ΠΑΡΑ τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, των εργαζομένων στα νοσοκομεία και της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση άφησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρεύσει.
Η απόφαση για αναβολή του 80% των τακτικών χειρουργείων αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τα οποία δεν έχουν ενισχυθεί με προσωπικό, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Ακόμη και οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις αναβάλλονται για τρεις, τέσσερις και πέντε μήνες, χωρίς ωστόσο οι γιατροί και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε θα υπάρχει δυνατότητα για χειρουργεία. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΕΣΥ είναι δραματική.
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση υποστηρίζουν γιατροί και υγειονομικό προσωπικό στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα το σύστημα έχει βραχυκυκλώσει, γιατί δεν αντέχει την πίεση από τις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης παρακολουθεί αμέτοχος την κατάρρευση του ΕΣΥ και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο. Η κυβέρνηση έχει χάσει ολοκληρωτικά τον έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας και τώρα θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών που είχαν προγραμματίσει να χειρουργηθούν για σοβαρές παθήσεις. Οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι μόνο οι χημειοθεραπείας θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά και δεν μπορούν να κάνουν καμία πρόβλεψη για το πότε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία.
Στην εναγώνια προσπάθειά της να υποβαθμίσει τους κινδύνους που εγκυμονεί η αναβολή των χειρουργείων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό. Δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία. Μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου ώστε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς. Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για έναν όγκο ή ένα τροχαίο. Θέλουμε οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία και να μην πιέζονται. Δεν πετάμε το μπαλάκι σε κανένα γιατρό. Είναι απολύτως καθορισμένα τα κριτήρια για τα τακτικά και επείγοντα χειρουργεία».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε ακόμη ότι: «Δεν υπάρχει επιλογή ασθενών».
Το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με επίταξη στρατιωτικών και ιδιωτικών νοσοκομείων. Με δεδομένο ότι τα κρούσματα κορωνοϊού και οι διασωληνωμένοι διαρκώς αυξάνονται οι δεσμεύσεις για δήθεν αναβολή χειρουργείων μόνο για ένα μήνα, συνιστούν ένα μεγάλο ψέμα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι τα περισσότερα χειρουργεία ίσως αναβληθούν ακόμη και για πέντε και έξι μήνες με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.