Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Δοκιμάζονται και εμβόλια σε μορφή σπρέι!
• Απορρίπτει το καθολικό lockdown η κυβέρνηση
• Ποιες περιοχές της Ελλάδας είναι στο κόκκινο
Συνεχής είναι η προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να βρει λύσεις που θα νικήσουν επιτέλους τον κορωνοϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη νέων κλινικών δοκιμών για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας τριών νέων φαρμάκων: της αρτεσουνάτης, της ιματινίμπης και της ινφλιχιμάβης.
«Έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε την προσεχή φάση της μελέτης Solidarity, που ονομάζεται Solidarity PLUS και θα δοκιμάσει τρία φάρμακα: την αρτεσουνάτη, μια αγωγή κατά της ελονοσίας στη βαριά μορφή της, την ιματινίμπη, ένα φάρμακο κατά ορισμένων καρκίνων και την ινφλιχιμάβη, μια αγωγή για τις διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η νόσος του Κρον ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε περισσότερα από 600 νοσοκομεία σε 52 χώρες. Ο ΠΟΥ ελπίζει να βρει όπλα για να μειώσει τη θνησιμότητα που οφείλεται στον κορωνοϊό, καθώς και τη διάρκεια της νοσοκομειακής νοσηλείας.
Απέτυχε η προηγούμενη δοκιμή…
Τον Οκτώβριο του 2020 αποδείχθηκε ότι οι τέσσερις θεραπευτικές αγωγές που αξιολογήθηκαν σε 13.000 ασθενείς (ρεμδεσιβίρη, υδροχλωροκίνη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη) είχαν «ελάχιστη ή καμιά επίδραση στη συνολική θνησιμότητα, τον μη επεμβατικό αερισμό και τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών» σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Εισπνεόμενα εμβόλια; Και όμως υπάρχουν
Ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για δύο εμβόλια που δεν χορηγούνται με βελόνα, αλλά μέσω ρινικού σπρέι! Αυτά έχουν αναπτυχθεί στην Ταϊλάνδη και οι δοκιμές στα ποντίκια είχαν θετικά αποτελέσματα, όπως ανακοίνωσε κυβερνητική αξιωματούχος.
Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η πρώτη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους. Η δεύτερη φάση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022, με στόχο την ευρύτερη παραγωγή των εμβολίων ως τα μέσα του ίδιου έτους, αν βεβαίως τα αποτελέσματα είναι θετικά…
Τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν δημοσιευθεί για τα εισπνεόμενα εμβόλια είναι άκρως θετικά σε πρώτη φάση, όμως είναι απαραίτητες και άλλες έρευνες προκειμένου να καταλήξουν οι επιστήμονες σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα.
Δοκιμάζονται και άλλα εμβόλια
Πάντως η Ταϊλάνδη έχει προχωρήσει πολύ στις έρευνες αφού εκτός των παραπάνω, στοχεύει να παρασκευάσει και τα δικά της εμβόλια με σύριγγα. Ένα εμβόλιο τεχνολογίας mRNA του πανεπιστημίου Chulalongkorn και ένα άλλο με αδρανοποιημένο ιό που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο Mahidol. Η δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον μήνα!
Και η Ισπανία στο παιχνίδι… Η Αρχή Φαρμάκων της Ισπανίας ενέκρινε την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους του πρώτου ισπανικού εμβολίου, της εταιρείας Hipra.
Σπάει τις πατέντες η Βραζιλία;
Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε σχέδιο νόμου που δίνει στον πρόεδρο της χώρας το δικαίωμα να σπάει προσωρινά κατοχυρωμένες πατέντες εμβολίων σε περιπτώσεις υγειονομικών κρίσεων. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο δίνει το ελεύθερο στον πρόεδρο να σπάσει τις πατέντες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και να τα παρασκευάσει η ίδια η χώρα σε δικά της εργαστήρια.
Το σχέδιο νόμου θα σταλεί τώρα στον Μπολσονάρου προς υπογραφή και επικύρωση, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα γίνει, αφού ο ακροδεξιός Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να διαταράξει τις σχέσεις του με τους πανίσχυρους (και πάμπλουτους) κατασκευαστές εμβολίων. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως η Βραζιλία δεν διαθέτει την τεχνολογία για να προχωρήσει στην παραγωγή προηγμένων εμβολίων, ακόμα κι αν γνώριζε τις πατέντες.
«Όχι» σε καθολικό lockdown από Μητσοτάκη
«Δεν θα πάμε σε νέο lockdown. Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockdown, αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική. Παρακαλώ τους νέους που θα γυρίσουν από διακοπές να κάνουν τεστ και να μην έρθουν σε επαφή με παππούδες, γιαγιάδες και ανεμβολίαστους για μία εβδομάδα τουλάχιστον» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο νέας καραντίνας από το Φθινόπωρο, παρά το γεγονός πως κάποια στατιστικά μοντέλα κάνουν λόγο για 5 και 6 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.
Επίσης φωτογράφησε και τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας από το Φθινόπωρο, λέγοντας πως δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Αυτό, με βάση τα όσα ισχύουν τώρα, σημαίνει πως πρόσβαση εκεί θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και οι προσφάτως νοσήσαντες, και πιθανόν όσοι έχουν κάνει τεστ εντός κάποιων ωρών. Για διευκρινίσεις, αναμένονται ανακοινώσεις στο τέλος του καλοκαιριού…
Οι επιβαρυμένες περιοχές…
Μέχρι την Τετάρτη 18 Αυγούστου παρατείνεται το μίνι lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Την επιβάρυνση περιφερειών της χώρας από την πανδημία παρουσιάζουν οι ανανεωμένοι χάρτες του ECDC, που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη.
Είναι χαρακτηριστικό πως στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων – τεστ και δείκτη θετικότητας για τις δυο τελευταίες εβδομάδες, η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες έχουν περάσει στο «βαθύ κόκκινο». Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται στο «πορτοκαλί».
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης του τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ (όχι self test), το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ιδία έξοδα… Προφανώς και η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κόστος των τεστ θα ωθήσει τους ανεμβολίαστους καθηγητές να εμβολιαστούν.
Οι μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.