Αλλάζουν την Ευρώπη διασώζουν την Ελλάδα

Αλέξης και Μακρόν τελειώνουν οριστικά τη γερμανική κυριαρχία

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να αλλάξουν την Ευρώπη, να διασώσουν την Ελλάδα και να τελειώσουν οριστικά τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ομιλίες των δύο ηγετών στην Πνύκα, έναν ιστορικό, όσο και ιερό τόπο με ισχυρούς συμβολισμούς, ήταν το μανιφέστο για τη νέα Ευρώπη της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της προόδου.

Τσίπρας και Μακρόν έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική συμμαχία στην οποία θα συμμετέχουν και άλλες χώρες του νότου, προκειμένου να δρομολογήσουν ριζικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποφασίσει να τελειώσει οριστικά τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προκαλεί οικονομικές ανισορροπίες με τη συσσώρευση ελλειμμάτων στις φτωχές χώρες και υπερπλεονάσματα στο Βερολίνο.

Με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε τις ριζοσπαστικές προτάσεις για την Ευρώπη της νέας δεκαετίας, που, βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με το καταστροφικό μοντέλο που επέβαλαν οι Γερμανοί, το οποίο ισοπέδωσε τις οικονομίες των χωρών του νότου, προκαλώντας φτώχεια και ανεργία.

Η νέα Ευρώπη που οραματίζονται οι Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν δεν περιλαμβάνει εφιαλτικά μνημόνια.

Αντίθετα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία μέσα από ένα ταμείο το οποίο θα ενισχύει τους αδύνατους για να μπορέσουν να συγκλίνουν οι οικονομίες όλων των χωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε μια σειρά ριζοσπαστικών προτάσεων, που θα επαναφέρουν τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για επαναστατικές προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα αποκαταστήσει την ομαλότητα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μανιφέστο Μακρόν με φόντο την Ακρόπολη απευθύνονταν σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και κυρίως στους Γερμανούς, που επιμένουν σε ένα χρεοκοπημένο μοντέλο διακυβέρνησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν τα καταφέρει, τότε είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη και σταθερά προσηλωμένη στις δημοκρατικές αξίες.

Σε περίπτωση κατά την οποία η πρωτοβουλία Μακρόν για ριζικές αλλαγές δεν προχωρήσει, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καταδικασμένη να διαλυθεί με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Το μέτωπο Μακρόν – Τσίπρα περιλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο εγγυητής της νέας πορείας της χώρας μετά τα εφιαλτικά μνημόνια και στην κατεύθυνση αυτή είναι αποφασισμένος να συμβάλει στη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους.

Η παρουσία στην Ελλάδα των εκπροσώπων των γαλλικών πολυεθνικών δίνει το σήμα για επενδύσεις σε όλους τους νευραλγικούς τομείς.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και διαρκείς εξευτελισμούς η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια κανονική χώρα, που βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον Αλέξη Τσίπρα που κατάφερε να διαμορφώσει τη στρατηγική συμμαχία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ένα ηγέτη που κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, κόντρα στα κόμματα του κατεστημένου και τώρα έχει σαν πρώτη προτεραιότητα να απαλλάξει τους λαούς της Ευρώπης από τη γερμανική κατοχή.

 

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

 

Με ένα θερμό εναγκαλισμό με τον Αλέξη Τσίπρα ο Εμανουέλ Μακρόν αποχαιρέτισε χθες το απόγευμα την χώρα μας, επιβεβαιώνοντας το πολύ αισιόδοξο κλίμα και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

 

Κατά τη διήμερη σημαντική επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε σαφή μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα και παράλληλα έφερε την Ευρώπη και το ΔΝΤ προ των ευθυνών τους για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, της κρίσης και των μνημονίων.

 

Χθες το πρωί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας βρέθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με σπουδαίους εκπρόσωπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικότητας.

 

Ο κ. Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα απεύθυνε κάλεσμα στους Ευρωπαίους να επενδύσουν στην χώρα μας, που βγαίνει από την κρίση.

 

«Η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτήν την προσπάθεια (προσέλκυσης επενδύσεων)» είπε και πρόσθεσε: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», για να υπογραμμίσει ότι θέλει αυτός ο δεσμός να παραμείνει δυνατός.

 

«Καλούμε τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στην Ελλάδα», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.  Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που ήδη επιχειρούν στη χώρα μας, o κ. Μακρόν είπε: «Εσείς που είστε χρόνια στην Ελλάδα, θέλω να δώσετε νέα ενέργεια, νέα κινητήρια δύναμη στις επενδύσεις στην Ελλάδα».

 

Τέλος, ανέφερε για ακόμη μία φορά ότι απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρωζώνης.

 

Τσίπρας: «Η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα»

 

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και έθεσε ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων για να επιτευχθεί ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να σταματήσει η διαρροή μυαλών στο εξωτερικό.

 

«Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

 

Όπως είπε, «μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση».

 

Αναφερόμενος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα που συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα γιατί αυτός ο υπέροχος χώρος που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, επίσης ότι μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τόπο και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο για την κοινωνία τρόπο.

 

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στο ΔΝΤ

 

«Όχι» σε πρόσθετες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και επιβολή μέτρων στην Ελλάδα που εμποδίζουν την ανάπτυξη, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έστειλε το ηχηρό μήνυμα πως «πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον», κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ 1 και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

 

«Στόχος της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των δέκα τελευταίων χρόνων, να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει την ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει, να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μακρόν.

 

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι εφαρμόζει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και επέμεινε στην ανάγκη συνέχισής τους. Ωστόσο, τάχθηκε κατά της προοπτικής να υπάρξουν πρόσθετες απαιτήσεις από την Ελλάδα και επιβολή μέτρων που εμποδίζουν την ανάπτυξη, ενώ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ παρατήρησε πως «δεν μπορούμε μονομιάς να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα, οι συζητήσεις για το χρέος θα ξαναγίνουν στις αρχές του 2018 και τότε εγώ θέλω να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και θέλω, από την άλλη, το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούρια πράγματα».

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά τόνισε πως υπάρχει δρόμος ακόμη για να παγιωθεί η εμπιστοσύνη.

 

Σε ερώτηση για τη στάση του Βερολίνου και της κ. Μέρκελ απάντησε ότι οι συζητήσεις είναι πολλές φορές δύσκολες, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος η Γερμανία θα είναι μαζί με τη Γαλλία στο ζήτημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

 

Παυλόπουλος: «Η Γαλλία έχει ιστορική αποστολή»

 

Στην ανάγκη η Ελλάδα να ξαναβρεί την οικονομική της κυριαρχία και να ζήσει μέσα από την ανάπτυξη, στάθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος κατά την αντιφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε  προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Πέμπτης.

 

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε με νόημα ότι η Ευρώπη έκανε σοβαρά λάθη στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, ενώ εξήρε τον ελληνικό λαό για τη στάση του παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστη.

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, από την πλευρά του,  εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και ως προς τον πλανητικό ρόλο της ΕΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην απαίτηση της θεσμικής εμβάθυνσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, της υπεράσπισης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην ΕΕ και της πλήρους ενεργοποίησης του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της κοινότητας.

 

Επιπλέον, στάθηκε στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις οποίες η χώρα «εκπληρώνει στο ακέραιο» και όπως είπε «αναμένει την αυτονόητη αμοιβαιότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και από την πλευρά των Εταίρων».

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε, τέλος, και στα εθνικά θέματα στέλνοντας αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία, την Αλβανία και τα Σκόπια, καλώντας τους να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες και να σταματήσουν τις προκλήσεις.

 

Εμπνευσμένη ομιλία στην Πνύκα

 

Είχε προηγηθεί νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης μια εμπνευσμένη ομιλία του κύριου Μακρόν στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, με τον Γάλλο ηγέτη να κλέβει την παράσταση με την εισαγωγή του στα ελληνικά.

 

«Πριν χιλιάδες χρόνια, εδώ στο λόφο της Πνύκας, επινόησαν τη Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω το λόγο στο βήμα αυτό, είναι ένα μεγάλο προνόμιο για το οποίο ευχαριστώ θερμά τις ελληνικές Αρχές και κυρίως τον έλληνα πρωθυπουργό, τον Αλέξη, που με κάλεσαν εδώ» είπε ο Μακρόν με σπαστά ελληνικά, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

 

Εμανουέλ Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω σε πιο δημοκρατικά θεμέλια.

 

 

«Τι έχουμε κάνει εμείς στην Ευρώπη για την Δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο κ. Μακρόν για να τονίσει ότι σήμερα στην Ευρώπη η εμπιστοσύνη και η Δημοκρατία απειλούνται.

 

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης.»

 

Ο Μακρόν υπερθεματίζοντας για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης και επανεκκίνησης της Ευρώπης μίλησε ανοιχτά για τον κίνδυνο που ελλοχεύει η Ευρώπη να διαλυθεί. 

 

«Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία» τόνισε, εξηγώντας ότι αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι οι νέοι θα πρέπει να μπορούν να έχουν ένα όμορφο μέλλον και στην Ελλάδα.

 

«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

 

«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

από την Πνύκα έστειλε το μήνυμα ότι «οφείλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» αλλιώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχει μέλλον, όπως είπε.

 

Δεν χρειαζόμαστε μόνο κοινό υπουργό Οικονομικών, αλλά και υπουργό Κοινωνικής Πολιτικής, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τη ζωτική ανάγκη να συγκροτηθεί ένας πολιτικά και νομικά ισχυρός Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

 

«Πρέπει και μπορούμε να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Αξίζει τον κόπο να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Από την ομιλία του δεν έλειψαν τα «καρφιά» για τον χειρισμό της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους κατά της διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τον τρόπο λήψης και επιβολής των αποφάσεων.

 

«Έχουμε αυστηρούς κανόνες που δυστυχώς όμως φαίνεται πως δεν ισχύουν για όλους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, εξηγώντας ότι ενώ οι χώρες που εμφανίζουν μεγαλύτερα ελλείμματα από τα επιτρεπόμενα τιμωρούνται αυστηρά, αντίθετα, στις χώρες που εμφανίζουν θηριώδη, σε σχέση με τα οριζόμενα από τους κανόνες, πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν έχουν καμία κύρωση.

 

Αναφέρθηκε ακόμη στις έντονες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών -κυρίως των νέων- στην Ευρώπη και την απομάκρυνσή τους από την ευρωπαϊκή ιδέα.

 

Βόλτα, σουβλάκια και… selfies

 

Το μεσημέρι ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τη σύζυγό του, Μπριζίτ, επισκέφθηκαν τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου παρακολούθησαν τρισδιάστατη παρουσίαση των ανασκαφών στη Δήλο.

 

Ακολούθως, μετέβησαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη της γαλλικής κοινότητας, Έλληνες και Γάλλους διανοούμενους και καλλιτέχνες, στο πλαίσιο δεξίωσης προς τιμήν τους.

 

Στη συνέχεια, Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν, θέλοντας να απολαύσουν λίγες επιπλέον στιγμές στην ηλιόλουστη Αθήνα παραβίασαν το πρωτόκολλο και αντί για το αεροδρόμιο κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ξεκινώντας από το Σύνταγμα, έκαναν βόλτα στον πεζόδρομο της Ερμού, όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να τους χαιρετίσουν ενώ οι νεαρότεροι σε ηλικία δεν δίστασαν να τους σταματήσουν για μερικές… σέλφι φωτογραφίες.

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες δεν παρέλειψαν να γευτούν το ελληνικό παραδοσιακό σουβλάκι στο Μοναστηράκι.

 

Το Προεδρικό ζεύγος αναχώρησε στις 17:30 το απόγευμα,  με μιάμιση ώρα καθυστέρηση σε σχέση με το επίσημο πρόγραμμα.  Ίσως την αλλαγή αυτή «επέβαλε» η Μπριζίτ Μακρόν που όταν ρωτήθηκε πώς περνά στην Αθήνα, κατά την ξενάγησή της στην Αρχαία Αγορά, απάντησε χαριτολογώντας «Δεν φεύγω. Θα μείνω».

 

Στο «Ελ. Βενιζέλος» τους αποχαιρέτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίον είχαν μια θερμή χειραψία και έναν ακόμη πιο ζεστό εναγκαλισμό.

 

Μάλιστα, ο Εμανουέλ Μακρόν αποχώρησε πρώτος και ακολούθησε 5 λεπτά αργότερα – με άλλο αεροσκάφος – η πρώτη κυρία της Γαλλίας.

 

Γάλλος Υπουργός Οικονομικών: «Ο Αλέξης είναι πραγματικός ηγέτης»

 

Κολακευτικά ήταν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας για τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού με επιχειρηματίες, στο ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος.

 

Ο Μπρούνο Λεμέρ χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «πραγματικό ηγέτη» ενώ τόνισε ότι δουλεύει «για το κοινό καλό».

 

«Πρόκειται για έναν πραγματικό ηγέτη με τεράστιος θάρρος που δουλεύει για το κοινό καλό και όχι για συμφέροντα» είπε και πρόσθεσε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε πράγματα που δεν θα έκανε άλλος, του βγάζουμε το καπέλο».

 

Αποθέωση Μακρόν από Κομισιόν και διεθνή ΜΜΕ

 

Την ικανοποίησή της για την έξοχη ομιλία του Μακρόν, στον λόφο της Πνύκας εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα για αυτά που δήλωσε αναφορικά με το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης.

 

«Χαιρετίζουμε τη δυναμική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στον λόφο της Πνύκας στην Αθήνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

O κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι αυτό που ήθελε και πέτυχε η Επιτροπή ήταν η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ να μη γίνει απλώς ένα θέμα επιτρόπων ή της «ευρωπαϊκής φούσκας», αλλά ένα θέμα ανοιχτό προς διάλογο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Παρακολουθούμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν το μέλλον της ΕΕ και τις χαιρετίζουμε, γιατί αυτό ακριβώς θέλουμε να δούμε: Να εντατικοποιηθεί η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε.

 

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό του λόφου της Πνύκας, πεδίο άσκησης της πρώτης δημοκρατίας στην Ιστορία του κόσμου, ως τόπου για την εκφώνηση της βαρυσήμαντης ομιλίας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το όραμά του για την Ευρώπη, αναφέρονται μεγάλες γαλλικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες.

 

Με τίτλο «Στην Αθήνα ο Μακρόν καλεί να επανεφευρεθούν το «άλας» και το «νόημα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους», η Μοντ τονίζει πως ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει να προωθήσει τον διάλογο για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μέσω μίας «νέας μεθόδου», οι γενικές γραμμές της οποίας θα παρουσιασθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

 

Από την πλευρά της η Φιγκαρό, στην ανταπόκριση με τίτλο «Στην Αθήνα ο Μακρόν θέλει να επαναθεμελιώσει την Ευρώπη», γράφει: «Στον χειρισμό των συμβόλων, ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει κάποιες φορές την εντύπωση πως υπερβάλλει. Όμως την Πέμπτη στην Ελλάδα, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως αρχηγός κράτους μετά την εκλογή του, αφέθηκε πλήρως, ωσάν να ήθελε να δώσει σάρκα και οστά στη φιλοδοξία του “να επανακάμψουμε στον πολιτικό ηρωισμό” και την ευχή του “να ξαναβρούμε το νόημα της ιστορικής διήγησης”».

 

Η βρετανική Γκάρντιαν τιτλοφορεί το αντίστοιχο άρθρο του «Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητεί αλληλεγγύη, καθώς δεσμεύεται πως θα ηγηθεί στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης» και υπογραμμίζοντας για τους αναγνώστες της όλα τα βασικά σημεία της ομιλίας του, τονίζει πως «ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να ηγηθεί στην “ανοικοδόμηση” της ΕΕ, προειδοποιώντας πως η “κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη κινδυνεύουν” και πως οι πολίτες της Ένωσης δεν κατανοούν πλέον το σχέδιό της».

 

Αλλά και η μεγάλη ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς στέκεται στη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Μακρόν στην Αθήνα. Με τίτλο «ο Μακρόν προτείνει από την Αθήνα μία νέα Ευρώπη πιο δημοκρατική και κυρίαρχη», το ισπανικό φύλλο τονίζει πως «ο Γάλλος πρόεδρος σκιαγραφεί σε έναν αυτοκριτικό και κριτικό, για τις ελίτ της ηπείρου μας λόγο, το όραμά του για την αναβίωση ενός κοινού σχεδίου»

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή