Πάνω από 3 δισ. ευρώ θα πληρώσουμε το ΔΝΤ για το «καλό» που μας έκανε
Περισσότερα λεφτά ζήτησε το ΔΝΤ, από την Ελλάδα για την ετήσια εισφορά της.
Την ώρα που μας ζητάνε νέα, επιπλέον μέτρα, για την επίτευξη των στόχων, όταν το Οικονομικό επιτελείο δίνει «μάχη» κάθε φορά που χρειάζεται να βρεθούν μερικά εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό και χρειάστηκαν μήνες για να βρεθούν ισοδύναμα 200 και 300 ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αύξησε την εισφορά που ζητάει από την χώρα μας κατά 55% και από 1,37 δισ. ευρώ που πληρώσαμε πέρυσι, τώρα θέλουν 3,01 δισ. ευρώ!
Την αύξηση της «ταρίφας», ανακοινώσε το Ταμείο, με την ανάρτηση σχετικού πίνακα στην ιστοσελίδα του. Η Ελλάδα κατέβαλε την αύξηση της εισφοράς της, ύψους 1.327,1 εκατ. SDR ή περίπου 1,64 δισ. ευρώ επιπλέον, στις 3 Φεβρουαρίου.
Το Ταμείο, λόγω του πολυεθνικού χαρακτήρα του και για τον καλύτερο υπολογισμό της πραγματικής αξίας των δανείων που χορηγεί, υπολογίζει τις συμμετοχές των χωρών, σε ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR).
Τα SDR, είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του. Αν και δεν είναι νόμισμα και δεν έχουν φυσική παρουσία όπως το χρήμα, αντιπροσωπεύουν την υπολογισμένη απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ.
Με τον σχεδόν διπλασιασμό των εισφορών από τα 188 κράτη που συμμετέχουν στο ΔΝΤ, τα συνολικά διαθέσιμα, έφτασαν τα 659 δισ. δολάρια ή 477 δισ. SDR από 329 δισ. δολάρια ή 238,5 δισ. SDR, που ήταν προηγουμένως.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η ελληνική εισφορά στο κεφάλαιο του ΔΝΤ υπερδιπλασιάσθηκε σε περίπου 3,01 δισ. ευρώ ή 2.428,9 εκατ. SDR, από τα 1,37 δισ. ευρώ ή 1.101,8 εκατ. SDR που ήταν πέρσι.
Η αύξηση αυτή, ακολουθεί την συμφωνία για τον διπλασιασμό του συνολικού κεφαλαίου του ΔΝΤ που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 26 Ιανουαρίου. Η απόφαση για την αύξηση των κεφαλαίων είχε ληφθεί από τον δωδέκατο του 2010, αλλά η καθυστέρησε, λόγω της αποσταθεροποίησης που έφερε η διεθνής κρίση, όπως επίσης και γιατί το αμερικανικό Κογκρέσο δεν είχε δώσει ακόμα την έγκρισή του.