Αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία στο Άδενδρο

Έρευνα για τα αίτια εκτροχιασμού

Τρεις νεκροί και έξι πολυτραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από το ασύλληπτο δυστύχημα με εκτροχιασμό τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, το βράδυ του Σαββάτου.

Κάτω από αδιευκρίνιστες – μέχρι στιγμής – συνθήκες «η αμαξοστοιχία του θανάτου» βγήκε από τις ράγες και ακολούθησε ξέφρενη πορεία, που κατέληξε σε διώροφη κατοικία, ενώ από καθαρή τύχη ο αριθμός των θυμάτων δεν ήταν μεγαλύτερος.

Έντονος είναι ο προβληματισμός των Αρχών για τα αίτια που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία. Πολλά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με κυριότερο, βέβαια, το πώς ένα δρομολόγιο ρουτίνας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη κατέληξε σε παγίδα θανάτου για δύο εργαζόμενους του ΟΣΕ και έναν επιβάτη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν ως πιθανότερο αίτιο του αιματηρού συμβάντος την υπερβολική ταχύτητα χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται να προέκυψε κάποιο εμπόδιο ή αστοχία υλικού.

Το πρώτο πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα αναμένεται να κατατεθεί έως την Παρασκευή, μετά από εντολή του Υπουργού Μεταφορών  Χρήστου Σπίρτζη, για ταχύτατη διερεύνηση του περιστατικού.
Κλιμάκιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το μοιραίο.

«Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει έρευνα για τν εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας. Να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το αποψινό τραγικό δυστύχημα» δήλωσε το ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν 21.40 το βράδυ του Σαββάτου όταν η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity με περίπου 100 επιβάτες, που είχε ξεκινήσει στις 16:18 το μεσημέρι από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες βγήκε από τις ράγες του κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αδένδρου.

Όλα τα βαγόνια  – πέντε στον αριθμό – εκτροχιάστηκαν και η «τρελή» πορεία του σταμάτησε πάνω σε κτίριο του ΟΣΕ, στο οποίο διέμεναν δύο άνδρες Αλβανικής καταγωγής. Αμφότεροι βρίσκονταν μέσα στη την ώρα της πρόσκρουσης και γλίτωσαν από θαύμα.

Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που η μηχανή εμβόλισε και διαπέρασε την κατοικία από τη μια άκρη στην άλλη, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς.

Ακολούθησε απερίγραπτος πανικός και μεγάλη κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, με δεκάδες πυροσβέστες, αστυνομικούς και σωστικά συνεργεία του ΕΚΑΒ να δίνουν μάχη με τη συνδρομή κατοίκων της περιοχής, για να απεγκλωβίσουν τους επιβαίνοντες.

Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, 12 ασθενοφόρα,
21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, «είναι από τα χειρότερα δυστυχήματα που έχουμε δει».

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν όσο κανείς άλλος αυτές τις εφιαλτικές στιγμές.

«Είδα το χάρο με τα μάτια μου» είπε ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του Αδένδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο εκτροχιάστηκε.

 «Οι εικόνες ήταν τραγικές, κάποιοι επιβάτες από τα πίσω βαγόνια άνοιγαν τα παράθυρα και έβγαιναν από αυτά. Επικρατούσε πανικός. Ο κόσμος έκανε ό,τι μπορούσε για να απεγκλωβιστεί» είπε ο Δημήτρης Μυλώσης, αυτόπτης μάρτυρας.

 «Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πώς το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι» είπε η ηλικιωμένη κυρία Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.
 

Τα θύματα και οι τραυματίες

Κατά τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας το νήμα της ζωής κόπηκε ακαριαία για τον 46χρονο μηχανοδηγό Ματθαίο Καλόπουλο και τον προϊστάμενο Κίνησης Αριστείδη Καλαμπαλίκη.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 8.15 το πρωί, ο Δημήτρης Μικρόπουλος, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και μέλος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που είχε την ατυχία να επιβαίνει στο τρένο, υπέκυψε στα τραύματά του και κατέληξε στο χειρουργείο από ακατάσχετη αιμορραγία.

Από τους δεκάδες τραυματίες πέντε χρειάστηκε να μεταφερθούν επιτόπου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Πρόκειται για δύο άνδρες 40 και 43 ετών και μια 40χρονη – όλοι  με πολλαπλά τραύματα, οι οποίοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Ένας 43χρονος και μια 75χρονη έλαβαν ήδη εξιτήριο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ ένας φαντάρος διακομίσθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονί8κης, με την κατάστασή του να μην εμπνέει ανησυχία.
 

Έχει ξαναγίνει

Πανομοιότυπο περιστατικό με εκτροχιασμό τρένου είχε σημειωθεί ξανά στο Άδενδρο πριν από 12 χρόνια, στο ίδιο ακριβώς σημείο αλλά στο απέναντι ρεύμα. Τότε δεν υπήρξαν νεκροί παρά μόνο 13 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος.

Η διοίκηση του ΟΣΕ τότε είχε αναφέρει ως αιτία του ατυχήματος την υπερβολική ταχύτητα με την οποία είχε εισέλθει το τρένο σε παρακαμπτήριο γραμμή.

Ήταν Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005, λίγο μετά το μεσημέρι, όταν η αμαξοστοιχία «Ιντερσίτι 71» με 140 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη- Αθήνα, βγήκε από τις ράγες, σκορπώντας τον τρόμο στο χωριό.

Συνολικά 40 κάτοικοι βοήθησαν τότε στον απεγκλωβισμό των επιβατών ενώ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τρακτέρ για να σπάσουν μια πόρτα βαγονιού.

Εκείνο το ατύχημα είχε συμβεί 100 μέτρα πριν από το σιδηροδρομικό σταθμό στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Τρία βαγόνια εκτροχιάστηκαν, ενώ στο τελευταίο εκδηλώθηκε φωτιά.

Έκτοτε, είχε επιβληθεί όριο ταχύτητας στα 60 χλμ/ώρα ενώ η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Μάλιστα, εκεί αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.
 

Συλλυπητήρια Τσίπρα

Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter. «Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» έγραψε ο κ. Τσίπρας.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν και το στέλεχος του Κινήματός μας, Δημήτρης Μικρόπουλος, και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είναι αυτονόητο ότι θα ριχθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Την ανάγκη να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος τονίζουν με ανακοινώσεις τους όλα τα κόμματα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή