Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Αλλάζει ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα – “Χέρι” και στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες βάζει ο Ερντογάν

“Θα ήθελα επί των ημερών μου να είχε λυθεί το Κυπριακό, επειδή θα άλλαζε όλο το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει”, τονίζει ο απερχόμενος πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας τελετής που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην τουρκική πρεσβεία.

Μιλώντας στο αθηναϊκο πρακτορείο, πρόσθεσε ότι “τα τελευταία χρόνια ό,τι έγινε, ήταν στη θετική κατεύθυνση”.

Διάδοχός του θα είναι ο Χαλίκ Τσεβίκ, ο οποίος έχει διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και όπως μας είπε ο κ. Ουράς, “είναι πολύ έμπειρος, τον γνωρίζω καλά και πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στις διμερείς μας σχέσεις”.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Τα αισθήματά σας τώρα που φεύγετε

Δεν είναι εύκολο αν και οι διπλωμάτες ξέρουμε ότι μια μέρα θα γυρίσουμε πίσω, είμαι πέντε χρόνια εδώ και είναι σαν δεύτερη πατρίδα μου, πέρασα πολύ καλά, έκανα καλούς φίλους, γύρισα όλη τη χώρα με την οικογένειά μου. Φεύγω με βαριά καρδιά αλλά μας παρηγορεί ότι δεν είμαστε μακριά και θα ερχόμαστε συχνά.

Τι θα θέλατε να έχει λυθεί πριν να φύγετε;

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να έχει λυθεί το κυπριακό, γιατί αυτό θα άλλαζε όλο το κλίμα και θα έστρωνε το δρόμο για να λυθούν όλα τα άλλα θέματα.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίλυσή του και πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα. Εδώ ανακάλυψα ότι Έλληνες και Τούρκοι είμαστε πραγματικά πολύ κοντά, παρότι έχουμε διαφορές σε κάποια θέματα.

Θα ήθελα επίσης να είχε λειτουργήσει το τέμενος γιατί οι συζητήσεις γίνονται εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα φτάνουν στο τέλος τους. Ήθελα να έχει λυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου γιατί έχει ιστορική σημασία.

Στη διάρκεια της πενταετίας που μείνατε τι άλλαξε στις διμερείς μας σχέσεις;

Καταφέραμε να κρατήσουμε τις σχέσεις σταθερές και σε θετική τροχιά. Αυτό είναι από μόνο του μια επιτυχία. Δεν άλλαξαν πολλά, αλλά ότι άλλαξε, ήταν προς τη θετική κατεύθυνση. Ο τουρισμός είναι πολλά υποσχόμενος, οι επιχειρηματικές συναλλαγές είναι επίσης ελπιδοφόρες. Τα τουρκικά σίριαλ βοηθούν επίσης στη θετική κατεύθυνση. Δείχνουν πόσο κοντά είμαστε, πόσο μοιάζουμε. Μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο, θα έχουμε τις Ημέρες Τουρκικού Κινηματογράφου, με την προβολή τουρκικών κινηματογραφικών ταινιών από τις 13 ως τις 15 Οκτωβρίου.

Πολυπληθείς οι προσκεκλημένοι, πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και φίλοι συνωστίστηκαν στο νεοκλασικό της οδού Βασιλέως Γεωργίου για να αποχαιρετίσουν τον κ. Ουράς. Μεταξύ αυτών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές Μ. Βαρβιτσιώτης, Ο. Κεφαλογιάννη, Ι. Κεφαλογιάννης, Α. Ασημακοπούλου, Έλληνες και ξένοι διπλωμάτες, η Μ. Βαρδινογιάννη, ο Ν. Βερνίκος, εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου.

Έκανα μια ερώτηση για το νεοκλασικό που στεγάζει την πρεσβεία. Το κτίριο, απάντησε ο πρέσβης, είναι ιδιοκτησία της τουρκικής κυβέρνησης και λειτουργεί ως πρεσβεία από το 1934, δηλαδή επί 82 χρόνια. “Ξέρω ότι ανήκε στην οικογένεια Βενιζέλου” μας είπε. “Είναι ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό, από τα λίγα που διατηρούν κήπο στην περιοχή αυτή. Είμαι περήφανος που το συντηρούμε καλά”.

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις: Στο στόχαστρο Ερντογάν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

Στο μεταξύμ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις των αποστατών στην Τουρκία.

Οι Αρχές απέπεμψαν 87 μέλη των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙΤ) τα οποία θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με την αδελφότητα του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, συνολικά “87 μέλη της ΜΙΤ αποπέμφθηκαν και ποινική έρευνα διενεργείται σε βάρος 52 μεταξύ αυτών”, μετέδωσε το Anadolu.

Συνολικά 141 μέλη της ΜΙΤ έχουν παυθεί και έρευνες σε βάρος 100 μεταξύ αυτών έχουν ολοκληρωθεί, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες πληροφοριών αποτελούν στόχο των τουρκικών αρχών, οι οποίες άρχισαν πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος ώστε να απαλλαγεί ο κρατικός μηχανισμός από κάθε επιρροή των υποστηρικτών του Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή