Έκκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει σε άμεση καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και της επιθετικής ρητορικής που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε από την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είχε στηρίξει έμπρακτα τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.
«Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε ένα σύντομο απολογισμό της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια και ζήτησε να συγκρίνουν την Ελλάδα του 2015 με την σημερινή Ελλάδα του 2019.
«Η χώρα μας βγήκε με ασφάλεια από την κρίση και επανήλθε σε τροχιά δημοσιονομικής ανάκαμψης. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση η προσπάθεια αυτή τη στιγμή που σε αυτήν είχαν αποτύχει τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο επάλληλα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν έχουμε απλή ολοκλήρωση ενός προγράμματος αλλά την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και καταφέραμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μια συμφωνία αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η αποκατάσταση μας επέτρεψε να επιτύχουμε την έξοδο στις αγορές».
Στην 4η Έκθεση Δημοσιονομικής Εποπτείας, η Επιτροπή θεωρεί ότι μεσομακροπρόθεσμα το χρέος είναι βιώσιμο και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας χαμηλή. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας κάτι που αντικατοπτρίζεται σε χαμηλά επιτόκια τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ανακτήσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας που είχαμε απωλέσει εξαιτίας της κρίσης χρέους. Παράλληλα εφαρμόσαμε ένα εκτεταμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, το ασφαλιστικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να προταχθούν της δημοσιονομικής προσαρμογής όπως και η ρύθμιση χρέους έπρεπε να προηγηθεί».
«Παράλληλα θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία. Με τον εκσυγχρονισμό του νόμου Κατσέλη, το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο Ηρακλής καταφέραμε την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Πέρσι σας είχα διαβεβαιώσει ότι το 2019 θα ήταν πολύ παραγωγικό έτος για την οικονομία». Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε 5 πυλώνες που επιβεβαίωσαν αυτό.
Από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 διαθέσαμε 3 δις ευρώ σε μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Τον Ιούλιο του 2019 παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση μια ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης, με άνοδο του ΑΕΠ 2% και απεγκλωβισμένη από την κρίση χρέους και ένα μαξιλάρι 37 δις ευρώ, με δημοσιονομική υπεραπόδοση και άνοδο των επενδύσεων, αποκλιμάκωση των οφειλών προς τις επιχειρήσεις, άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ενώ βελτιώσαμε και πολλούς κοινωνικούς δείκτες ειδικά σε ότι αφορά την εργασία ενώ αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε την ανεργία κατά 10 μονάδες.