Σειρά συναντήσεων μέχρι την Παρασκευή
Όλη μέρα τρόικα είχε το πρόγραμμα για τους υπουργούς που είναι στην «πρώτη γραμμή» της υλοποίησης του μνημονίου.
Επαφές με όλους τους υπουργούς ήθελε η τρόικα που ήθελε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο όλων των μεταρρυθμίσεων και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης που θα ξεκλειδώσουν την υπό-δόση των 2 δισ. ευρώ.
Οι επαφές ξεκίνησαν από το πρωί, στις 9:30 με την συνάντηση των τροικανών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Όλες οι συναντήσεις έγιναν στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, που οι δανειστές μένουν κάθε φορά που επιστρέφουν στην ελληνική πρωτεύουσα και έχουν μετατρέψει σε «βάση επιχειρήσεων». Λίγο μετά τις δέκα στην συνάντηση μπήκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση ο Ευκλείδης Τσακάλωτος, δήλωσε πως, «ήταν ένα εισαγωγικό ραντεβού», αλλά με τον χρόνο να είναι εξαιρετικά περιορισμένος, πριν φύγουν την Παρασκευή οι δανειστές αναμένεται να έχει ετοιμαστεί ο οδικό χάρτης των επόμενων μεταρρυθμίσεων.
Κάθε ένας από την ελληνική αντιπροσωπία έχει σειρά θεμάτων μνημονιακού ενδιαφέροντος, με τον κ. Χουλιαράκη να κρατά το «κλειδί» του «θησαυροφυλακίου», στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και τον κ. Αλεξιάδη να έχει τα έσοδα και τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο ΣΔΟΕ με την ενσωμάτωση μέρους του στη νέα ΓΓΓΔΕ, η παράταση της παραγραφής εκκρεμών υποθέσεων για ένα ακόμα χρόνο ώστε να μην χαθούν πιθανά Δημόσια Έσοδα και να μην την γλιτώσουν οι πιθανοί φοροφυγάδες.
Άνοιγμα αγοράς, «κόκκινα» δάνεια και τράπεζες την Συνάντηση με Γ. Σταθάκη
Μετά από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, σειρά πήρε το Οικονομίας και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Το υπουργείο έχει αναλάβει πολλά και κρίσιμα θέματα σχετικά με τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και στην συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών άνοιξε όλη η «βεντάλια» της απελευθέρωσης επαγγελμάτων και αγορών (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ).
Στην συνέχεια έγινε αναφορά στην περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, όπου η ελληνική πλευρά είπε πως αναμένεται η σχετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ειδικά για τα φαρμακεία, σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της κυβέρνησης γίνεται δεκτή από τους δανειστές και προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.
Το κρισιμότερο κομμάτι είναι στο επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων και έχει να κάνει με την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και την συνολική διαχείριση των κόκκινων δανείων και τον νόμο Κατσέλη. Για αυτά τα θέματα ο υπουργός έχει νέο ραντεβού με τους τροικανούς αύριο το πρωί στις 11.
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό στο ραντεβού με Κατρούγκαλο
Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό, ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπρος΄ψπους των δανειστών, που ξεκλίνησε λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι.
Η ελληνική πλευρά τονίζει πως η αναβολή του κρίσιμου EuroWorking Group για την εκταμίευση των 2 δις., όπου θα γίνονταν η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος στα υπουργεία οικονομικών της ευρωζώνης, δεν έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση.
Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε πως, «Δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση».
Την ίδια στιγμή, πηγές με καλή γνώση των εξελίξεων ανέφεραν πως, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως. Δηλαδή τα 2 δισ. είναι μερικές δεκάδες εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις μακριά, με το θέμα να εκτιμάται πως θα λυθεί μέχρι το τέλος του μήνα.