Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
03
53
26

Αμερικανοί αξιωματούχοι: «Το Airbus κατερρίφθη από βόμβα του Ισλαμικού Κράτους»

Μοιραστείτε το

Τι λένε οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες

Στοιχεία δείχνουν ότι μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι η πιθανή αιτία της συντριβής του αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας «Metrojet», το περασμένο Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, δήλωσαν αργά χθες το βράδυ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ασφάλειας.

Ωστόσο, οι ίδιοι επεσήμαναν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους αυτού το Σάββατο.

Η Βρετανία αναφέρθηκε και αυτή χθες στην πιθανότητα να είχε τοποθετηθεί στο αεροπλάνο ένας εκρηκτικός μηχανισμός, αλλά δεν έκανε λόγο για κάποια τρομοκρατική οργάνωση που μπορεί να ευθύνεται.

«Συμπεράναμε ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η συντριβή να προκλήθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό πάνω στο αεροσκάφος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, έπειτα από σύνοδο της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, της οποίας προήδρευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Χάμοντ πρόσθεσε ότι η Βρετανία «συστήνει να αποφεύγεται οποιοδήποτε αεροπορικό ταξίδι δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσω του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ Σέιχ» και σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει πως από τώρα δεν θα γίνονται βρετανικές επιβατικές πτήσεις προς το Σαρμ ελ Σέιχ».

Τα σχόλια αυτά του Βρετανού υπουργού έγιναν την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να δεχθεί επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, αυτήν την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, τα σχόλια που έκανε νωρίτερα χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να έχει σήμερα συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Αλ Σίσι, σχετικά με ανησυχίες που υπάρχουν ότι «το αεροπλάνο μπορεί πράγματι να έπεσε εξαιτίας ενός εκρηκτικού μηχανισμού», προκάλεσαν τις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Αυτός δήλωσε στο CNN ότι “αιφνιδιάστηκε κάπως” από την ανακοίνωση αυτή της Βρετανίας.

“Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί από την έρευνα και δεν θα πρέπει να προδικάζουμε ή να λαμβάνουμε οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις”, σημείωσε ο Σούκρι και διευκρίνισε ότι με τον όρο επιπτώσεις αναφέρεται επίσης στο γεγονός “ότι πολύ μεγάλος αριθμός Αιγυπτίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική βιομηχανία”.

Το αεροσκάφος Airbus A321M συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το γνωστό θέρετρο της Αιγύπτου, το Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, προκαλώντας τον θάνατο και των 224 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

Βρετανοί εμπειρογνώμονες «βλέπουν» την έκρηξη βόμβας στο Airbus ως την πλέον πιθανή αιτία συντριβής

Μετά τους Αμερικανούς και οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες «βλέπουν» την έκρηξη βόμβας στο Airbus Α321 της Metrojet ως την πλέον πιθανή αιτία συντριβής του αεροσκάφους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμον, υποστήριξε πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα μία οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από τη «βομβιστική επίθεση» κατά του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά.

Όταν ερωτήθηκε εάν θεωρεί ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πίσω από την αεροπορική καταστροφή, ο Χάμοντ είπε χαρακτηριστικά πως το Ισλαμικό Κράτος-Σινά ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι εξετάστηκε το σύνολο των πληροφοριών για το Airbus, περιλαμβανομένης αυτής της ανάληψης ευθύνης, σημειώνοντας πως όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση βόμβας αποτελεί σημαντική πιθανότητα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε πως η συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε βόμβα που είχαν τοποθετήσει μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης ή κάποιου παρακλαδιού της.

Σύμφωνα με το CNN, ο αξιωματούχος αυτός, που έχει ενημερωθεί για την καταστροφή, επικαλέστηκε εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα επισήμως για τα αίτια της συντριβής του Airbus, που παρέσυρε στον θάνατο και τους 224 επιβαίνοντες σε αυτό.

«Υπάρχει ασφαλώς μια αίσθηση ότι η αιτία της συντριβής ήταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο χώρο αποσκευών ή κάπου αλλού μέσα στο αεροπλάνο», είπε ο μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN. Σε περίπτωση που το σενάριο αποδειχθεί αληθινό τότε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, τη βόμβα τοποθέτησε είτε κάποιος από το πλήρωμα εδάφους, είτε κάποιος από όσους χειρίζονται τις αποσκευές είτε κάποιο άλλο πρόσωπο στο αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

Πάντως, ο Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές αρχές συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές για τη λήψη έκτακτων μέτρων με στόχο τον επαναπατρισμό των χιλιάδων βρετανών τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα νέας έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης μετά την χθεσινή απόφαση του Λονδίνου να διακόψει τις πτήσεις ανάμεσα στο Σαρμ Ελ -Σέιχ και τη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει “νέες πληροφορίες” που υποστηρίζουν την υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης.

Στο Δουβλίνο, η ιρλανδική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η οποία συμμετέχει στις επίσημες έρευνες για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, απαγόρευσε τις πτήσεις των ιρλανδικών αεροσκαφών προς και από τη χερσόνησο του Σινά, καθώς και τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου επάνω από τη χερσόνησο.

Ωστόσο, στη Μόσχα, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής, ο Κονσταντίν Κοζατσόφ, επέκρινε τη βρετανική απόφαση λέγοντας ότι αντανακλά την αντίθεση του Λονδίνου στις ρωσικές ενέργειες στη Συρία.

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.