Αυξημένα κατά 32,9% ήταν τα έσοδα του Δημοσίου τον Ιούνιο, έναντι της ίδιας περιόδου το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Στα δημόσια ταμεία, μπήκαν περίπου 3,74 δις ευρώ, που είναι σχεδόν 1,33% πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού. Σημαντικό στοιχείο, είναι πως τα έσοδα δεν είναι αυξημένα μόνο σε σχέση με πέρσι που είχαμε σκληρή διαπραγμάτευση, Capital Controls και «πάγωμα» της αγοράς, αλλά είναι πάνω και από το 2014!
Αν και η αύξηση των εσόδων, είναι καλά νέα για το οικονομικό επιτελείο, αυτή ήρθε μετά από σημαντική αύξηση των φόρων και είναι μικρότερη συγκριτικά με την μεγάλη αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ελλήνων πολιτών. Όμως κρατά την ελληνική οικονομία εντός μνημονιακών στόχων και απομακρύνει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη, που θα σήμαινε μία νέα σειρά σκληρών μέτρων.
Αναλύοντας τα στοιχεία, που παρουσίασαν τα καθαρά φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο, βλέπουμε πως παρά την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της φορολογικής βάσης, υπάρχουν συγκεκριμένοι φόροι, που στηρίζουν τους στόχους της κυβέρνησης, ειδικά οι έμμεσοι φόροι. Τέτοιος φόρος είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), που αν και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά, γεμίζει σταθερά τα «σεντούκια» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).
Πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού, κινήθηκαν και τα έσοδα εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016), για τις ΔΥΟ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, τον Ιούνιο τα καθαρά φορολογικά έσοδα σημείωσαν αύξηση 32,9% ενώ το εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,5% έναντι της ίδιας περιόδου το 2015. Συνολικά τα έσοδα, έφτασαν τα 20,93 δις ευρώ, που σημαίνει ότι είναι κατά 3,72% πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.
Με την είσπραξη του φόρου εισοδήματος, να ξεκινά αυτόν τον μήνα και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, να ακολουθούν από τον Αύγουστο, στην ΓΓΔΕ, εκτιμούν πως τα έσοδα θα συνεχίσουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.
Τώρα είναι η σειρά των ελέγχων, που έχουν στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ειδικά μέσα στην τουριστική περίοδο, από την ΓΓΔΕ, αναμένεται να δοθεί έμφαση στο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων που έχει προαναγγείλει ο Γεν.Γραμμ. Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Το μεγάλο στοίχημα είναι τα καταστήματα να κόβουν αποδείξεις, ειδικά στα τουριστικά μέρη.
Με τις αλλαγές και την αυστηροποίηση των προστίμων να βρίσκονται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, τώρα αναμένεται πως το βάρος θα δωθεί στην αξιολόγηση του βαθμού παραβατικότητας των επιχειρήσεων. Οι νέες ποινές θα περιλαμβάνουν ακόμα και προσωρινό «λουκέτο» στις επιχειρήσεις που μετά από έλεγχο βρίσκονται υπότροποι προβατικής συμπεριφοράς. Τα «ρολά» θα κατεβαίνουν από ένα 24ωρο, μέχρι και ένα μήνα!