Ανάβουν το «πράσινο φώς» για μνημόνιο και δάνειο 86 δισ. οι δανειστές

Στην τελική στροφή έχει μπει η έγκριση του νέου μνημονίου από τους δανειστές. Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι κρίσιμες ψηφοφορίες στην Γερμανία και την Ολλανδία.  

Το «πράσινο φως» έδωσαν ήδη από σήμερα, οι Ισπανοί, οι Εσθονοί, οι Αυστριακοί και οι Σλοβάκοι.

Μετά το «δράμα», με τις μαραθώνιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην
Ελληνική βουλή, ήρθε οι ώρα των διεθνών πιστωτών, με διαδικασίες «εξπρές» να στηρίξουν με την υπογραφή τους, τις δεσμεύσεις που έχουν δώσει, για τη στήριξη της ελληνικής Οικονομίας.  

Τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης  έχουν αρχίσει από σήμερα, την έγκριση του νέου δανείου-«Μαμούθ» ύψους  85,5 δισ. ευρώ που θα δώσει μια απαραίτητη «ανάσα» στην ελληνική Οικονομία και παράλληλα εγγυάται την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα για την επόμενη τριετία.

Αύριο το μεσημέρι αποφασίζει η ολλανδική Βουλή, (στη χώρα όπου είναι υπουργός Οικονομικών ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ),  σε έκτακτη συνεδρίαση τη ολομέλειας για το ελληνικό πρόγραμμα και αργότερα θα ξεκινήσει και η περιπέτεια της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Μόλις εγκριθεί η συμφωνία και από το τελευταίο κράτος – μέλος,  θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης για να εγκρίνει την εκταμίευση της πρώτης δόσης μεγάλης δόσης των 26 δις προς την Ελλάδα.

Τα 10 δισ. θα περιμένουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 3 δισ. θα παραμείνουν στο Λουξεμβούργο (την έδρα του ESM) και θα δοθούν στην χώρα μας, σε δύο δόσεις μέσα στο Φθινόπωρο, ενώ τα 13 δισ. θα χρησιμοποιηθούν στην πλειονότητά τους για την κάλυψη των ωφειλών τους δημοσίου προς τους δανειστές.

Περί τα 7,16 δισ. είναι η αποπληρωμή του δανείου-«γέφυρα» που πήραμε τον Ιούλιο από τους 28 της Ευρώπης μέσω του EFSM(του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), 3,2 δις. ευρώ θα φύγουν προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη 20 Αυγούστου για την πληρωμή του δεύτερου μεγάλου καλοκαιρινού ομολόγου και τα υπόλοιπα για τόκους και την κάλυψη των επόμενων δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Από σήμερα, πέρασε η νέα συμφωνία από τα κοινοβούλια της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας.

Συγκεκριμένα, στην Ισπανία, το μνημόνιο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία αφού, μόλις 20 από τους 322 βουλευτές ψήφισαν κατά του μνημονίου.

Ελάχιστοι σε σχέση με όσους  κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε εξέφρασαν την άποψη ότι η συμφωνία δεν βοηθά τους Έλληνες και δεν θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής Οικονομίας.  

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος, δήλωσε σχετικά πως, «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, κίνδυνοι στην εκτέλεση, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης (…) Δεν είναι εύκολο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και περίπλοκος».

Οι Ισπανοί τον Δεκέμβριο έχουν εθνικές εκλογές, όπου αναμένεται να δοθεί «σκληρή μάχη», καθώς οι Podemos, συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος. ο κ. Ντε Γκίντος, που είναι υπουργός στην Κυβέρνηση Ραχόι, βρήκε ευκαιρία, να εξαπολύσει τα πυρά του κατά των «λαϊκιστικών τραγουδιών των σειρήνων» που όπως ανέφερε «έσπρωξαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού».  

Από την άλλη πλευρά, ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, που είναι ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς δήλωσε, «εάν επιλέξετε ανάμεσα στο να ταπεινώσετε την Ελλάδα και να αναγκάσετε την Ελλάδα να πληρώσει με την τελευταία ρανίδα του αίματός της, ακολουθώντας το οικονομικό συμφέρον, τότε η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει».

Στην Εσθονία το «οκ» για το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, δόθηκε ισχυρή αντίσταση, καθώς ήταν συνολικά 37 οι βουλευτές που ψήφισαν κατά και 50 οι βουλευτές που το υπέρ-ψήφισαν.

Για περισσότερες από τρεις ώρες, 93 από τους 101 βουλευτές συμμετείχαν σε ειδική συνεδρίαση της εσθονικής Βουλής. Στην συνέχεια, ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών, τάχθηκε κατά της διαγραφής μέρους του χρέους της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το Ταλίν δεν είναι αρνητικό σε συνομιλίες για άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους»

Το κείμενο της νέας συμφωνίας Ελλάδας και δανειστών εγκρίθηκε και από την αυστριακή βουλή, μέσω  κοινοβουλευτικής επιτροπής.  Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανέφερε πως η έγκριση του νέου μνημονίου, δεν χρειάζεται την έγκριση όλων των βουλευτών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή