Αλ.Χαρίτσης: Σύσταση Γεν. Γραμμ. Ψηφιακής Πολιτικής και μείωση του κόστους των αιτήσεων στο νέο ΕΣΠΑ

Τη Σύσταση γενικής γραμματείας ψηφιακής πολιτικής και τη μείωση του κόστους των αιτήσεων στο νέο ΕΣΠΑ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, σε ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου ICT Forum.

Το Greek ICT Forum, το θεσμικά αναγνωρισμένο συνέδριο για τους τομείς της Πληροφορικής και των Ψηφιακών Υποδομών, διοργανώνεται για 17η συνεχή χρονιά στο Αμφιθέατρο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με συμμετοχή πολιτικών, θεσμικών, επιχειρηματικών και στελεχιακών παραγόντων των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Θεματικός άξονας του φετινού συνεδρίου ήταν «Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών το αντίδοτο στην ύφεση».

Το περιεχόμενο του συνεδρίου αποτελείται από τρεις ενότητες :
-Ψηφιακές Υπηρεσίες, Ευρυζωνικότητα και Υποδομές
-Ψηφιακές εφαρμογές σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς
-Στρατηγική ανάπτυξης καινοτομίας, ψηφιακής επιχειρηματικότητας και ΤΠΕ/ICT

Ο υφυπουργός δήλωσε σχετικά πως, «Σχεδιάζουμε κινήσεις οι οποίες μπορούν να αναδείξουν επιχειρηματικά εγχειρήματα στον τομέα, με εξωστρεφή προσανατολισμό, που δίνουν πνοή στην ελληνική οικονομία, διευκολύνοντας παράλληλα τον σχηματισμό και την ενίσχυση της νεανικής και νέας επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής οικονομίας και φυσικά των επιχειρήσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών».

Για τη νέα γραμματεία δήλωσε πως, «Μέσα στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο υλοποίησης της αιρεσιμότητας 2.1 του νέου ΕΣΠΑ, θεσμοθετείται η γενική γραμματεία που θα είναι αρμόδια για τη χάραξη και το συντονισμό της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο φορέας αυτός είναι πάγιο αίτημα του χώρου της πληροφορικής για χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μια κεντρική δομή λήψης αποφάσεων για τα έργα πληροφορικής του δημοσίου.

Θα σταματήσει να παρατηρείται το φαινόμενο κάθε φορέας να προκηρύσσει έργα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες ανάγκες του κράτους. Θα υπάρχει πλέον κεντρικός σχεδιασμός και κάθε έργο θα εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοσίου».

Ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στην μείωση του κόστους των αιτήσεων που θα συμβάλουν στην μεγαλύτερη συμμετοχή. «Γνωρίζουμε ότι το κόστος υποβολής αιτήσεων είναι σημαντικό και θα επιδιώξουμε να το ελαχιστοποιήσουμε. Ταυτόχρονα, όλοι οι φορείς υλοποίησης έργων, δημόσιοι και ιδιωτικοί, όπως και τα ίδια τα έργα θα αξιολογούνται ως προς το αποτέλεσμα που τελικά παράγουν. Η αξιολόγηση αυτή θα βαρύνει στην ανάληψη επόμενων έργων. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, απόλυτη προτεραιότητά μας αποτελεί η ενίσχυση των νέων και συγκεκριμένα η ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό του πλέον δυναμικού τμήματος της οικονομίας, των νέων επιστημόνων».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή