«Ζητάμε καθημερινή ενημέρωση και για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας», τόνισε επίσης ο τομεάρχης Υγείας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαζί με κρούσματα, διασωληνωμένους και απώλειες ζητάμε καθημερινή ενημέρωση για τις προσθήκες γιατρών και νοσηλευτών στο σύστημα Υγείας, τις επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, τμήματα νοσοκομείων και κλινικών, τις επιπλέον μάσκες, γάντια, στολές, κτλ. που διανέμονται, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Τα τεστ πέραν της λελογισμένης χρήσης σε ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό, πρέπει να δώσουν εικόνα επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας στον γενικό πληθυσμό, τόνισε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι ΤΟΜΥ και άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να προστατεύσουν χρόνια ασθενείς από τον αποκλεισμό από την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σήμερα, η ανταπόκριση του συστήματος Υγείας στην πανδημία θα κριθεί σε δύο επίπεδα, σημείωσε ξεκινώντας ο κ. Ξανθός:
Απόδοση των μέτρων περιορισμού της κίνησης ανθρώπων, των κοινωνικών συναθροίσεων, κτλ., που θα μειώσουν τον κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στον γενικό πληθυσμό, τον αριθμό ανθρώπων που προσβάλλονται, εκ των οποίων το 20% περίπου θα χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη. Είναι κρίσιμο το πεδίο αυτό και η χώρα πήρε μέτρα σχετικά έγκαιρα, οπως εκτίμησε, υπάρχει η προσδοκία ότι το αμέσως επόμενο διάστημα 1-2 εβδομάδων θα φανεί η αποτελεσματικότητά τους και η θετική επίδραση στον περιορισμό της αυξητικής τάσης, της καμπύλης διασποράς του ιού.
Λειτουργική ανταπόκριση του συστήματος Υγείας, όπου χρειάζεται πάρα πολύ γενναία, άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση. Το πλάνο προσλήψεων που υπάρχει καθυστερεί, η τοποθέτηση ικανού αριθμού ανθρώπων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία (τόσο τα αναφοράς που νοσηλεύουν τέτοια περιστατικά, αλλά και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές). Επίσης, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ατομικών μέτρων προστασίας για το προσωπικό, υπάρχει μεγάλη αγωνία στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. «Καλά κάνουμε και δημόσια τους χειροκροτούμε, αλλά αισθάνονται ανοχύρωτοι. Εκεί τα αντανακλαστικά κυβέρνησης και υπουργείου πρέπει να βελτιωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά».
Επανερχόμενος στο θέμα της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα Υγείας, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι για να αποδώσει η πρόσκληση που έγινε να προσέλθει κόσμος να βοηθήσει, «πρέπει να υπάρχει προοπτική πλάνου μόνιμων προσλήψεων -και αυτό δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής. Οι συμβασιούχοι που θα κληθούν σήμερα να “βάλουν πλάτη” να έχουν ειδική μοριοδότηση και μπόνους προϋπηρεσίας που θα τους επιτρέπει σε δεύτερο χρόνο να διεκδικήσουν σταθερή θέση απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα, όπου ούτως ή άλλως θα καλύψουν διαχρονικές ανάγκες και κενά».
Η μόνη προκήρυξη για μόνιμες θέσεις γιατρών είναι αυτή της Άνοιξης του 2019 που πάγωσε λόγω εκλογών. «Πέρασαν επτά μήνες για να την αναθερμάνουν και τρέχει, αλλά λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στα Ειδικά Επιστημονικά Συμβούλια θα καθυστερήσει», σημείωσε ο κ. Ξανθός. Γι` αυτό «το κρίσιμο τώρα είναι να ζητήσουμε άμεση κάλυψη με συμβασιούχους, αλλά με την προοπτική αυτός ο κόσμος να έχει πάρει το μήνυμα, ότι θα υπάρξει πρόνοια μόνιμης κάλυψης των αναγκών και θα έχει αυτή την δυνατότητα. Αλλιώς, δεν θα έχουμε ανταπόκριση».
Σήμερα, όπως ανέφερε, κατά το υπουργείο Υγείας έχουν τοποθετηθεί 500 άτομα, 100 γιατροί και 400 νοσηλευτικό προσωπικό, από τους 2.000 που έχει εξαγγείλει. «Εμείς ζητάμε στην καθημερινή ενημέρωση εκτός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, να ανακοινώνεται και πόσοι επιπλέον γιατροί και νοσηλευτές προστίθενται στο σύστημα Υγείας, πόσες επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, πόσα επιπλέον τμήματα νοσοκομείων και κλινικών αναπτύσσουν κρεβάτια που μπορούν να υποστηρίξουν την διαχείριση της κρίσης, όπως και πόσες επιπλέον παρτίδες με μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές, κτλ.)».
Δεν υπάρχει καμία βελτίωση για τα ατομικά μέτρα προστασίας, συνέχισε, πέραν του ότι παρελήφθησαν προχθες 1 εκατ. μάσκες από την Κίνα. «Πρέπει να δοθεί χρονοδιάγραμμα, σήμερα αυτές οι μάσκες πρέπει να είναι στα νοσοκομεία, να πάρουν το σήμα οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας ότι η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί».
Για τα τεστ και την συζήτηση που υπάρχει σε σχέση την έκταση και τον σκοπό της πραγματοποίησής τους, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι «η γραμμή που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι είναι της λελογισμένης χρήσης, όχι του γενικού ελέγχου στον πληθυσμό … να ελεγχθούν αυτοί που έχουν σοβαρή συμπτωματολογία και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν … για να είμαστε σίγουροι εάν έχουν κορωνοϊό ή όχι … επίσης, να ελεγχθεί το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα».
«Πρέπει όμως να υπάρχει και η προοπτική δεξαμενής δειγμάτων από όλη την χώρα, για να έχουμε εικόνα επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας στον γενικό πληθυσμό», προσέθεσε ο κ. Ξανθός. «Στην φροντίδα των αρρώστων δεν αλλάζει κάτι», ξεκαθάρισε, «το να ξέρουμε ότι πέραν των 600 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα υπάρχουν 6.000 ή παραπάνω. Έχει αξία κυρίως για μέτρα πολιτικής δημόσιας Υγείας … πρέπει να ενισχυθεί αυτό το κομμάτι», από το οποίο αναμένονται και νέα εργαλεία και τεστ που αναπτύσσονται αυτή την στιγμή διεθνώς.
Σημείωσε εξάλλου για το θέμα μίας πιθανής επίταξης ιδιωτικών νοσοκομείων, ότι αυτή την στιγμή «υπάρχει η νομοθετική πρόβλεψη για να επιταχθούν ιδιωτικές δομές, αλλά η προσπάθεια πρέπει να είναι στο να αυξήσουμε την ανταπόκριση και την επάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγειας … ειδικά στα κρεβάτια ΜΕΘ, τα τμήματα Επειγόντων που πρέπει να ενισχυθούν πάρα πολύ, αλλά και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας … με πολλή καθυστέρηση χτες η κυβέρνηση είπε ότι θα υπάρξουν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου στο λεκανοπέδιο που θα μπουν στο σχεδιασμό … μπορούν να παίξουν πολύ κρίσιμο ρόλο … να φιλτράρουν περιστατικά που σήμερα συσσωρεύονται μόνο στα νοσοκομεία».
Υπογράμμισε τέλος ότι υπάρχει «πολύς κόσμος με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που είχε τακτική επικοινωνία με το σύστημα Υγείας … τώρα με την αναστολή της τακτικής λειτουργίας του συστήματος Υγείας … διαβλέπω κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι με τα σοβαρά χρόνια νοσήματα να μην φροντίζονται όπως πρέπει ιατροφαρμακευτικά, να μην ρυθμίζονται και παρακολουθούνται σωστά … να θωρακιστούμε για τον κορωνοϊό και να βρεθούμε ευάλωτοι εκεί».
«Θα το καταθέσουμε συγκροτημένα, πρέπει να οργανωθεί δίκτυο φροντίδας κατ` οίκον, με αξιοποίηση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των ανθρώπων τους που είναι εκπαιδευμένοι στην κοινοτική φροντίδα, αλλά και άλλων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, της Αυτοδιοίκησης, του Βοήθεια Στο Σπίτι, κτλ. … να χαρτογραφηθούν οι άνθρωποι που θέλουν ειδικότερη φροντίδα και να μπορούν οι επαγγελματίες φροντίδας Υγείας να φτάσουν κοντά τους και να τους παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζονται … να μην βρεθούν εξαιτίας της πανδημίας σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι πριν … οι 127 ΤΟΜΥ που αναπτύξαμε είναι στελεχωμένες όχι μόνο με γιατρούς αλλά και με επαγγελματίες Υγείας, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς. Μπορούν να παίξουν εξαιρετικό ρόλο».