«ΕΚΡΗΞΗ» ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤτΕ!
Μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο τον Αύγουστο, θα έχει ήδη ψηφιστεί η σύνδεση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το αφορολόγητο! Ένας νόμος που έχει σαφή στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του «μαύρου» χρήματος και η εφαρμογή του έχει ήδη αργήσει, όπως και πολλά άλλα νομοσχέδια, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, το νομοσχέδιο φαίνεται να βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας, αλλά μέχρι την εφαρμογή του, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν αποδείξεις.
Όμως οι Έλληνες μετά την επιβολή των Capital Controls, έχουν εξοικειωθεί με το πλαστικό χρήμα και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι το καλύτερο φάρμακο απέναντι στους τραπεζικούς περιορισμούς στις αναλήψεις!
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν 5,1 δισ. ευρώ αγορές με κάρτες μέσα σε ένα 6μηνο. Οι συναλλαγές με κάρτες αυξήθηκαν στα 88,2 εκατ. ευρώ το δεύτερο 6μηνο του 2015, καταγράφοντας άνοδο 128% έναντι του πρώτου εξαμήνου της ίδιας χρονιάς!
Η άνοδος της χρήσης του πλαστικού χρήματος στην ελληνική αγορά, ήταν πραγματικά εκρηκτική με μία αύξηση στην αξία των συναλλαγών της τάξης του 110%!
Πιο δημοφιλείς οι χρεωστικές, έναντι των πιστωτικών μέχρι και τέσσερις φορές παραπάνω με αύξηση του όγκου συναλλαγών. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την αλματώδη άνοδο των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες από περίπου 15 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 60 εκατ. το β’ 6μηνο.
Από την άλλη, οι πιστωτικές αν και παρουσίασαν αύξηση λόγω της κρίσης, ο κόσμος παρέμεινε διστακτικός απέναντι στον έμμεσο καταναλωτικό δανεισμό. Το β’ 6μηνο του 2010 οι συναλλαγές ήταν στα 28 εκατ. ενώ στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν η χρήσου τους συνέχισε να πέφτει. Αυτό άρχισε να αλλάζει την αρχή του 2015.
Όπως τονίζεται, «στη διάρκεια της κρίσης από το 2009 και μετά, η χρήση των πιστωτικών καρτών συνοδεύτηκε από συνεχή υποχώρηση του υπολοίπου των δανείων μέσω πιστωτικών καρτών, τα οποία υπόκεινται σε τόκους.
Αντίθετα, σταδιακά αυξανόταν η σημασία του υπολοίπου, που αντανακλά την αναβολή της πληρωμής για μικρό χρονικό διάστημα με μηδενικό επιτόκιο, η οποία μεσολαβεί μεταξύ της πραγματοποίησης της συναλλαγής και της ημερομηνίας που η κάρτα πρέπει να εξοφληθεί. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών σε κυκλοφορία έβαινε γενικά μειούμενος, λόγω της αυστηροποίησης των πιστοδοτικών κριτηρίων των τραπεζών και της γενικότερης τάσης για απομόχλευση στην οικονομία, σημειώνοντας μικρή μόνο αύξηση το δεύτερο εξάμηνο του 2014, καθώς και μετά την επιβολή των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα τον Ιούνιο του 2015.
Διαπιστώνεται λοιπόν μεταβολή στον τρόπο χρήσης των πιστωτικών καρτών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς χρησιμοποιούνται περισσότερο ως μέσα πληρωμών, δεδομένης και της άτοκης, πολύ βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης που παρέχουν και λιγότερο ως μέσου δανεισμού των νοικοκυριών».