Αμερικανικά ΜΜΕ: Ο Πούτιν έδωσε σφαλιάρα στον Ομπάμα και απλώνει το χέρι στον Τραμπ

Τρόπο να απομυθοποιήσει τις κυρώσεις που αποφάσισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά της Ρωσίας, ψάχνει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε ρωσική κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ και απέλασε 30 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ επιχειρεί να χτίσει γέφυρες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα κατάφερε μάλλον καλά, υπογραμμίζει ο αμερικανικός Τύπος.
«Ο Τραμπ παρακολουθεί ένα άνοιγμα εκ μέρους της Ρωσίας αλλά ο δρόμος είναι επικίνδυνος», γράφουν οι New York Times, μετά την άρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντήσει στις κυρώσεις Ομπάμα και στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Ρώσος Πρόεδρος πήρε αυτή την απόφαση γιατί περιμένει την διαδοχή στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.
Επιδεικνύοντας καλή θέληση και αποφεύγοντας διπλωματικό επεισόδιο, επιθυμεί να κάνει ευκολότερη την αμερικανο-ρωσική προσέγγιση, την οποία δείχνει να επιθυμεί και ο Τραμπ. Είναι πιθανόν, αν γίνει αυτή η προσέγγιση να αρθούν οι κυρώσεις που ελήφθησαν εναντίον της Ρωσίας, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τους New York Times, ωστόσο, ο Τραμπ πρέπει να φανεί προσεκτικός γιατί αν προχωρήσει πολύ στην αμερικανο-ρωσική προσέγγιση κινδυνεύει να φανεί ότι παίρνει διαταγές από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ακόμα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, πολλοί Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι στη Γερουσία δεν βλέπουν με καλό μάτι τον Ρώσο πρόεδρο.
Ωστόσο, τα θετικά σημάδια προσέγγισης που στέλνουν ο Τραμπ και ο Πούτιν, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους New York Times, να οδηγήσουν σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, μετά τις 20 Ιανουαρίου, ειδικά στη Συρία, όπου ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να νικήσει τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.
«Ενας πονηρός υπολογισμός»
Την ίδια ανάλυση κάνουν και οι Los Angeles Times: οι αναλυτές τους οποίους ρωτάει η εφημερίδα εκτιμούν ότι η απάντηση του Πούτιν στις κυρώσεις Ομπάμα είναι «ένας πονηρός υπολογισμός», γιατί αν είχε δώσει μια πιο αυστηρή απάντηση, δύσκολα ο Τραμπ θα μπορούσε να ανακαλέσει τις κυρώσεις Ομπάμα όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
Η καθημερινή αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι η επιλογή του Πούτιν είναι μια πραγματική «σφαλιάρα» στην παρέμβαση Ομπάμα, η οποία υπαγορεύτηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα περιέγραψε τον Ομπάμα και την ομάδα του, στο Facebook ως «ξυνισμένους loosers και ηλίθιους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης