Ανάπτυξη ρεκόρ 2,3% το α’ τρίμηνο

Ανάπτυξη ρεκόρ, που έφτασε το 2,3% ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, επίδοση που είναι η υψηλότερη, σε τριμηνιαία βάση, από το 2014. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη ανήλθε σε 2,3%, ενώ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε επέκταση κατά 0,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η επέκταση στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και την ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών. Η μείωση της ζήτησης από το εσωτερικό για εισαγωγές, περιόρισε σημαντικά τη διαφυγή ΑΕΠ στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία της ανάπτυξης, παρακολουθούν στενά οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, καθώς θα τα λάβουν υπόψη στη  διαμόρφωση των τελικών του εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και της Ανάλυσης Βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μία πρώτη παρουσίαση της έκθεσης, θα γίνει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο EwG της Πέμπτης 7  Ιουνίου.

 Μεσοπρόθεσμο 2019-2022

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, της περιόδου 2019-2022, στο οποίο αναμένεται ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για φέτος να ξεπερνά το 2%. Το νέο ρεκόρ στην ανάπτυξη, αναμένεται να ληφθεί υπόψη και στην κρίσιμη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα αλλά και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι αριθμοί της Ανάπτυξης

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2018, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2017, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% . Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2017.

Οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο και τα διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο. Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.

  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 28,1 % σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.

  • Αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,9%.

  • Μείωση κατά 2,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,3%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017.

  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017.

  • Αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.

  • Μείωση κατά 2,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,0%.  

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει την ήπια ανοδική τάση του και διαμορφώνεται τον Μάιο στις 104,2 μονάδες (από 103,6 τον Απρίλιο), επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί. Η άνοδος του δείκτη είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφεται συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφείς κλάδους.

 Στην πλευρά των νοικοκυριών, η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργεί αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.

Συνολικά, καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η οικονομία κινείται σε θετικό, αν και ήπιο ρυθμό ανάπτυξης. Πολύ σημαντικές αβεβαιότητες όμως παραμένουν τόσο για τους ακριβείς όρους εξόδου από το Πρόγραμμα όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και, συνολικά, για το αν η οικονομία μπορεί να τεθεί σε πορεία σύγκλισης προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η προαιρετική δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Ενδεχόμενες σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων πιθανώς θα επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες κατά τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα:

Βιομηχανία: Το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητές

Κατασκευές: Οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και εκείνες για την απασχόληση βελτιώνονται.

Λιανικό Εμπόριο: Οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται, όμως ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερες ρευστοποιήσεις.

Υπηρεσίες: Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώνονται ελαφρά

Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφεται οριακή βελτίωση

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή