Της Ελένης Τσερεζόλε
Και την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε να πείσει από το Περιστέρι το πόσο «λαϊκός» και κοντά στους απλούς ανθρώπους βρίσκεται, χωρίς φυσικά να πείθει, ο Πρωθυπουργός, με αστείρευτη ενεργητικότητα, ταξίδευε χθες το πρωί στην Βουλγαρία σε μια επίσκεψη με διπλά σημαντικό χαρακτήρα. Αφενός την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της χώρας μας με την Βουλγαρία, και αφετέρου τα εγκαίνια ενός κρίσιμου ενεργειακού έργου: την έναρξη κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB. Ένα κρίσιμο έργο για να καταστούν τα Βαλκάνια ενεργειακός κόμβος, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε έτσι τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων από μία περιοχή αστάθειας σε μία περιοχή ευημερίας και συνεργασίας. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία θέλουν να καταστήσουν την περιοχή «από ένα πεδίο αντιπαλότητας και συγκρούσεων σε ένα πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής, σε ένα πεδίο συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας», κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια. Ο ίδιος ανέδειξε το κρίσιμο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, ένα θέμα που σφραγίζει τον 21ο αιώνα, τονίζοντας ότι μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών πηγών «παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη». Και αυτό, όπως παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, σε συνδυασμό με σειρά έργων -ο TAP, ο East Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο αγωγός Turkish Stream 2- που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν η Μακεδονία και η Θράκη στην ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων, ενώ υπογράμμισε και «τις προοπτικές να καταστεί η Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό ενεργειακό hub».
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία των καλών σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας για να καταστούν τα Βαλκάνια μια περιοχή ευημερίας και συνεργασίας. «Όραμά μας είναι η σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων, από μια περιοχή αστάθειας, όπου κυριαρχούσε ο εθνικισμός, οι διχασμοί και οι συγκρούσεις, σε μία περιοχή ευημερίας και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ένα όραμα που έχει βαθιές ρίζες στις λαϊκές παραδόσεις των δύο χωρών, ένα όραμα που παραπέμπει σε εκείνο της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, της δημοκρατικής Πολιτείας των Βαλκανίων. Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός προσέθεσε άλλο ένα λιθαράκι στις σημαντικές ενεργειακές πρωτοβουλίες της ανεξάρτητης, πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, λειτουργώντας ως statesman, που εργάζεται για το διεθνές κύρος της πατρίδας, τη διασφάλιση των συμφερόντων της και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια περιοχή που επί δεκαετίες υπήρξε πυριτιδαποθήκη. Αυτά βλέπουν και οι επιτελείς της ΝΔ και σπαζοκεφαλιάζουν, μη ξέροντας πως να αντιμετωπίσουν τον Τσίπρα. Ματαιοπονούν, όπως θα φανεί και σε τρεις ημέρες.