Σημαντική αλλαγή, στην καίρια θέση του επικεφαλής οικονομολόγου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τον γνωστό Μορίς Όμπστφελντ να αντικαθιστά τον «αυστηρό» Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, Ο κ. Όμπστφελντ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι ο νούμερο ένα σύμβουλος της Προέδρου του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο γνωστός οικονομολόγος, στα 63 του χρόνια, είναι γνωστός για το μεγάλο συγγραφικό του έργο και μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους φοιτητές.
Έχει γράψει δυο βιβλία, με κορυφαίες συνεργασίες, τα οποία πλέον θεωρούνται κλασσικά, το πρώτο με τον ερευνητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και το δεύτερο μαζί με τον διάσημο νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, που στο παρελθόν πολλές φορές έχει υποστηρίξει πως τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλουν στην χώρα μας οι δανειστές είναι αδιέξοδα.
Η γερμανική εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung, αναφέρει σε δημοσίευμά της πως, πριν από τέσσερα χρόνια, ο κύριος Όμπστφελντ δεν είχε διστάσει να ζητήσει δημοσίως από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να δείξει «περισσότερο θάρρος» και να τονίσει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και πως «ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα».
Η ίδια εφημερίδα επέλεξε τον τίτλο «Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν» δίνοντας την γενική κατεύθυνση των θέσεων του νέου επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, που είναι αρκετά διαφορετικός από τον προκάτοχό του Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Αρκετοί αναλυτές στο εξωτερικό, αναφέρουν πως υπάρχει πολιτικό μήνυμα στην επιλογή του, καθώς ο καθηγητής του Μπέρκλεϋ δεν έχει μείνει σιωπηλός απέναντι στα προγράμματα των δανειστών, επικρίνοντας τους για τη στάση τους και χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά τους «ατυχή» και «κοντόφθαλμη».
«Η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του Νότου χωρίς όρους»
Ο κ. Όμπστφελντ έχει εκφράσει την άποψή του, πως τα μεγάλα πλεονάσματα χωρών όπως της Γερμανίας είναι εξίσου προβληματικά όσο τα μεγάλα ελλείμματα και πιστεύει πως το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον, αν δεν υπάρξει και μια ενιαία νομισματική και οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους.
Αρκετοί βλέπουν την σκέψη του, πίσω από τις προτροπές του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, όπως η γνωστή «δεν μπορεί κανείς να “στύβει” χώρες όπως την Ελλάδα».
Όλα αυτά κάνουν οικονομικούς αναλυτές σε Ελλάδα και Ευρώπη, να «βλέπουν» ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, πλησιάζει μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το φθινόπωρο, όταν και το ΔΝΤ θα αποφασίσει το αν και πόσο θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα.