ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ: ΜΑΤΙΣ ΚΑΙ ΡΟΜΝΕΪ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ
Σκέψεις του για τη στελέχωση του επόμενου κυβερνητικού σχήματος εξωτερίκευσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως σκέφτεται να προτείνει το υπουργείο Άμυνας στον στρατηγό εν αποστρατεία Τζέιμς Ματίς (έχει περάσει από το Γενικό Επιτελείο), μία ημέρα έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του στο Νιού Τζέρσι.
Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Ματίς, ένας απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής αποστολών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, “ήταν πολύ εντυπωσιακός χθες. Αληθινός στρατηγός”.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο Τραμπ έχει εντυπωσιαστεί πολύ από το βιογραφικό του Ματίς και από τα όσα έχει ακούσει για εκείνον.
Με 44 χρόνια υπηρεσίας, ο Ματίς ήταν επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003.
Είναι γνωστός ως “Mad Dog” (“Τρελό Σκυλί”) και ηγήθηκε της Μάχης της Φαλούτζα, το 2004 στο Ιράκ, που υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές στον ιρακινό πόλεμο.
Το 2005 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε “ότι έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους”.
Όσον αφορά την θέση του υπουργού Εξωτερικών, όπως δήλωσε στην εκπομπή “Fox News Sunday” ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο Τραμπ ενδέχεται να επιλέξει τον πρώην προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά έχει υπόψη του και άλλους υποψήφιους. Ο Ρόμνεϊ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ χθες Σάββατο, ήταν σφοδρός επικριτής του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Στο μεταξύ, την πιθανότητα τοποθέτησης του Ρόμνεϊ στο υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε και ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ, ο Ρέινς Πρίμπους στην εκπομπή του ABC “This Week” σήμερα.
Μάλιστα, ο Πρίμπους είπε στην ίδια εκπομπή ότι ο Ρόμνεϊ και ο Τραμπ είχαν μία “πολύ εποικοδομητική” συνομιλία κατά την χθεσινή τους συνάντηση όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων για τα θερμά μέτωπα του πλανήτη.
Τραμπ: Όχι στο περιβάλλον, ναι στα διαστημικά ταξίδια
Στο μεταξύ, επί της ουσίας ο Ντόναλντ Τραμπ προσανατολίζεται σε δραστική μείωση των κονδυλίων που διαθέτει η NASA στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή.
Χαρακτηρίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σαν «κινέζικη απάτη», ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι η Αμερικανική Εταιρεία Διαστήματος θα πρέπει να εστιάσει ξανά στα διαστημικά ταξίδια.
Μάλιστα, το δικό του όραμα για τη NASA είναι οι τολμηρές αποστολές ως τα πέρατα του ηλιακού συστήματος, η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, αλλά και μια νέα επίσκεψη αστροναυτών στην Σελήνη.
Ο Τραμπ θεωρεί μάταιη τη χρηματοδότηση «γαιοκεντρικών» ερευνητικών προγραμμάτων και σύμφωνα με τον Μπομπ Γουόκερ, έναν από τους συμβούλους του, ειδικευμένου σε θέματα διαστήματος κ.λπ, η NASA «εσχάτως έχει υποβιβαστεί σε μια υπηρεσία που ασχολείται αποκλειστικά σχεδόν με τον ανεφοδιασμό των διαστημικών σταθμών, ενώ σπαταλά υπερβολική ενέργεια και εργατώρες σε πολιτικώς ορθά προγράμματα παρακολούθησης διαφόρων δεικτών του περιβάλλοντος».
Εφέτος το τμήμα της NASA που ασχολείται με την παρατήρηση της Γης ενισχύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ με 1,92 δισ. Δολάρια, ένα κονδύλι που ήταν κατά 30% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επί προεδρίας Ομπάμα, η χρηματοδότηση της NASA αυξήθηκε κατά 50%, αντίθετα όμως από τον διάδοχό του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εισηγήθηκε μείωση των δαπανών του 2017 για την εξερεύνηση του απώτερου διαστήματος κατά 840 εκατ. Δολάρια.
Όπως είναι φυσικό, οι επιστήμονες της NASA υπερασπίζονται το ενδιαφέρον τους για την κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς το ως «σωτήριο για τη ζωή των κατοίκων της Γης». Εντελώς αντίθετοι είναι οι Ρεπουμπλικανοί -δηλαδή η παράταξη που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, αναδεικνύοντας ως επόμενο Πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ- είναι πεπεισμένοι ότι «κακώς η NASA ασχολείται με την πρόγνωση του καιρού».
Σχέδια για το Φεγγάρι
Οι Αμερικανοί δεν έχουν στείλει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη από το 1972, σήμερα όμως αναζωπυρώνονται οι φήμες ότι επίκειται νέο ταξίδι στον πλανήτη, κυρίως ως ενδιάμεσος σταθμός για την εξερεύνηση του Άρη -αλλά και για έναν πολιτικό λόγο: Εικάζεται ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν κι εκείνοι μια αποστολή στη Σελήνη, σχεδιάζοντας να εγκαταστήσουν μια βάση με 12 κοσμοναύτες.
Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που πιθανώς θα οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής τη NASA, είναι το γεγονός ότι ο νυν επικεφαλής της Εταιρείας Διαστήματος, Τσαρλς Μπόλντεν, έχει προαναγγείλει την παραίτησή του τον ερχόμενο Ιανουάριο. Προφανώς ο επόμενος διευθυντής της NASA θα είναι της επιλογής Τραμπ, οπότε δεν αποκλείεται καθόλου να οργανωθεί μια νέα διαστημική αποστολή με προορισμό τη Σελήνη -αν και για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνος που υπερβαίνει την πενταετία. Ο Τραμπ, όμως, καθώς και οι σύμβουλοί του, φιλοδοξούν να βρίσκονται στην εξουσία και να θαυμάσουν την επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.