1.500 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί
Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη του Κιλκίς βρίσκονται 1.800 βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο αντιδρώντας στην άρνηση των αρχών των Σκοπίων να τους επιτρέψουν τη διέλευση.
«Συνολικά επηρεάζονται περίπου 1800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Μέσα στα Σκόπια έχουν εγκλωβιστεί τέσσερα τρένα, με κατεύθυνση την Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθηνά έχουν εγκλωβιστεί τρένα που δεν μπορούν να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Ευρώπη», πρόσθεσε το στέλεχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στην Αθήνα πρόσφυγες από την Ειδομένη
Από εκεί και πέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στην Αθήνα όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, μετά την απόφαση των αρχών των Σκοπίων να επιτρέπουν τη διέλευση των συνόρων μόνο σε Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς.
«Δεν πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Έχουμε μια εκστρατεία να τους πάρουμε από την Ειδομένη και να τους φέρουμε στην Αθήνα. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί για 9 ημέρες να είναι κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Έχουμε δομές να τους φιλοξενήσουμε. Ελπίζω η λύση που θα δώσουμε να είναι αξιοπρεπής», πρόσθεσε ο Γιάννης Μουζάς μιλώντας στον “Alpha 989”.
Σχολιάζοντας την απόφαση των σκοπιανών αρχών επισήμανε ότι «αυτό που γίνεται στην Ειδομένη είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η κατηγοριοποίηση του πρόσφυγα με βάση την εθνικότητα είναι παράνομη».
Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη παραδοχή της αδυναμίας μετακίνησης των μεταναστών και προσφύγων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι είναι ορατός ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στο ελληνικό έδαφος.
Επίσης, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι στην Κω θα γίνει κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων προειδοποιώντας ότι «αν η Κως θέλει να μην περάσει το περσινό καλοκαίρι πρέπει να δεχτεί το κέντρο ταυτοποίησης των προσφύγων, αποτελεί υποχρέωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα γίνει».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκίας επισήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να καταστεί μέρος της λύσης για το προσφυγικό λεγοντας ότι «από εδώ και πέρα η Τουρκία τώρα μένει να αποδείξει αν αυτό που πήρε το δικαιούται, ειδάλλως δεν θα το πάρει».
«Καταδεικνύεται επιτέλους ότι από τα παράλια της Τουρκίας είναι η πόρτα, εκεί γίνεται η διακίνηση, ακούγεται σιωπηλό αλλά είναι μεγάλη διπλωματική μας νίκη», κατέληξε ο Γιάννης Μουζάλας.