Ανακαλύφθηκε ο πλανήτης που μοιάζει με τη Γη (Εικόνα)

Ένας άλλος κόσμος, ένας πλανήτης που περιφέρεται γύρω από ένα μακρινό άστρο, στον επονομαζόμενο αστερισμό της Λύρας, μπορεί να θεωρηθεί ο πλανήτης που μοιάζει με τον δικό μας. Και το όνομα αυτού… Kepler 438b.
Πρόκειται για ένα πλανήτη ελαφρώς μεγαλύτερο σε διαστάσεις από τον πλανήτη Γη, ένα νάνο αστέρι, όπως το επονομάζουν οι επιστήμονες, με πορτοκαλί κύκλους και 40% περισσότερο θερμός, από ότι λαμβάνει θερμότητα ο πλανήτης Γή από τον ήλιο.
Το μικρό μέγεθος του Κέπλερ 438b είναι σαν ένας βραχώδης κόσμος με τη θερμοκρασία του να είναι η κατάλληλη για την ύπαρξη νερού.
Μια βραχώδη επιφάνεια και τρεχούμενο νερό είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιστήμονες να αναζητήσουν κατά την αξιολόγηση πιθανότητες ενός πλανήτη να είναι φιλόξενο για τη ζωή.
Ο πλανήτης Κέπλερ 438b, ο οποίος βρίσκεται 470 χρόνια φωτός μακριά, ολοκληρώνει μία τροχιά γύρω από το άστρο του κάθε 35 ημέρες, και μέσα στο διάστημα ενός έτους μπορεί να περάσει από την Γή περίπου 10 φορές, όπως δηλώνουν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics ανακοίνωσαν την ανακάλυψη αυτού του πλανήτη, σε μια συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ, την Τρίτη, μαζί με επτά άλλους πλανήτες. Μεταξύ άλλων οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντοπίστηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, το οποίο ανιχνεύει πλανήτες που κινούνται κατά μήκος των επιφανειών από τα αστέρια τους.
Ο Κέπλερ 442b, βρίσκεται στο ίδιο αστερισμό με περίπου 1.100 έτη φωτός μακριά. Πρόκειται για ένα τρίτο πλανήτη κατά σειρά μεγαλύτερο από την Γη, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύεται στο The Astrophysical Journal.
Ο Guillermo Torres, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι το μέγεθος και η ποσότητα του φωτός που πέφτει πάνω τους πλανήτες τους έκανε να μοιάζουν με τον πλανήτη Γη βρει ακόμη και να βρίσκονται μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν οι πλανήτες έχουν ατμόσφαιρες, αλλά αν είναι κρυμμένη σε μονωτικές στρώσεις του φυσικού αερίου, οι μέσες θερμοκρασίες του Κέπλερ 438b και 442b αναμένεται να είναι περίπου 60 και μηδέν βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
Η ομάδα του Harvard-Smithsonian χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ονομάζεται Blender για να επιβεβαιώσει ότι οι πλανήτες που αρχικά εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ήταν πραγματικοί. Το πρόγραμμα Blender δίνει μια στατιστική πιθανότητα ότι ο πλανήτης είναι πραγματικός και όχι μια επίδραση με φόντο τα αστέρια επισκιάζοντας το ένα το άλλο.
Ο David Kipping, συγγραφέας της παρούσας μελέτης, δήλωσε ότι ο Κέπλερ 438b ήταν αναλογικά «πιο κοντά στη Γη».
Οι αστρονόμοι είναι σε αναμονή για την επόμενη γενιά των τηλεσκοπίων, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του Hubble, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, και το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο, που χτίζεται στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή, για να τους βοηθήσει να εξετάσουν τις ατμόσφαιρες από μακρινούς πλανήτες για έντονα σημάδια ζωής.
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αναζητήσουν άλλες, έμμεσες ενδείξεις, ότι ένας πλανήτης μπορεί να είναι καλά προσαρμοσμένη για τη ζωή, όπως ο πλανήτης Δίας που συμπεριλαμβάνεται στο ηλιακό μας σύστημα δηλώνουν οι ερευνητές ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον μιας και λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια στις καταστροφικές παρεμβάσεις αστεροειδών και κομητών.
Σχετικά Άρθρα
23/07/2025 - 22:20
23/07/2025 - 21:40
Δείτε επίσης