ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 10 ΚΑΙ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ.
Στην κατάρτιση καταλόγου για διαβούλευση μεταξύ 10 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στην πρώτη του συνάντηση για το 2017.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης «η διάσκεψη για το Κυπριακό θα είναι υπό μορφή πενταμερούς, με παρόντες τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».
Όπως ανέφερε, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε καταρτισμό καταλόγου για διαβούλευση μεταξύ 10 και 11 Ιανουαρίου, στη Γενεύη. Επαναβεβαίωσε επίσης ότι στις 11 του ίδιου μήνα θα κατατεθούν χάρτες και στις 12 θα προχωρήσουν στη διάσκεψη για το Κυπριακό.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ότι μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα ενημερώσει τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, περί της διάσκεψης και θα τα προσκαλέσει, αν επιθυμούν, να παρίστανται στη διάσκεψη.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα προσκαλέσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να είναι παρούσα στη διάσκεψη, εάν το επιθυμεί.
Σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί έκλεισαν κάποιες εκκρεμότητες, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «δεν έκλεισαν εκκρεμότητες με την έννοια του να συμφωνήσουμε σήμερα. Έχουμε συμφωνήσει ότι τα ουσιώδη θέματα που άπτονται όλων των κεφαλαίων θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα υπάρξει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου).
Στις 11 Ιανουαρίου έχουμε συμφωνήσει ότι θα κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι θα παραδοθούν – αφού διερευνηθεί η συμβατότητα τους με όσα έχουν συμφωνηθεί – στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα».
Σε ερώτηση τι θα γίνει αν οι χάρτες δεν είναι εντός πεδίου συμφωνίας, ο Πρόεδρος είπε «να αναμένουμε να δούμε και αναλόγως θα αποφασίσουμε.
Αλλά αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορεί να είναι πέραν ή λιγότερο του 28,2 όσον αφορά την ελληνοκυπριακή κοινότητα και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 29,2 όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα».
Σε ερώτηση για τη Μόρφου, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες προσθέτοντας ότι «δεν γίνεται από αέρος η διαπραγμάτευση».
Ωστόσο, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «είναι ένα εκ των προαπαιτούμενων».
Σε ερώτηση αν μεταξύ τις 9 και 11 του μηνός θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα και όχι μόνον το εδαφικό, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε πως «όλες οι εκκρεμότητες επί ουσιωδών θεμάτων θα καταγραφούν και θα γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης».
Ερωτηθείς είπε ότι τη διάσκεψη για την Κύπρο θα απασχολήσει μόνο το θέμα της Ασφάλειας και πρόσθεσε πως «αν υπάρξουν εκκρεμότητες από τη συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων και παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα της Ασφάλειας μπορεί να επανέλθουμε για να δούμε την παραπέρα διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων».
Κληθείς να πει σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι «κατά τα μέχρι σήμερα λεχθέντα θα είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και δεν γνωρίζω από πλευράς Βρετανίας. Και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαίως ο Πρόεδρος της».
Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο, στην Αρχιεπισκοπή, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αύριο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.