Αλλάζει ο χάρτης της Δικαιοσύνης

Δυο δικαστές που τάχτηκαν υπέρ των πολιτών στις ηγεσίες των δικαστηρίων

Ένας αντιμνημονιακός- σε κρίσιμες για τη χώρα εποχές και όταν η ψήφος εκείνη ήταν επικίνδυνη για τη συνέχεια της καριέρας- στο τιμόνι του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο 64χρονος Νίκος Σακελλαρίου, υπήρξε αντιμνημονιακός σε εποχή που δεν ήταν της μόδας και έκανε έμπρακτα αυτό που άλλοι πουλούσαν με απλά λόγια του αέρα. Θα καταλάβετε γιατί στη συνέχεια.

Κατ αρχήν να σας ενημερώσω ότι ο νέος πρόεδρος ΣτΕ Σακελλαρίου Νικόλαος γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα, έβγαλε τη Λεόντειο Ν. Σμύρνης, τέλειωσε το Νομικό και το Πολιτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, παίρνοντας μεταπτυχιακό τίτλο στο Paris II στη Γαλλία.

Στο δικαστικό σώμα μπήκε το 1977 και διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, Εθνικός Εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα προσωπικά δεδομένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών (EIS).

Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών, έχει συγγράψει βιβλία (Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν κ.λπ.), ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2001 τον τίμησε με τον τίτλο του «Άρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας».

Το αντιμνημοιακό προφίλ χτίστηκε με κόστος. Πήρε μέρος σε εξαιρετικά κρίσιμες υποθέσεις, δίνοντας αντιμνημονιακή ψήφο από την πρώτη στιγμή. Μειοψήφησε στην πρώτη Ολομέλεια ΣτΕ κρίνοντας αντισυνταγματικό το 1ο Μνημόνιο, τους πρώτους εκτελεστικούς νόμους (3845/10) και τις περικοπές που έφεραν, θέτοντας ζητήματα και για τον τρόπο έγκρισής του.

Συμμετείχε στην πρόσφατη Ολομέλεια ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές των συνταξιούχων (των νόμων 4051 και 4093/12), ενώ μειοψήφησε θεωρώντας αντισυνταγματικές και τις παλαιότερες περικοπές και των δώρων θέτοντας ζήτημα παραβίασης και του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Έκρινε επίσης αντισυνταγματικό (μειοψηφώντας) το «χαράτσι» της ΔΕΗ στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το PSI («κούρεμα» ομολόγων πολιτών, ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.), ενώ προήδρευσε της Ολομέλειας που απέρριψε τις προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος.

-Αναλόγου ύψους και ήθούς και η νέα πρόεδρος του πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. Κι αυτό γιατί συμμετείχε σε σειρά αποφάσεων και συνεδριάσεων που στόχο είχαν την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών.

Κατ΄αρχήν να σας πω ότι γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά και είναι έγγαμη, με 1 παιδί. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1983 ως έμμισθη πάρεδρος Πρωτοδικείου, μεταπηδώντας στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1995, αφού θήτευσε επί 10ετία ως πρωτοδίκης στα πολιτικά δικαστήρια.

Το 2002 προήχθη σε σύμβουλο και το 2010 σε αντιπρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εξελέγη επί δύο συνεχόμενες θητείες πρόεδρος της Ένωσης

Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμμετέχοντας στις πανδικαστικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες για τις περικοπές των αποδοχών.

Στην Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου συμμετείχε σε πολλές υποθέσεις που «προειδοποίησαν» τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων για τον κίνδυνο να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των «ειδικών μισθολογίων» αλλά και του Δημοσίου, όπως και έγινε.

Παράλληλα συμμετείχε στις ετήσιες εκθέσεις που εντόπισαν φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, «μπλοκάροντας» προληπτικά ή εντοπίζοντας κατασταλτικά σωρεία παράνομων δαπανών.

Την περασμένη εβδομάδα ως πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου αντέδρασε έντονα (όπως και το ΔΣ και η Ολομέλεια) στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προωθούσε την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου που κάνει το ΕΣ στις δαπάνες του Δημοσίου (από το 2016) και των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Χαρακτήρισε την επιχειρούμενη κατάργηση αντισυνταγματική και αμφίβολης σκοπιμότητας για την οικονομική αποτελεσματικότητα, προειδοποιώντας ότι θέτει σε διακινδύνευση την πάταξη της διαφθοράς και την αποτροπή διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή