αρκετές για να τηρήσουν την κομματική πειθαρχία, αφού Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης απείχαν της ψηφοφορίας…
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο – Περιορίζεται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία
Με το σχέδιο νόμου πλέον απαιτείται η γνωστοποίηση μιας διαδήλωσης στις αστυνομικές Αρχές πριν την πραγματοποίηση της, καθιερώνεται ο ρόλος του διοργανωτή ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίηση της συνάθροισης και υπόλογος για τυχόν ζημιές, ορίζεται διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή, ενώ προβλέπεται απαγόρευση διαδήλωσης με απόφαση Εισαγγελέα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν πχ υπάρχει υποψία επεισοδίων.
Το εύλογο ερώτημα είναι το ποιος θα δεχθεί να οριστεί ως διοργανωτής και να αναλάβει τις ποινικές ευθύνες από τυχόν επεισόδια και καταστροφές. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργήσει εμπόδια στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία και πως οι παραπάνω όροι καθιστούν απαγορευτικές τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις.
Αν ίσχυε ο νόμος στην υπόθεση της Marfin…
Όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κάνει όσους διαδηλώνουν ειρηνικά, όμηρους του κάθε προβοκάτορα και επεσήμανε με νόημα ότι εάν το νομοσχέδιο ίσχυε για την υπόθεση και τα θύματα της Marfin, «θα έπρεπε να είναι υπόλογοι οι συνδιοργανωτές των διαδηλώσεων, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ΛΑΟΣ»….
Το παράδειγμα του Τσίπρα
O Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον προβληματισμό του με ένα παράδειγμα: «Σκεφτείτε τώρα: θέλει λοιπόν να οργανώσει μία διαδήλωση ο σύλλογος των ατόμων με αναπηρία, των συνανθρώπων μας με αναπηρία, μπροστά στη Βουλή, όπως πολλές φορές έχουν κάνει, και έρχεται μια άλλη διαδήλωση ή κάποιος προβοκάτορας και πετάει μια βόμβα μολότοφ και μετά καίει ένα αυτοκίνητο. Έχει δηλώσει λοιπόν ο σύλλογος των αναπήρων τον υπεύθυνο. Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού υποστήριξε πως το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε αρκούσε, υποστήριξε πως η απαγόρευση μιας διαδήλωσης λόγω της μη γνωστοποίησης της στην αστυνομία και λόγω της άρνησης υπακοής των διοργανωτών και των διαδηλωτών στις εντολές της αστυνομίας, είναι αντισυνταγματική…
«Το Σύνταγμα δεν κάνει διάκριση µεταξύ γνωστοποιηθείσας και µη γνωστοποιηθείσας συνάθροισης»
Σοβαρές ενστάσεις για τη συμβατότητα με το Σύνταγμα του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις είχε κάνει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, λέγοντας μεταξύ άλλων πως μόνο η παράλειψη της γνωστοποίησης δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της συνάθροισης και πως οι αυθόρµητες, συναθροίσεις απολαύουν συνταγµατικής προστασίας, δεδοµένου ότι το Σύνταγµα δεν κάνει διάκριση µεταξύ γνωστοποιηθείσας και µη γνωστοποιηθείσας συνάθροισης.
Για «αντισυνταγματική διάταξη» μιλά η Ένωση Εισαγγελέων
Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προκαλεί ο νόμος της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, καθώς η πρόεδρος της Ένωσης, Άννα Ζαΐρη μιλώντας στο OPEN τονίζει ότι ο εισαγγελέας δεν μπορεί να λάβει απόφαση διοικητικής φύσεως.
«Εκθέσαμε τις απόψεις μας που δεν αποτελούν μόνο δικές μας αλλά και των συναδέλφων των άλλων κλάδων. Η απόφαση να υπάρχει εισαγγελέας σε περίπτωση διάλυσης είναι ευθέως αντικείμενη προς το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα ορίζει ρητά ότι ο δικαστικός λειτουργός δεν επιτρέπεται να ασκεί καθήκοντα διοικητικά, παρά μόνο σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Έχουμε μία αντισυνταγματική διάταξη» υπογράμμισε.
«Το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Με γραπτές επισημάνσεις αλλά και προφορικά. Για κάποιους λόγους έγινε δεκτή η αντίθετη πράξη. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη γιατί θα έχει νομικές συνέπειες ακυρότητας των αποφάσεων» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Προτείναμε ο εισαγγελέας να δίνει μία γνωμοδότηση συμβουλευτικής μορφής. Αυτό δεν έγινε δεκτό για λόγους που αγνοώ»…
Με απλά λόγια, όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη πιθανώς δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί ποτέ…