Άγρια κερδοσκοπία με το κόλπο της ΔΕΗ

Oι μικρομέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους, ενώ θησαύρισαν αυτοί που γνώριζαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Να ελέγξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις συναλλαγές του τελευταίου 20ημέρου

Το μεγάλο κόλπο που παίχτηκε με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ τσάκισε για μια ακόμη φορά τους μικρομετόχους και γκρέμισε τον γενικό δείκτη στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Βέβαια οι κερδοσκόποι που διαθέτουν κατά περίεργο τρόπο πάντα εσωτερική πληροφόρηση θησαύρισαν γιατί ξεφορτώθηκαν έγκαιρα τις μετοχές, ενώ πήραν και θέσεις στα παράγωγα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το κόλπο στήθηκε πανομοιότυπα με τις αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες που αιφνιδίασαν τους μικρομετόχους όχι όμως και τους κερδοσκόπους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που συνήθως κάνει τον τροχονόμο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Επιβάλλεται ο έλεγχος των συναλλαγών με τις μετοχές της ΔΕΗ που έγιναν το τελευταίο 20ήμερο όχι μόνο από ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά κυρίως από τους γύπες του Λονδίνου.

Η απόφαση της ΔΕΗ να μην συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου οι παλιοί μέτοχοι απαξιώνει τις μετοχές των μικρομετόχων και ρίχνει τη συμμετοχή του δημοσίου στο 34%.

Στην ουσία χαρίζουν τη ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα με ένα τίμημα επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, όταν οι παραγωγικές μονάδες που διαθέτει έχουν τετραπλάσια αξία.

Ερωτηματικά προκαλεί και το timing της αύξησης κεφαλαίου.

Όταν ολόκληρη η Ευρώπη επιχειρεί να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση που τινάζει στα ύψη τα τιμολόγια του ρεύματος, η κυβέρνηση με θολές διαδικασίες ιδιωτικοποιεί τον ενεργειακό γίγαντα που λέγεται ΔΕΗ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προκαλέσει αυτή η εξέλιξη στην κοινωνία αλλά και στην οικονομία.

 

 

Ξεπούλημα δια της πλαγίας με το δημόσιο να χάνει τα “ασημικά” του και το χρηματιστήριο να παθαίνει «ηλεκτροσόκ». Η ιδιωτικοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα, ειδικά εν μέσω κρίσης στην αγορά ενέργειας, φέρνει μεγάλη αβεβαιότητα. Την ίδια ώρα οι επενδυτές τρίβουν τα χέρια τους, γιατί όσο και αν το δημόσιο λέει ότι κρατά τη διαχείρισης της επιχείρησης, στην πράξη, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ιδιοκτήτες της, εκείνοι που κρατούν το μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών.   Καθαρά σε επίπεδο αξιολόγησης αγοράς, η ΔΕΗ θα αποκτήσει ενισχυμένη ρευστότητα, κάτι που της επιτρέψει να προχωρήσει σε επενδύσεις, αλλά το Κράτος θα βρεθεί χωρίς πάτημα στον τομέα του ρεύματος. Η όλη διαδικασία της αύξησης θα γίνει με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο. Συντονιστές της ΑΜΚ προβλέπεται είναι η Citi και η Goldman Sachs. Όλα θα ξεκαθαρίσουν με την  απόφαση για την ΑΜΚ που προβλέπεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building ενώ θα ανακοινωθεί και η τιμολόγηση. Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Το Δημόσιο θα εκχωρήσει την πλειοψηφία του 51% που κατείχε και να παραμείνει με ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας (34%) τα ερωτήματα είναι πολλά, κυρίως σε ότι αφορά τη δυνατότητά του να ελέγχει τον ισχυρότερο παίκτη σε ένα κρίσιμο χώρο, όπως είναι η παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Καλά-καλά δεν έχει κλείσει μήνας από την έντονη ρητορική της κυβέρνησης σχετικά με το ρόλο της ΔΕΗ στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος μέσω των μεγάλων εκπτώσεων που υιοθέτησε η κρατική εταιρεία. Ήταν και αυτή η κίνηση που σπρώχνει σε μεγάλες εκπτώσεις και τους ιδιώτες παρόχους. Τώρα, όταν η ΔΕΗ γίνει και αυτή ιδιώτης πάροχος τα πράγματα θα αλλάξουν.

«Blackout» στο Χρηματιστήριο

Τα νέα αναμένεται να κάνουν κάποιους που είχαν την κατάλληλη πληροφόρηση πολύ πλούσιους, όμως αυτό δεν ισχύει για όσους κρατούσαν μετοχές της ΔΕΗ. Η πτώση της μετοχής έφτασε το 14% σε διάστημα δύο συνεδριάσεων και ήταν η δύναμη που έριξε τον Γενικού Δείκτη προς τις 860 μονάδες. Πρόκειται για μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που μοιάζει σε πολλά σημεία με την αντίστοιχη των τραπεζικών μετοχών. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα αιφνιδίασε τη χρηματιστηριακή αγορά και συνέπεσε με την ανασφάλεια των διεθνών αγορών λόγω της Κίνας και της Evergrande. Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα καθοριστούν επακριβώς και οι όροι συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι τιμές. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές δεν είδαν με… «καλό μάτι» την αιφνιδιαστική ανακοίνωση. Με το άνοιγμα της αγοράς εχθές, οι μετοχές της εταιρείας «γκρεμίστηκαν» (-11,53%) συμπαρασύροντας σε πτώση το γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου που έκλεισε με απώλειες 1,54% στις 873,10 μονάδες. Η μετοχή, είχε ήδη συμπληρώσει οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ιδιαιτέρως σκληρή είναι κριτική της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων καθώς της καταλογίζουν ότι «ξεπουλάει τα ασημικά» και ότι «οδηγεί στην απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα». Την απόφαση της κυβέρνησης επικρίνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ξεπούλημα της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι της Παρασκευής, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ξέφρενη αύξηση τιμών

 Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Αδαμίδης σημείωσε πως «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή με την ΑΜΚ «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει» και καταγγέλλοντας «αιφνιδιασμό από την απόφαση της Διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση». Προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», καθώς όπως τόνισε «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει».

Αντιδράσεις «γαλάζιων» συνδικαλιστών

«Ο κατήφορος δεν έχει τέλος» σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ μιλώντας για «χάρισμα» της ΔΕΗ, ενός «από τα πιο ακριβά ασημικά». Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφέρει τα εξής σε ανακοίνωσή της «ακόμα μια φορά θα γίνει ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ στους αγώνες, όπως σε όλες τις προηγούμενες μάχες!!! Χωρίς άναρθρες κραυγές και φθηνούς λαϊκισμούς. Με προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της Επιχείρησης και των ανθρώπων που την έκαναν τεράστια. Θεωρούμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επιζήμια για την κοινωνία, τους εργαζόμενους σ’ αυτή, την ελληνική οικονομία και θα ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ μέχρις εσχάτων για να την αποτρέψουμε».

Αμηχανία Μαξίμου

Ενδιαφέρον είχε και το αμήχανο σχόλιο, κυβερνητικών πηγών, με το οποίο αναπαράγει τα όσα διέρρεαν χθες πηγές της ΔΕΗ και οι τεχνοκράτες του Υπερταμείου, σχετικά με το καθαρό ξεπούλημα μιας από τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις. Μάλιστα επιχειρούν και πάλι να μετατοπίσουν την ευθύνη στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν, ότι «η ΔΕΗ παραδόθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον είναι ένα διεθνές success story, ενώ τώρα με την ΑΜΚ πετυχαίνουμε 2 στόχους: 1. και το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο 2. και θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό του δικτύου για να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούν από μια τέτοια επιχείρηση οι πολίτες. Μιλάμε για κεφάλαια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε 2 αναπτυξιακές κινήσεις: Α) Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας και Β) Εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια. Άρα, εκσυγχρονίζεται περαιτέρω, αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα και περιορίζει δραστικά και στο ελάχιστο την εξάρτηση της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές. Παράλληλα, παράγοντας η ίδια φθηνότερο ρεύμα θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για πολίτες και επιχειρήσεις». Το ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση θα φέρει χαμηλότερες τιμές και οφέλη για τους πολίτες, είναι ένα δύσκολο αφήγημα, για να πειστούν οι πολίτες.

«Κλειδί» το management

«Ούτε ξεπούλημα είναι, ούτε καν πώληση», λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αν γινόταν πώληση, όπως προέβλεπε το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα θα πήγαιναν στους δανειστές για το δημόσιο χρέος και όχι στη ΔΕΗ. Τώρα τα λεφτά μπαίνουν στην εταιρεία και αυξάνουν την αξία της, ενώ  αν πουλιόταν το 17% των μετοχών, η αξία της εταιρείας δεν θα αυξανόταν, καθόλου. Επιπλέον , τονίζει ο κ. Σκρέκας, «δεν παραχωρείται το μάνατζμεντ. Και βέβαια δεν πρόκειται για «ξεπούλημα» γιατί, από αν κάποιος ήθελε να «ξεπουλήσει» δεν θα επέλεγε να βγει στην αγορά με τη σημερινή χρηματιστηριακή τιμή μετοχής, θα έβγαινε όταν είχε 4 ή 5 ευρώ».

«Εγκληματική η απόφαση»

«Πρόκειται για μία εγκληματική απόφαση, ιδίως διότι έρχεται τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση εντείνεται και έχουμε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με την Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ θα γίνει με σκοπό να μειώσει τη συμμετοχή του το Δημόσιο κάτω από το επίπεδο που του επιτρέπει να ασκεί οποιονδήποτε έλεγχο», για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση με την απόφασή της λέει ότι δεν θέλει να ελέγξει την κατάσταση στο πεδίο της αγοράς -μέχρι σήμερα δεν έχει παρέμβει για τις αυξήσει στο ρεύμα- και ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει το Δημόσιο να χάσει τον έλεγχο του ενεργειακού πυλώνα της χώρας», αντιθέτως «επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διατηρήθηκε ο έλεγχος της ΔΕΗ από το Δημόσιο».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή