Αλλαγή σκυτάλης στα υπουργεία και οι νέοι στόχοι των υπουργών

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ                             

Αλλαγή σκυτάλης στα υπουργεία μετά τις κυβερνητικές αλλαγές και κατά τη διάρκεια των τελετών παράδοσης-παραλαβής οι νέοι υπουργοί μίλησαν για τα καινούργια καθήκοντά τους, όπως επίσης και για τα βασικά στοιχήματα των χαρτοφυλακίων τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο υπουργείο Παιδείας και στον απερχόμενο υπουργό Νίκο Φίλη, ο οποίος δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Στην ομιλία του ο κ. Φίλης εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, όσο και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για τον οποίο μάλιστα είπε ότι ουσιαστικά ζήτησε ευθέως την απομάκρυνσή του από το υπ. Παιδείας την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι δεν του είχαν αναφερθεί προβλήματα το προηγούμενο διάστημα. «Το αντίθετο, αν κρίνουμε και από τις θετικές αναφορές του πρωθυπουργού. Αιφνιδίως το άριστα 20 μετατράπηκε σε ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», είπε και φέρνοντας το παράδειγμα ενός καθηγητή που αρχικά είναι γαλαντόμος, γίνεται αυστηρός και κόβει τον μαθητή, αναρωτώμενος ποιος φταίει, ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι όσο δεν δίνονται εξηγήσεις για το ποιος φταίει, ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο ταλαντούχος μαθητής, οι προτάσεις για αλλαγή περιβάλλοντος δεν γίνονται αποδεκτές, ακόμη και αν το περιβάλλον, εν προκειμένω, είναι ένα άλλο υπουργείο.

Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας έκανε εν συνεχεία λόγο για απόντες, δοτούς και κυνικούς και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Εκκλησία, κατηγορώντας την για προσπάθεια παρέμβασης στην πολιτική. «Η αλλαγή στάσης της Εκκλησίας δεν εκτείνεται μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών», είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε λέγοντας ότι την «προηγούμενη εβδομάδα οργανώθηκε και εκτελέστηκε σε βάρος μου ένα συμβόλαιο θανάτου, με τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Ιερώνυμος στον ΣΚΑΪ.

Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας». Αναφερόμενος στην αντίθεση του Αρχιεπισκόπου -την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «όψιμη»- στην ίδρυση τεμένους, έκανε λόγο για «υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής» και «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων», λέγοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό σύστημα.

«Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε».

Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών

«Καμία απολύτως αλλαγή» δεν είναι στις προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως διευκρίνισε, δεν θα υπάρξει «καμία απολύτως αλλαγή, γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί».

Ερωτηθείς για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο σήμερα έχει μία πρώτη άτυπη συνάντηση, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι τον σέβεται. «Έχει μία καίρια θέση, που παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας και για λόγους ιστορίας και για λόγους συγκυρίας και ελπίζω να είναι αμοιβαία τα αισθήματα», είπε.

Αχτσιόγλου: Πρώτος στόχος μου τα εργασιακά

«Δεν θα υπήρχαν καλύτερα χέρια να παραδώσω αυτά τα βαριά καθήκοντα του υπουργείου». Με αυτή την έκφραση ο τέως υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καλωσόρισε την 31χρονη υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, το «alter ego» του όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν οι συνεργάτες του, εξάροντας το επιστημονικό έργο της.

Στις πρώτες της δηλώσεις η νέα υπουργός είπε ότι το έργο της θα κινηθεί σε δύο άξονες: τις αλλαγές των εργασιακών ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση και την καθημερινότητα των πολιτών. Σε σχέση με το πρώτο οι στόχοι που θέτει είναι η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και η αποτροπή της περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Όσον αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών η νέα υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη, απλήρωτη ή και κακοπληρωμένη εργασία, που είναι από τα πιο σημαντικότερα προβλήματα στα χρόνια του μνημονίου.

Παππάς: οι εταίροι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους

«Να κάνουν αυτό που πρέπει με βάσει τις δεσμεύσεις τους» ζήτησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου των τηλεπικοινωνιών από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Ο κ. Παππάς τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή μπορεί και θα οδηγήσει τη χώρα στα επόμενα βήματα». «Ήρθε η ώρα και για τους αντισυμβαλλόμενους να κάνουν αυτό που πρέπει με βάση τις δεσμεύσεις τους. Δεν πρέπει οι διαφωνίες να καθυστερούν το αναπτυξιακό άλμα της χώρας» πρόσθεσε.

Όπως είπε, «χρειάζεται τόλμη και ευθύτητα και από την πλευρά των εταίρων, ώστε η Ελλάδα να μπει στην επόμενη φάση και να περάσει στο αναπτυξιακό άλμα». Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να προστατεύει τα αδύναμα στρώματα.

Παπαδημητρίου: προσέλκυση επενδύσεων στο πλαίσιο του ευρώ

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομίας, ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι θα εστιάσει στην προσέγγιση ιδιωτικών επενδύσεων «πάντα στο πλαίσιο του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό και πως θα οικοδομηθεί βαθμιαία σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές.

Ο νέος υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που για τους επενδυτές αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη σταθερά.

Σκουρλέτης: παρωχημένο και δογματικό το σχέδιο για τη ΔΕΗ

Την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ επανέλαβε ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον Γιώργο Σταθάκη, τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τη θέση του αυτή από οποιοδήποτε πόστο, στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αριστεράς «πρέπει να ολοκληρωθεί με την άρνηση να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ» και πρόσθεσε ότι το εν λόγω σχέδιο είναι «παρωχημένο και δογματικό» και έχει ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα.

«Δεν υπογράψαμε καμία εντολή για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, τελεία και παύλα», είπε επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που «κληρονόμησε» η κυβέρνηση από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και το οποίο θέλουν οι δανειστές.

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό του, ο νυν υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τους τελευταίους 13 μήνες κέρδισε «μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες που είχε βάλει η κυβέρνηση ως στοίχημα, τη μάχη για τα δημόσια ηλεκτρικά δίκτυα και τον ΑΔΜΗΕ».

Όπως είπε, το σχέδιο του υπουργείου πολεμήθηκε μέσα και έξω για διαφορετικούς λόγους, αλλά «μπορέσαμε και μείναμε συνεπείς με βάση αυτό που λέγαμε όταν ξεκινάγαμε ότι θα καταθέσουμε σχέδιο και θα πείσουμε για την ορθότητα του σχεδίου τους θεσμούς».

Κουρουμπλής σε Σκουρλέτη: σου δίνουμε καλή προίκα

«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών και τη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.

Ο κ. Σκουρλέτης, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «περισσότερη δημοκρατία όχι μόνο στους δήμους αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας». Και υπογράμμισε: «Καλούμαστε να απαντήσουμε στη δύσκολη εξίσωση, τα σώματα ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών».

Γεροβασίλη: Στόχος μία γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση

Τη διαμόρφωση «ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία» έθεσε ως προτεραιότητά της η Όλγα Γεροβασίλη παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης από τον Π. Κουρουμπλή.

Η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή και ευθύνη» την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου και τόνισε την ανάγκη να καταστεί η δημόσια διοίκηση γρήγορη, λειτουργική, αλλά και φιλική προς όλους τους πολίτες.

Όπως είπε, στόχος είναι η διοικητική ανασυγκρότηση, με υπαλλήλους που θα στέκονται στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του. Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε τον σεβασμό της προς τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ στηλίτευσε τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος που διογκώνονταν, όπως είπε, με την αναξιοκρατία, τη μικροπολιτική χρήση και την ιδιοκτησιακή αντίληψη στον δημόσιο τομέα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην «πολιτική εμμονή» της ηγεσίας του υπουργείου το 2014 να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στην «ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού» βάσει του οποίου οι δημόσιοι λειτουργοί παρουσιάζονταν ως οι ανέγγιχτοι και οι ευνοημένοι από την κρίση.

Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό της θητείας του ο νυν υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο και τις δράσεις του υπουργείου και κυρίως στους νόμους για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και τη δημιουργία Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή