«Ακόμα και τον Νοέμβριο το εμβόλιο της Οξφόρδης»

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Αισιόδοξα μηνύματα από την Ευρώπη

Με αστείες δικαιολογίες προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει το μπλακ άουτ του ΕΚΕΑ – «Ίσως 10.000 τα ενεργά κρούσματα» λένε οι επιστήμονες

Την ώρα που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα 11.000, η αγωνία του κόσμου για την πορεία της πανδημίας μεγαλώνει, καθώς τα ημερήσια καταγεγραμμένα ξεπερνούν σταθερά τα 200.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων (26 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους), όμως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ δείχνει πως αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τον Δεκέμβριο μπορεί να έχουμε 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα και για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη και άλλων μέτρων. Στη συνέντευξή του στη σημερινή Κυριακάτικη Kontranews, o καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος επιβεβαίωσε το ότι εξετάζεται η καθολική χρήση της μάσκας ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και η εφαρμογή των κανονισμών που έχουν επιβληθεί στις «κόκκινες περιοχές» (κλείσιμο καταστημάτων στις 12, περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι σε εστιατόρια, απαγόρευση πάρτι, πανηγυριών, λαϊκών αγορών και όριο 9 ατόμων στις συναθροίσεις).

«10.000 τα ενεργά κρούσματα»

Και όλα αυτά την ώρα που ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εκτιμά πως τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από όσα ανακοινώνονται. «Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού, μεγαλύτερη απ’ όσο έχει εκτιμηθεί. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα. Με βάση όλες τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει υπολογίζω ότι τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 50 φορές παραπάνω από τα κρούσματα που βλέπουμε σε μια μέρα».

Γιατί παρατηρούνται περιστατικά επαναμόλυνσης

Για το περιστατικό στην Ξάνθη, όπου ασθενής νόσησε ξανά από κορωνοϊό, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο: «Θα μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: ή θα πρέπει το στέλεχος του ιού να είναι διαφορετικό ή η ανοσία που έχτισε την πρώτη φορά ο ασθενής να μην ήταν αρκετά ισχυρή. Δεν είναι όμως πολύ συχνό το φαινόμενο. Αν παραμείνουν σπάνια περιστατικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αν γίνουν πιο συχνά θα είναι. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσία κρατάει».

Ανέτοιμο το σύστημα;

Και την ώρα που ο κόσμος ανησυχεί για την υγεία του, την ώρα που επιστήμονες κάνουν λόγο για χιλιάδες ενεργά, κρυφά κρούσματα, ανακοινώθηκε πως τελείωσαν τα αντιδραστήρια για το τεστ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Πρόκειται για το βασικό κέντρο που ελέγχει όλα τα δείγματα των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα για τον ιό.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι το ΕΚΕΑ εξάντλησε «την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο», τονίζοντας πως η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων θα αποκατασταθεί στις 8/9 και πως μέχρι τότε θα στέλνονται τα δείγματα σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Μάλιστα, ο διορισμένος από την κυβέρνηση, πρόεδρός του ΕΚΕΑ ανέφερε πως τα δείγματα που στάλθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ ήταν «περιττά».

Προκαλεί εντύπωση και ανησυχία η ανικανότητα του μηχανισμού, αυτή την κρίσιμη περίοδο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με τη δικαιολογία του υφυπουργού φαντάζει τουλάχιστον αστεία, καθώς παραδέχεται πως το σύστημα δεν είχε προβλέψει πως οι άνθρωποι που έφυγαν για διακοπές τον Αύγουστο…κάποτε θα επέστρεφαν! Το ότι ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ χαρακτηρίζει τα τεστ περιττά, δείχνει αν μη τι άλλο, την έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στους κρατικούς λειτουργούς…

Ακόμα και τον Νοέμβριο το εμβόλιο

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος πως αν όλα πάνε καλά, ακόμα και το Νοέμβριο αναμένεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό από την εταιρία AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι να φτάσουμε τελικά στα 300 εκατομμύρια. Για την Ελλάδα υπολογίζονται αρχικά περί τις 600.000 δόσεις, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια. Αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι ένστολοι. Πάντως, οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει πως ακόμα και αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα, μέχρι ο εμβολιασμός να γίνει καθολικός και να αποκτήσουμε ανοσία…

«Ασφαλές το Sputnik V»

Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει «σοβαρές παρενέργειες» επισημαίνει άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Το συμπέρασμα προκύπτει κατόπιν έρευνας σε δύο νοσοκομεία της Ρωσίας, με τη συμμετοχή 76 εθελοντών, ηλικίας 18 έως 60 ετών. «Οι δοκιμές δεν διαπίστωσαν την ύπαρξη σοβαρών αρνητικών παρενεργειών και επιβεβαίωσαν ότι οι συμμετέχοντες παρήγαγαν αντισώματα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Πάντως, επισημαίνεται ότι απαιτούνται και άλλεςμακροπρόθεσμες δοκιμές και περαιτέρω παρακολούθηση των εθελοντών, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή