Αισιοδοξία Τσακαλώτου για συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup

«Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση»

Την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα και δανειστές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την επίσημη ενημέρωση της Βουλής για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Θεωρώ ότι έως το επόμενο Eurogroup θα έχουμε καταλήξει σε μία τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση», τόνισε ενδεικτικά, από το βήμα της ελληνικής Βουλής. «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, όπου όλα όσα συζητάμε θα ενταχθούν σε μία τελικό κείμενο» έσπευσε να προσθέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι όποια επιπλέον παρέμβαση ζητηθεί εκ μέρους των δανειστών, θα εμπίπτει στην κατηγορία των διαρθρωτικών και όχι των δημοσιονομικών, μέτρων.

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επισημαίνοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι έτοιμο να εμπλακεί σ’ αυτή τη συζήτηση, με στόχο μία συμφωνία για την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν λέει ότι τελείωσε η λιτότητα

«Η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση ούτε και λέει ότι τελείωσε η λιτότητα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη δευτερολογία του στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Είπε ο Ντάισελμπλουμ ότι από τη λιτότητα αλλάζει η ατζέντα. Ότι έχουμε ένα υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία – δεν το έχει αρνηθεί κανείς υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα που μπορεί να προτείνει.

«Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε αισιόδοξος ότι αν κλείσει η συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει στο QE, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «τίποτε δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα».

«Αν δεν το δω όλο το πακέτο δεν θα υπάρξει ελληνική συμφωνία. Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα, και αν είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα, τότε είναι σχετικά απλή η διαδικασία του QE», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς αν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων, επεσήμανε ότι η δική του άποψη είναι πως δεν είναι αντισυνταγματική. «Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, που είχαμε πρόβλημα ήταν να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Παρ’ όλα αυτά, αν με ρωτάτε αν είναι προβληματικό ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών μερών μας αναγκάζει σε προνομοθέτηση, σας λέω πως είναι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης. Σας το λέω ευθέως, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ. Ούτε θεωρούμε ότι μια σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να μπει σε αυτό το πλαίσιο για τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτουν από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας αυτά», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή