Σε μήκος 550 μέτρων, στο λόφο του Καπιτωλίου ανάμεσα στο Πόντε Σίστο και το Πόντε Μαζίνι, εκτείνεται το έργο του νοτιοαφρικανού καλλιτέχνη Γουίλιαμ Κέντριτζ για το οποίο γράφει η μεγάλη εφημερίδα της Ρώμης Il TEMPO, «ένα έργο θρήνου και θριάμβου» με ογδόντα στοιχεία ύψους μέχρι και δέκα μέτρων που φιλοδοξούν να αναδείξουν το περίφημο συγκρότημα αρχαιολογικών μουσείων και μουσείων τέχνης του Λόφου του Καπιτωλίου της «αιώνιας πόλης», στην τραπεζοειδή πλατεία που σχεδίασε ο Μιχαήλ Άγγελος το 1536 και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αρχαίων Ρωμαϊκών αγαλμάτων, επιγραφών και μεσαιωνικών και Αναγεννησιακών έργων τέχνης!
Το φιλόδοξο σχέδιο, υπενθυμίζει η TEMPO, που θα αναδείξει τα φώτα και τις σκιές της ρωμαϊκής ιστορίας, πρότεινε πριν από μια δεκαετία η ομάδα του αφρικανού καλλιτέχνη και, σήμερα, τα σχέδια έχουν προχωρήσει… «η ζωφόρος θα αποκαλυφθεί στα τοιχώματα γύρω από το Τίβερη… οι άνθρωποι που θα περπατούν κατά μήκος των τοίχων και θα αναγνωρίζουν τις οικείες εικόνες της δουλειάς μου των τελευταίων τεσσάρων ετών, που γρήγορα θα εξαφανιστούν και θα απορροφηθούν από τα τοιχώματα και όλα θα γίνονται όπως πριν»!
Ο Κέντριτζ αποκαλύπτει στην TEMPO πως σχεδιάζει να αναμορφώσει αυτόν τον τεράστιο πλούτο των αρχαίων εικόνων, από τη στήλη του Τραϊανού και τους «θριάμβους του Καίσαρα» μέχρι την «Ντόλτσε Βίτα» του Φελίνι, από παρελάσεις νικητών και ηττημένων μέχρι τον Παζολίνι, από τα φτερωτά άλογα της ρωμαϊκής εποχής μέχρι τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Ανίτα Έκμπεργκ στη Φοντάνα ντι Τρέβι, με στόχο «να ξαναχτιστεί η σχέση της Ρώμης με τον Τίβερη»!


