Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025

«Αγώνας δρόμου» 60 ημερών από τo οικονομικό επιτελείο

Μπαράζ μέτρων και μεταρρυθμίσεων θα διαβιβαστούν στην βουλή τις επόμενες 55 με 60 ημέρες, με τον Οκτώβριο να είναι ο μήνας των «μεγάλων αλλαγών»  σε ασφαλιστικό, φορολογία και εργασιακά.  Στην συνέχεια ακολουθεί το μεγάλο «στοίχημα» της υλοποίησης του 2ετούς σχεδίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που ξεκινά από τον Νοέμβριο και με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά θα ακολουθήσει η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 86 δισ. ευρώ.

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα οριστικοποιηθούν μία σειρά από κρίσιμες αλλαγές που θα υλοποιηθούν αργότερα.  Αυτές είναι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, η εφαρμογή της  εργαλειοθήκης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και η κατάθεση του Προσχέδιου Προϋπολογισμού 2016 στην βουλή και στο Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου.

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά τα λεφτά τονίζουν οι δανειστές

  Το κείμενο του μνημονίου είναι ένας σαφής οδηγός για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και στο επόμενο EuroWorking Group αύριο Πέμπτη, ο έλληνας εκπρόσωπος, που αναμένεται να είναι για ακόμη μία φορά, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις επικαιροπιοιμένες απαιτήσεις των δανειστών. Σχετικά με το τι θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης μας προϊδέασε σε δηλώσεις του στο Βloomberg o επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ. Από την μία θα συζητηθεί η λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που θα γίνει σε δύο φάσεις. Με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε καλό σημείο υλοποίησης του προγράμματος σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του αρμόδιου υπουργού κ. Χουλιαράκη, ο Γερμανός κ. Βίζερ, τόνισε πως, «η δεύτερη λίστα αυτών των μέτρων, θα είναι συνδεδεμένη με τις μεταρρυθμίσεις και τη διοίκηση του χρηματοπιστωτικού τομέα».  Δηλαδή «κόκκινα» δάνεια και  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δύο θέματα για τα οποία οι δανειστές «καίγονται» για την ταχεία μεταρρύθμισή τους.

Στην «πρέσα» του μνημονίου. φοροαπαλλαγές και επιδόματα

 Με φοροαπαλλαγές και επιδόματα να μπαίνουν στην «πρέσα» του μνημονίου, όλοι περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου που θα σύμφωνα με τους ίδιους τους αξιωματούχους θα φέρουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.  Από τα πρώτα υψηλού προφίλ μέτωπα της νέας κυβέρνησης, είναι αυτό του της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας(ΦΠΑ). Σύμφωνα με ότι ισχύει  από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου το νέο μνημόνιο ορίζει ότι θα ξεκινά η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές  ΦΠΑ στην πρώτη από τις τρεις ομάδες των νησιών του Αιγαίου Για το ποια νησιά είναι σε ποια ομάδα θα το ορίζει σχετική υπουργική απόφαση,  που θα εκδοθεί τις επόμενε ημέρες. Όμως ειδικά για το ΦΠΑ, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς παραμένει ανοικτό και το τι θα γίνει με τους συντελεστές στην εκπαίδευση. Πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην εφαρμόσει την αύξηση στην εκπαίδευση. Τώρα οι επαγγελματίες στο χώρο της εκπαίδευσης περιμένουν με κομμένη την ανάσα, να δουν αν τελικά η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει στην αντικατάσταση των αυξήσεων με ισοδύναμα μέτρα. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην ομάδα εργασίας των Βρυξελλών, καθώς η όποια σημαντική αλλαγή στην υλοποίηση του προγράμματος, πρέπει να έχει και την έγκριση των δανειστών.

Τα νέα μέτρα του Οκτωβρίου θα έρθουν σε κύματα. Αναλυτικά:
 
Έρχεται η υλοποίηση των 50 προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν πριν από την αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει. Μέσα σε αυτά είναι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που θα φέρουν  μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις στα όρια ηλικίας, αυξήσεις στην φορολογία με την μονιμοποίηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση των συντελεστών αλλά και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που προστάτευαν τα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Το Μνημόνιο προβλέπει την ενεργοποίηση των αυτόματων κατασχέσεων με πρώτη εφαρμογή στη λίστα με όσους χρωστούν από 70.000 ευρώ και πάνω.   Αυτό, αν το δούμε συνδυαστικά με το ό,τι από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να ισχύουν οι αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών και πολλοί θα δουν  το επιτόκιο να σκαρφαλώνει στο 5% και τον αριθμό των δόσεων να αυξάνεται. Δηλαδή λιγότερες δόσεις αλλά αναλόγως μεγαλύτερες. Τότε πολλοί θα οδηγηθούν αναγκαστικά εκτός ρύθμισης και αν δεν μπορούν να βρουν κάποιο άλλο διακανονισμό τότε και αυτοί θα απειληθούν με κατασχέσεις.   

Όλα αυτά μετά την κατάργηση της προστασίας του 25% σε μισθούς και συντάξεις και το «κούρεμα» από τα 1500 ευρώ στα 1000 ευρώ στο ακατάσχετο στους λογαριασμούς.

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, τα νέα εκκαθαριστικά για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος με αυξήσεις σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι αγρότες ειδικά θα δουν το ποσό της προκαταβολής να διπλασιάζεται από το 27,5% στο 55%. Δηλαδή αν κάποιος ήταν να πληρώσει προκαταβολή 500 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 1000 ευρώ.

Δείτε επίσης