Άλλος ένας δύσκολος χειμώνας…

Τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι ειδικοί περί την πανδημία που εμφανίζονται δημοσίως, λένε το ίδιο πράγμα: ότι τους ανησυχεί η επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές, καθώς μπορεί να κρύβει αφενός μία νέα και απρόβλεπτη βεντάλια διασποράς του ιού, αφετέρου διότι μπορεί να πυροδοτήσει όχι απλώς μία αναζωπύρωση της πανδημίας,  αλλά ένα «τσουνάμι» μέσα στο ήδη υπάρχον πλαίσιο επιδημιολογικής επιβάρυνσης. 

Την ώρα, λοιπόν, που η επιστροφή όλων ημών στις δουλειές μας διαμορφώνει ένα ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον για την πανδημία, η νέα σεζόν και ο χειμώνας που έρχεται απειλητικός εκ των πραγμάτων φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον των βασικών προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει: καταρχάς, το πρώτο βασικό μέτωπο αφορά στην ίδια την επιστροφή από τις διακοπές: η πρόκληση της πετυχημένης ιχνηλάτησης των συρροών κρουσμάτων θα είναι μεγάλη για τον ΕΟΔΥ, ενώ μένει να φανεί αν η διάθεση δύο δωρεάν self test σε μη εμβολιασμένους από τα φαρμακεία είναι αρκετή για να ανακόψει τις απρόβλεπτες συνέπειες των διακοπών. 

Το επόμενο μεγάλο μέτωπο που θα έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση θα είναι οι όροι και η ασφάλεια με την οποία θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια: οι Έλληνες μαθητές έχουν εμβολιαστεί κατά 12%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι το 20% και στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το 40%. Οι εκπαιδευτικοί έχουν, ευτυχώς, εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 80% ενώ είναι θέμα μερικών 24ώρων να προβεί σε ανακοινώσεις το υπουργείο Παιδείας για το πως θα επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. 

Φυσικά, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον χειμώνα που έρχεται παραμένει ο εμβολιασμός: μετά την μεγάλη «βουτιά» του Αυγούστου, ο ρυθμός των νέων ραντεβού δεν έχει αποκατασταθεί, καθώς τα 30.000 νέα ραντεβού ημερησίως δεν διασφαλίζουν τον στόχο της συλλογικής ανοσίας. Συν τοις άλλοις, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των επιπτώσεων στη ζωή των ανεμβολίαστων δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικού διχασμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Κι όλα αυτά, την ώρα που το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέο lockdown. Εκτός κι αν στο Μαξίμου θεωρούν πως, μόλις τα νοσοκομεία γεμίσουν και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ εξαντληθούν –κάτι που όλοι οι ειδικοί αφήνουν ορθάνοιχτο ως ενδεχόμενο για έναν-ενάμιση μήνα αργότερα…- μπορούν να αντέξουν μία πολιτική γραμμή του τύπου «εμείς έχουμε διασφαλίσει εμβόλια σε όλους, όποιος τώρα αρρωσταίνει είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γι’ αυτό». 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή