Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου να ανασταλεί η ποινή κάθειρξης 10 ετών στην καθαρίστρια που συγκλόνισε το πανελλήνιο, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο.
Μέσα στο πενταμελές εφετείο βρέθηκε και μίλησε η κόρη της καθαρίστριας η οποία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της.
Ικανοποίηση για την απόφαση
Ικανοποιημένοι, με την απόφαση δηλώνουν ο δικηγόρος της καθαρίστριας, αλλά και η κόρη της.
O δικηγόρος, Γιώργος Σινέλης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και ο Άρειος Πάγος θα κάνει δεκτή και την αναίρεση που έχει ασκηθεί. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κατά την άποψη του ίδιου δεν υφίσταται απάτη, καθώς έχει παραγραφεί, αφού τελέσθηκε εν έτη 1997 και δεν είναι δυνατό να τελείται η απάτη δια παραλήψεως» . Μιλώντας για το ζήτημα της πλαστογράφησης, υποστήριξε σε δήλωση του ότι: «H νόθευση εγγράφου αφορούσε το πλαστό πτυχίο, δηλαδή κατηγορήθηκε ότι την 5η δημοτικού την έκανε ΣΤ’ δημοτικού, αλλά παρείχε τις υπηρεσίες της. Και κατά την άποψή μου, υπήρξε ισάξια αντιπαροχή στις υπηρεσίες και αυτό δεν επηρέασε την παροχή της υπηρεσίας, καθώς ήταν καθαρίστρια. ‘Αρα δεν έπαιζε κανένα ρόλο η 5η ή η ΣΤ’ δημοτικού στην παροχή της υπηρεσίας».
Από την πλευρά της, η κόρης της καθαρίστριας, Νίκη Τσιαντάκη, δήλωσε ευχαριστημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και του κόσμου που συμπαραστάθηκε στην οικογένειά της, για να προσθέσει πως ανυπομονεί να δει από κοντά τη μητέρα της.
«Ήταν αδικία αυτό που έγινε στο πρόσωπο της μαμάς μου, γιατί η μαμά μου δούλευε όλα αυτά τα χρόνια, φρόντιζε την οικογένειά της… κι ότι είμαστε αυτή τη στιγμή τα οφείλουμε στη μαμά μας» είπε μεταξύ άλλων η κόρη της 53χρονης σε δηλώσεις της μετά την απόφαση.
H αδικία που συγκλόνισε το πανελλήνιο
Η προκλητική απόφαση προκαλέσε οξείες αντιδράσεις για τον απάνθρωπο χαρακτήρα της. Η 53χρονη καθαρίστρια καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 15 χρόνια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχη τόσο για το αδίκημα της απάτης όσο και για αυτό της πλαστογραφίας, επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού Σχολείου (από Ε΄τάξη το έκανε ΣΤ΄ τάξη), προκειμένου να μπορεί να εργαστεί. Κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας αλλά έκρινε ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και προκλήθηκε «μεγάλη ζημιά», καθώς κατέβαλε στη γυναίκα μεικτές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας για να εκτίσει την ποινή της.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου Δημητρίου είχε ζητήσει να της διαβιβαστεί η επίμαχη απόφαση, προκειμένου να εξετάσει αν πρέπει να αναιρεθεί ή όχι και αν συντρέχουν λόγοι πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών που την εξέδωσαν.
Η καθαρίστρια μέσα από τις φυλακές της Θήβας η καθαρίστρια εξέφρασε την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης. Τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.
Η 53χρονη γυναίκα τόνισε στην εφημερίδα “Ταχυδρόμος του Βόλου” πως έκανε τα πάντα για τα παιδιά της. “Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ”, είπε χαρακτηριστικά.
Aλλάζει ο «δρακόντειος» νόμος με βαση τον οποίο φυλακίστηκε η καθαρίστρια που κινδύνευε με ισόβια!
Η απόφαση για την αναστολή της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας του Βόλου, είναι η κορυφή του παγόβουνου που δημιουργήθηκε με έναν δρακόντειο νόμο , τον αποκαλούμενο περι καταχραστών δημοσίου. Το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της ενόψει της αναίρεσης που εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο νόμος που έχεις στείλει στη φυλακή χιλιάδες ανθρώπους τους οποίους εξισώνει με τους εγκληματίες οι οποίοι αφαιρούν ανθρώπινες ζωές , μιας και το πλαίσιο ποινής είναιο το ίδιο για τα δυο αδικήματα.
Η αλλαγή του «δρακόντειου»
Συνεπώς εχει γίνει πιο επίκαιρη από ποτέ έγινε η συζήτηση για την αλλαγή του εξαιτερικά αυστηρού και αναχρονιστικοί (αφου χρονολογείται από το 1950) νόμου περι καταχραστών του δημπσιου που στην πρώτη μορφή του μπορουσε να επιφέρει ακόμα και την …ποινή του θανάτου.
Στα χέρια του υπουργού Δικαισούνης Μιχάλη Καλογήρου βρίσκεται εδώ και καιρό η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία – σε ανύποπτο χρόνο – ουσιαστικά κατέγραφε τα προβλήματα που προκαλεί η αναχρονιστικότητα αλλά και αυστηρότητα του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, με βάση τις διατάξεις του οποίου πήγε φυλακή για 10 χρόνια η 53χρονη καθαρίστρια του Βόλου.
Η επιτροπή, προτείνει σπάσιμο των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου, αλλά και για σειρά άλλων οικονομικών αδικημάτων, ζητώντας πιο επικεικείς ποινές για τα αυτού του τύπου τα αδικήματα , τα οπιπια ο 1608/50 επι της ουσίας εξισώνει με αυτό της ανθρωποκτονίας (έως και ισόβια). Αλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και στην περίπτωση της καθαρίστριας οι δικαστές εφαρμόζοντας τον νόμο ουσιαστικά της επέβαλλαν την κατώρερη ποινή η οποία ξεκινούσε απο 10 χρόνια(!!!).
Αλλαγή
Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταστροφή την οποία προτείνουν εδώ και χρόνια οι περισσότεροι δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δικηγορικοί θεσμικοί παράγοντες καθώς αποτελεί παγκόσμια τάση η ανωτέρα των ποινών να επιβάλλεται μόνον για αδικήματα ανθρωποκτονίας, ληστείες μετά φόνου και βαριές περιπτώσεις ναρκωτικών με την έννοια ότι αυτές στρέφονται κατα της ανθρώπινης ζωής. Η συγκεκριμένη διαβάθμιση, οπως επισημαίνεται απο νομικές πηγές, θα διευκολύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καθώς η χώρα μας , είναι πιθανόν απο τις τελευταίες στον παγκόσμιο χάρτη που επιβάλλει ισόβια για σειρά οικονομικών αδικημάτων. Αλλωστε το βασικό πρόβλημα στη χώρα δεν ήταν ποτέ η αυστηρότητα των ποινών αλλά κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος έκτισης της όποιας ποινής επιβαλλόταν απο τα δικαστήρια.
Οι περισσότεροι ισοβίτες
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τους περισσότερους ισοβίτες σύμφωνα με τον πίνακα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αντιστοιχία με άλλες χώρες με ανάλογο αριθμό κατοίκων , γεγονός που δεν σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα αλλά με τους νόμους που ισχύουν:
-Η χώρα μας έχει 1.000 ισοβίτες (σε συνολικά 9.000 κρατούμενους)
-Σουηδία, Πορτογαλία, Τσεχία , Αυστρία κ,λπ έχουν 40!
-Ολόκληρη Γερμανία έχει 140!
68 χρόνια
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός ποινικός νόμος 1608 με τον οποίο προβλέπονται ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος , ψηφίστηκε και ισχύει απο το 1950 , δηλαδή ισχύει απαράλλακτος εδώ και 68 χρόνια. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή και τους ποινικολόγους Χριστ. Αργυρόπουλο και Θοδ. Μαντά , προτείνει τα εγκλήματα κατά του δημοσίου να ενσωματωθούν στις βασικές διατάξεις του ποινικού κώδικα και να αποτελούν επιβαρυντική περίσταση (επαύξησης της ποινής όχι όμως μέχρι ισόβια) σε αδικήματα όπως είναι η απιστία, η υπεξαίρεση, η απάτη κλπ.
Η πρόταση επίσης είναι η ανώτατη ποινή για οικονομικά αδικήματα (όχι κατα του δημοσίου) να φτάνει τα 15 χρόνια . Οι ποινές μέχρι 3 χρόνια να αναστέλλονται υποχρεωτικά και απο 3-5 χρόνια να δίδεται προτεραιότητα στη μετατροπή τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.