Αγωνία για την Αττική μετά τα νέα κρούσματα – Ταχεία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και δη στην Αττική, με πολλά κρούσματα και σήμερα.

Ο κορωνοϊός φαίνεται πως βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, καθώς και σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η νόσος κινείται με μεγάλη ταχύτητα στην Αττική, καθώς από τα 77 νέα κρούσματα τα 28 εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο.

4737 κρούσματα και 210 θάνατοι

Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας καταγράφηκαν 77 ακόμη κρούσματα κορωνοϊού σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε πως οι νεκροί λόγω Covid-19 στην Ελλάδα είναι πλέον 210, καθώς κατέληξαν ακόμη δύο ασθενείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 77 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4737, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

1303 (27.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2345 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων έδειξε πως τα εισαγόμενα κρούσματα είναι συνολικά 10, καθώς και ότι στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική η οποία καταγράφει την πλειοψηφία των νέων περιστατικών του ιού, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σχετική αναφορά του κ. Σύψα και άλλων ειδικών για την ανησυχία τους για την κυκλοφορία του ιού στα αστικά κέντρα.

Αναλυτικότερα η κατανομή των νέων περιστατικών έχεις ως εξής:

  •  8 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 2 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • 28 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 9 στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης
  • 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία 2 συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης
  • 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
  • 5 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

xartis3exelixi3

«Να αναβληθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις – Πρόβλημα η Θεία Κοινωνία»

Την άποψη περί αναβολής ορισμένων θρησκευτικών εκδηλώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, όπως είναι οι λιτανείες, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε πρόβλημα τη Θεία Κοινωνία, καθώς ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σάλιο.

«Η Θεία Κοινωνία, που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή, που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη», επισήμανε.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως η πολιτεία θα έπρεπε να ζητήσει από δομές, όπως είναι η Εκκλησία, να τηρούνται αποστάσεις και να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, όπως ζητάει και από τις επιχειρήσεις. «Θα έπρεπε το ίδιο να ζητήσουμε από οποιεσδήποτε άλλες δομές, όπως οι εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να πάρουν και την ευθύνη να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: SMS στο 13033 για ηλικιωμένους στα νέα μέτρα – Αθήνα και Θεσσαλονίκη φοβίζουν τους λοιμωξιολόγους

Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: Θα φοράμε μάσκα για καιρό

Σχετικά με τη χρήση μάσκας, ο καθηγητής Γενετικής υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν σταθερά για καιρό, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και όχι από φόβο στα πρόστιμα που επιβάλλονται, καθώς τα αυστηρά μέτρα δεν συνιστούν μια βιώσιμη λύση.

«Ας πούμε ότι φοράμε μάσκα και πέφτουμε από τα 77 (κρούσματα) στα 15. Τι θα γίνει; Θα χαλαρώσουμε πάλι; Είναι λάθος. Θα πρέπει να κρατήσουμε τις μάσκες και τις συμπεριφορές, γιατί θα ανέβουν ξανά», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον ΠΟΥ, σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού ότι μπορεί να μην υπάρξει θεραπεία για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι ακατανόητες αλλά και επικίνδυνες, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει φάρμακο για τις σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού, αλλά και εμβόλιο για να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται. «Δεν υπάρχει πανάκεια σε τίποτα. Αλλά η λογική του να βγαίνει ο ΠΟΥ και να κάνει τέτοιες δηλώσεις… Εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένος. Μερικές φορές μιλάνε “στο κενό”, σε κάποιους πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες. Ενώ το κοινό παρακολουθεί, είναι επικίνδυνες αυτές οι δηλώσεις», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης, προσθέτοντας ότι οι επιστημονικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σοβαρές, καθώς υπάρχουν πολλά εμβόλια στη φάση Γ’, πολύ κοντά σε πιθανή έγκριση, αλλά και φάρμακα σε διάφορα στάδια δοκιμών. «Υπάρχουν όπλα τα οποία έρχονται. Τώρα, το πότε, είναι μια λεπτομέρεια, τελικά», είπε.

Τράπεζες: Ποιες συναλλαγές δεν θα γίνονται στα καταστήματα από την Τρίτη

Παράλληλα, ο κορωνοϊός φέρνει αλλαγές από αύριο, Τρίτη, και στις τράπεζες.

Σειρά συναλλαγών δεν θα γίνονται πλέον με τη φυσική παρουσία, στο πλαίσιο μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ειδικότερα, μέχρι νεοτέρας, δεν θα πραγματοποιούνται στα τραπεζικά καταστήματα με φυσική παρουσία οι ακόλουθες συναλλαγές:

  • Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ. Η ανάληψη μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.
  • Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ. Οι καταθέσεις μέχρι του ποσού αυτού θα πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.
  • Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ.) εξοφλούνται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης αυτών των συναλλαγών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

Ακόμη, η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα πραγματοποιούνται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Επίσης, το κοινό καλείται να περιορίσει τις επισκέψεις στα τραπεζικά καταστήματα. Εάν παρ’ όλ’ αυτά καθίσταται αναγκαία η προσέλευση, θα πρέπει να διαθέτει προστατευτική μάσκα και να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων τον Ιούλιο οδήγησε στην νομοθετική καθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης μη ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους και καταναλωτές, καθώς επίσης και στη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή