Γράφει ο
Σταύρος Ξηντάρας
Αλεξάνδρα Γκράβας: Η κορυφαία μετζοσοπράνο μιλάει για τις συναυλίες που έδωσε στην Κίνα με έργα ελληνικής μουσικής.
«Οι Κινέζοι μου τραγουδούσαν «Σ αγαπώ. Νοιώθω Ευρωπαία με ελληνική καρδιά»
Μετά από τις πολλαπλές συναυλίες που έχει δώσει στο εξωτερικό, η Αλεξάνδρα Γκράβας κατέκτησε αυτή τη φορά και την Κίνα. Η διεθνής Ελληνίδα μετζοσοπράνο έδωσε τέσσερις sold out συναυλίες στο εθνικό θέατρο της πόλης Σιαμέν (Xiamen) της περιφέρειας Gulangyu, που είναι γνωστή και με το όνομα “the piano island” και έγινε για άλλη μια φορά πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα η Αλεξάνδρα Γκράβας, που τα τελευταία χρόνια, έχει βάλει στόχο τη διάδοση της ελληνικής μουσικής σε όλο τον κόσμο, παρουσίασε μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες της βδομάδα ελληνικής μουσικής, τραγουδώντας έργα κορυφαίων Ελλήνων συνθετών. Το πρόγραμμα της που έχει τίτλο GREEK INSPIRATIONS (Ελληνικές εμπνεύσεις) στηρίζεται, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, σε αγαπημένα ελληνικά τραγούδια και η κορυφαία λυρική ερμηνεύτρια το έχει ήδη ταξιδέψει με μεγάλη επιτυχία το 2015 στην Χιλή, την Βραζιλία, το Μεξικό, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Τώρα με το ίδιο πρόγραμμα η Αλεξάνδρα Γκράβας μάγεψε και το κοινό της Κίνας, που καθηλώθηκε και στις τέσσερις συναυλίες της, που δόθηκαν από τις 3-6 Ιουλίου.
Μόλις επέστρεψε από την Κίνα η Αλεξάνδρα Γκράβας μας μίλησε για τη μοναδική εμπειρία που έζησε: «είμαι πολύ συγκινημένη. Η εμφάνιση μου στην Κίνα ήταν μια από τις κορυφαίες εμπειρίες της πορείας μου στη μουσική. Αν και πάντα ονειρευόμουν να τραγουδήσω κάποτε στην Κίνα, ωστόσο δεν φανταζόμουν ότι θα το καταφέρω. Όμως το όνειρο μου πραγματοποιήθηκε και νοιώθω τυχερή γι αυτό».
-Πως ξεκίνησε η… πραγματοποίηση του ονείρου σας;
Ο πολυβραβευμένος κινέζος Ελληνιστής Λεωνίδας Liu με άκουσε σε μια συναυλία μου πέρσι και μου πρότεινε να έρθω στην Κίνα για συναυλίες. Δέχτηκα με μεγάλη χαρά, η οποία έγινε μεγαλύτερη όταν η πρόταση εξελίχτηκε σε Μουσικό Φεστιβάλ αφιερωμένο στην Ελλάδα. Το Εθνικό Θέατρο της Σιαμέν, που είναι πολύ γνωστό και με το όνομα “the piano island” εμπνεύστηκε από την πορεία μου και τον τρόπο που παρουσιάζω την ελληνική μουσική και μου πρότεινε το τετραήμερο αυτό Φεστιβάλ. Θέλησα να ενισχύσω πολύ την ελληνική παρουσία στην Κίνα και φρόντισα να έχω στο πλευρό μου κορυφαίους και διακεκριμένους στον τομέα τους σολίστες. Τον πιανίστα Πέτρο Μπούρα που είχε αναλάβει και τον μουσικό συντονισμό, την τσελίστα Μαρίνα Κολοβού, την βιολονίστα Δήμητρα Τριανταφύλλου, την Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο και τον βαρύτονο Νικόλαο Ζιαζιάρις.
-Τι παρουσιάσατε στην Κίνα;
Μεταξύ άλλων ακούστηκαν έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Κωσταντινίδη, Κώστα Γιαννίδη, Δημήτρη Μητρόπουλου, Νίκου Σκαλκώτα ώστε να εκπροσωπηθεί επάξια η ελληνική δημιουργία. Συμπεριλάβαμε και έργα των Κλάρα Σούμαν, Κλοντ Ντεμπισί, Χένρι Περσέλ, Κάρλος Γκουστάβο, Λούντβιχ Β. Μπετόβεν, Γιόχαν Μπραμς, Αντόνιν Ντβόρζακ και Άστορ Πιατσόλα. Ωστόσο το βάρος δόθηκε στην ελληνική μουσική με το πρόγραμμα να είναι διαφορετικό στις τέσσερις βραδιές που πραγματοποιήθηκαν συνολικά.
Ποια ήταν η αντίδραση του κινεζικού κοινού;
Εξαιρετικά εγκάρδια και συγκινητική. Οι Κινέζοι μας αγκάλιασαν με θέρμη και ενθουσιασμό. Κατ αρχάς γέμισαν το θέατρο και τις τέσσερις ημέρες. Στη συνέχεια τραγούδησαν μαζί μου. Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά όταν τραγούδησα το «Σ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» και ο μεταφραστής τους μετέφρασε τι σημαίνει τότε μου φώναζαν όλοι μαζί «σ αγαπώ». Η κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν, όταν θέλοντας να τιμήσω το κινεζικό κοινό, τραγούδησα στη γλώσσα τους. Δοκίμασα και τραγούδησα, μετά από πολύ προετοιμασία και προσπάθεια το πολύ γνωστό δημοτικό τους τραγούδι με τίτλο “Muoli Ηυα” (το γιασεμί). Αυτό το συνέδεσα μουσικά με το κυπριακό “Το γιασεμί στην πόρτα σου”. Η αντίδραση του κοινού ήταν γεμάτη θετική ενέργεια. Όλοι μαζί σηκώθηκαν όρθιοι, χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν μαζί μου. Θα μου μείνει αξέχαστο.
Η επαφή σας με την Κίνα θα έχει συνέχεια;
Πιστεύω πως ναι. Ήδη μπήκε ο σπόρος για μια στέρεη σχέση που θα διατηρηθεί στο χρόνο. Υπάρχει ενδιαφέρον για ανανέωση των εμφανίσεων.
Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Γερμανία από Έλληνες γονείς. Πως νοιώθετε;
Είμαι παιδί Ελλήνων μεταναστών. Στο σχολείο άκουγα γερμανική κλασσική μουσική και στο σπίτι ελληνικά τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, κ. ά. Η ταυτότητα μου εμπεριέχει και τα δύο αυτά ακούσματα και τις δύο κουλτούρες. Θα έλεγα πως νοιώθω μια Ευρωπαία, με ελληνική καρδιά. Η αγάπη μου για την ελληνική μουσική είναι μεγάλη. Στόχος μου είναι πάντα να την προβάλω μέσα από τα προγράμματα μου, άλλοτε πιο κλασικά και άλλοτε πιο σύγχρονα. Οι μουσικές μου επιλογές τον τελευταίον χρόνο σίγουρα σημάδεψαν την μουσική μου πορεία. Η έρευνα και επιλογή των μουσικών μου προγραμμάτων έχουν πάντα το ελληνικό στοιχείο. Είναι μια προσωπική μου αναζήτηση στο πλήθος των μουσικών μου επιθυμιών.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια και συναυλίες σας;
Στις 7 Αυγούστου θα δώσω συναυλία στο αρχαίο θέατρο Δίον στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου μαζί με την Ορχήστρα Νέων του Δήμου και τον Βασίλη Λέκκα. Στις 18 Αυγούστου συναυλία με την πανσέληνο στο κάστρο των Ιωαννίνων. Τέλος Αυγούστου ακόμα μία εμφάνιση στη Ρόδο. Αρχές Σεπτεμβρίου συναυλία στην Πάτρα και στις 30 Σεπτεμβρίου εμφάνιση στο Ινστιτούτο Γκαίτε με έργα Γιάννη Κωνσταντινίδη, Κούρτ Βάιλ, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη. Στις 8 Οκτωβρίου συναυλία στη Βυρηττό, στις 13 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, στις 27/10 στην Ατλάντα, στις 4 Νοεμβρίου τέσσερις συναυλίες στο Μεξικό και στις 2 Δεκεμβρίου συναυλία στην Όπερα της Φρανκφούρτης.