Αμερικανός Πρέσβης : Το 2018 η Ελλάδα θα ανακάμψει πλήρως – Έτος επενδύσεων και ανάπτυξης

Το 2018 η Ελλάδα θα ανακάμψει πλήρως από τη σχεδόν 10ετή κρίση, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην εκδήλωση κοπής πίτας του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Ο έμπειρος διπλωμάτης, έστειλε τριπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος των Αμερικανών, ότι το 2018 θα είναι χρονιά πλήρους ανάκαμψης και ότι φέτος είναι ιστορική χρονιά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα.

 

Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, το 2018 είναι η χρονιά της Αμερικής στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα είναι το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα ανακάμψει πλήρως από τη σχεδόν 10ετή κρίση.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είχε η αναφορά του στην προοπτική ανόδου στις  αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας πως φέτος έχει κάθε λόγο να περιμένει περισσότερες.

 

Το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην πολιτική αεροπορία και στα ναυπηγεία, σημειώνοντας πως μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από την αξία που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας.

 

Αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια την εικόνα αυτή, ενδεικτικά είπε πως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες επενδύσεις από τις επενδυτικές εταιρείες Calamos, Morgan Stanley and Avis και ευελπιστούμε να δούμε την επένδυση της ONEX στα Ναυπηγεία Νεώριο και την αμερικανική συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και πολλές άλλες φετινές συμφωνίες. Πρόκληση για το 2018, προσέθεσε, είναι να δούμε να μην χαθεί η εκπεφρασμένη εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και οριοθέτησε τις αναγκαίες παραμέτρους που θα αποκρυσταλλώσουν το ενδιαφέρον αυτό σε επενδύσεις.

 

Αυτό που θέλουν οι επενδυτές, είναι σιγουριά και συνέχιση στην πρόοδο που έχουμε δει σε πολλά βασικά έργα ιδιωτικοποίησης, σταθερότητα στο φορολογικό και θεσμικό καθεστώς. Όλα αυτά θα μπορούσαν όλα να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων ξένων κεφαλαίων σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει» τόνισε ο ίδιος.

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ το γεγονός ότι είναι τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πως «περιμένουμε 300.000 επισκέπτες από όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας των ΗΠΑ». Αναδεικνύοντας ακόμα περαιτέρω τη σημασία της φετινής ΔΕΘ, επικαλέστηκε σχετική ρήση του Προέδρου Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, πως θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «να παρουσιαστεί η αμερικανική τεχνολογία, επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην παγκόσμια σκηνή».

 

Η επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο στη συνάντηση Πάιατ – Δραγασάκη

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη όπου παρουσίασε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την «ολοκλήρωση του Προγράμματος τον Αύγουστο και για την προετοιμασία της ασφαλούς και βιώσιμης αυτοδύναμης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές».

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, επισήμανε τη σημασία της διαμόρφωσης του εθνικού σχεδίου για το μέλλον της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδίου, το οποίο ήδη διαμορφώνεται, είναι το νέο υπόδειγμα δίκαιης και βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Ρέγκλινγκ: Η ελληνική προσπάθεια δεν τελειώνει με το τέλος του μνημονίου

 

Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας διαρκεί έως τον Αύγουστο και η χώρα μπορεί να εξέλθει με επιτυχία από αυτό εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει, επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τη Σλοβενία λίγες ώρες μετά το νέο μήνυμα του ΔΝΤ προς την Αθήνα πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα θα είναι μακροχρόνια.

 

ESM, όπως … ΔΝΤ!

 

Αναφερόμενος στα μελλοντικά προγράμματα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, θα μπορούσε στο μέλλον να βρεθεί στο επίκεντρο της όποιας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

 

Τώρα, το βασικό έργο του ESM είναι να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις που έχουν αποκοπεί από τις αγορές με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που επαναφέρουν σε σωστή τροχιά τις οικονομίες τους.  Επί του παρόντος, η ευρωζώνη δεν έχει προκαθορισμένους κανόνες αναδιάρθρωσης χρέους για να διαχειριστεί μια κατάσταση κατά την οποία μία κυβέρνηση χάνει την πρόσβαση στην αγορά και αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει κατά περίπτωση για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που προέκυψαν.

 

«Ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στο να περιοριστούν οι κίνδυνοι εάν τα κράτη-μέλη επρόκειτο να ορίσουν ένα Πλαίσιο Αναδιάρθρωσης Κρατικού Χρέους για να καταλήγει σε διευθετήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές με πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο», ανέφερε ο ίδιος.

 

Αυτόματη αναδιάρθρωση χρέους πρότεινε η Γερμανία, για τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια!

 

Η Γερμανία έχει προτείνει μια χώρα της ευρωζώνης που έχει χάσει την πρόσβαση στην αγορά να πρέπει να αναδιαρθρώνει το χρέος της αυτομάτως, για παράδειγμα μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων, προκειμένου να εξασφαλίζει μια διάσωση του ESM. Αυτό αντικατοπτρίζει την αρχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ΔΝΤ δεν δανείζει σε χώρες που δεν έχουν βιώσιμο χρέος. Ωστόσο, άλλοι στην ευρωζώνη είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια τέτοια αυτοματοποίηση.

 

«Το πλαίσιο (αναδιάρθρωσης) δεν θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να περιλαμβάνει αυτόματη επέκταση ωριμάνσεων, ενώ οι ‘Ρήτρες Συλλογικής Δράσης’ θα μπορούσαν να βελτιωθούν για να αποτρέψουν διαμάχες μεγάλης διάρκειας», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε σεμινάριο στη Σλοβενία.

 

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης βοηθούν να αποτραπεί μια κατάσταση όπου μια μικρή ομάδα επενδυτών μπλοκάρει μια αναδιάρθρωση χρέους για όλους τους άλλους διότι απαιτούν καλύτερους όρους. Μετά την ελληνική κρίση, η ευρωζώνη εισήγαγε τέτοιες ρήτρες σε όλα τα νέα ομόλογά της προκειμένου να διευκολύνει την αναδιάρθρωση χρέους.

 

«Εάν η Ευρώπη επρόκειτο να συμφωνήσει να εισάγει ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ESM θα μπορούσε να δώσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και να βοηθήσει να οργανωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και του οφειλέτη, με στόχο να βρεθεί μια δίκαιη λύση για όλους τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

 

Guardian: Η Ελλάδα παρουσιάζει την καλύτερη απόδοσή της Ευρωζώνης!

 

Τα εργοστάσια της ευρωζώνης κινούνται με έναν εκ των ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης και την προσέγγιση υπέρ της ανάπτυξης που έχει υιοθετηθεί από την Ε.Κ.Τ., γράφει ο Guardian.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για ευρωζώνη των 19, οι παραγγελίες, η παραγωγή και η απασχόληση αυξήθηκαν έντονα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον δείκτη IHS Markit, καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη σε κάθε χώρα της ευρωζώνης.

 

Η Ελλάδα παρουσιάζει την καλύτερη απόδοσή της εδώ και μια δεκαετία, ενώ η Ιταλία καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο κατά την τελευταία οκταετία.

Η Ελλάδα επλήγη από 30% μείωση της παραγωγής και η Ιταλία από μια παρατεταμένη ύφεση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έθεσε σε αμφιβολία την ύπαρξη της ευρωζώνης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή