Ακόμα και «καρατόμηση» διοικήσεων, προβλέπει ο Πτωχευτικός Κώδικας

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΩΣ 27/10, Ο ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ                                                                                                

Σημαντικές αλλαγές, κυρίως υπέρ των δανειστών, προβλέπουν οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης, έως και τις 27 Οκτωβρίου. Ανάμεσα σε αυτές που ξεχωρίζουν, είναι η πρόβλεψη ακόμα και για «εκπαραθύρωση» της διοίκησης  μιας εταιρείας σε πτώχευση,  αν κριθεί ότι είναι προς όφελος των πιστωτών.

Πολλές νέες επιλογές, για τις επιχειρήσεις σε καθεστώς πτώχευσης, προβλέπουν οι νέες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα.  Το πτωχευτικό δικαστήριο θα μπορεί, να αφαιρέσει από τον οφειλέτη τη διοίκηση της πτωχευτικής περιουσίας και το δικαίωμα διοίκησης θα αναλαμβάνει ο σύνδικος, ενώ μέχρι την τελική επικύρωση του πλάνου αναδιοργάνωσης θα «παγώνουν» τα περιουσιακά της στοιχεία.

Ανάμεσα σε αυτές, αν αποφασιστεί ότι συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, το πτωχευτικό δικαστήριο θα μπορεί να αποφασίσει την εκποίηση της επιχείρησης ή μέρους της, ειδικά αν υπάρχει καλή προσφορά.

«Από μία πρώτη ανάγνωση, διαφαίνεται ότι οι αλλαγές που προτείνονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αίρονται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πτώχευση για την εξυγίανση μιας επιχείρησης, ενώ δίνεται και μια δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες να επαναδραστηριοποιηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ,  Κωνσταντίνος Μίχαλος. Στην συνέχεια, στάθηκε σε «δύο νέα θετικά σημεία του νέου νομοθετήματος» του ενδελεχή  ελέγχου για δόλιες πτωχεύσεις, αλλά και το «κούρεμα» στις  οφειλές των επιχειρήσεων.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει ακόμη να διαπιστώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και για μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, που χωρίς αμφιβολία είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πτωχεύσεις», τόνισε, θυμίζοντας ότι  η Επιμελητηριακή κοινότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προτείνει την προώθηση και του εξωδικαστικού διακανονισμού, όπως επίσης και την εξατομίκευση κάθε περίπτωσης επιχείρησης με κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Κώδικα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα που βρίσκεται ή απειλείται από αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεών του θα μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου ύστερα από αίτησή του.

Μάλιστα, η  υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης, μπορεί να γίνει ακόμα και αν η επιχείρηση δεν βρίσκεται σε αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της, αρκεί το πτωχευτικό δικαστήριο, να αποφασίσει ότι υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί σε αδυναμία.

Για να πάρει το τελικό «πράσινο φως», το σχέδιο εξυγίανσης, θα πρέπει πρώτα, να έχουν συμφωνήσει οι πιστωτές, που κατέχουν το 60% από το σύνολο των χρεών. Για να προχωρήσει το σχέδιο, πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση του οφειλέτη, εκτός από την περίπτωση, όταν τεθεί το σχέδιο στην επιτροπή των πιστωτών, να βρίσκεται σε στάση πληρωμών.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή