Κουράμ Σαζάν Μπουτ 27 ετών και Ρασίντ Ελντάρ 30 ετών, από Πακιστανικής και Μαροκινής καταγωγής αντίστοιχα
«Τρίζει» η καρέκλα της Μέι ενόψει των εκλογών της Πέμπτης
Οι αιμοσταγείς εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν και επίσημα την ευθύνη για το νέο αιματοκύλισμα – το τρίτο μέσα σε δύο μήνες – στην καρδιά της Μεγάλης Βρετανίας, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Η ανάληψη ευθύνης για το διπλό «χτύπημα» στη Γέφυρα του Λονδίνου και τη γειτονική αγορά του Μπόρο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, έγινε μέσω του πρακτορείου Amaq που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.
«Ένα απόσπασμα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο» αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης.
Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον 11 υπόπτους μετά από εφόδους σε σπίτια και κτίρια που πιθανώς να σχετίζονται με το νέο μακελειό.
Μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν επιδρομές στις ιδιοκτησίες και οι έρευνες συνεχίζονται.
Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου γνωστοποίησε πως ερευνάται εάν οι τρεις δράστες, που έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, είχαν υποστήριξη και από άλλους.
«Πολύ υψηλή προτεραιότητα είναι προφανώς για μας να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν εργάζονταν μαζί με κάποιον άλλον, αν οποιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται στον σχεδιασμό αυτής της επίθεσης, και να βρούμε το υπόβαθρό της», δήλωσε η Κρεσίντα Ντικ στην τηλεόραση του BBC.
«Πραγματοποιήσαμε έρευνες σε πολλά μέρη στο ανατολικό Λονδίνο και κατασχέσαμε τεράστια ποσότητα ιατροδικαστικού υλικού, έτσι εργαζόμαστε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.
Η αρχηγός της λονδρέζικης αστυνομίας δήλωσε, επίσης, πως οι τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες από ισλαμιστές στη Βρετανία οργανώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος της απειλής που αντιμετωπίζει η Βρετανία δεν κατευθύνεται από το εξωτερικό.
«Πιστεύω πως όλες οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν ένα πρωταρχικά εγχώριο κέντρο βάρους», ανέφερε η Ντικ.
Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής θα παραμείνει υψηλό στη Βρετανία μετά το μακελειό στο Λονδίνο, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντας την επίθεση πλήγμα στον ελεύθερο κόσμο.
Εξάλλου, εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα ασφαλείας σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων και αρκετές γέφυρες στο κεντρικό Λονδίνο, επεσήμανε η Μέι.
Πάνοπλοι αστυνομικοί με ημιαυτόματα και εννιάρια πιστόλια, σιδερένιους φράκτες που εμποδίζουν την πρόσβαση σε ορισμένα σημεία και εμπόδια από μπετόν, ώστε να μπορούν να σταματήσουν μια πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση με αυτοκίνητο, αντικρίζουν από χθες το πρωί οι Λονδρέζοι στους κεντρικούς δρόμους.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπολόγιζε στις εκλογές της Πέμπτης, για να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο δείχνουν να ματαιώνουν τα σχέδιά της.
Ο ηγέτης της Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε από την Μέι να παραιτηθεί εξαιτίας των περικοπών που έκανε στην αστυνομία τα έξι χρόνια που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν μετανιώνει που μείωσε τον αριθμό των αστυνομικών κατά περίπου 20.000 όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών από το 2010 ως το 2016.
Απάντησε ότι ο προϋπολογισμός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας προστατεύθηκε και πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει λάβει τις εξουσίες που χρειαζόταν.
Η Τερέζα Μέι αναμένεται να χάσει την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων για 21 έδρες, σύμφωνα με τελευταία έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας YouGov.
H έρευνα δείχνει ότι οι Συντηρητικοί (Τόρις) θα εξασφαλίσουν 305 έδρες, λιγότερες τις 326 που χρειάζεται για να περνά άνετα νόμους στη Βουλή.
Είναι η τελευταία μιας σειράς ανησυχητικών για τη Συντηρητική πρωθυπουργό σφυγμομετρήσεων, η τελευταία από τις οποίες της ICM έδειξε ότι το προβάδισμα του κόμματός της μειώνεται κατά μία ακόμη μονάδα.
Όταν προκήρυξε τις εκλογές η Μέι, το κόμμα της όδευε προς μια συντριπτική νίκη με προβάδισμα άνω των 20 μονάδων. Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να λάβει 268 έδρες, από 261 που προβλεπόταν πριν το τελευταίο «χτύπημα».
Η ίδια η Μέι, πάντως, υποσχέθηκε ένα σκληρότερο μεταναστευτικό σύστημα από την στιγμή που η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι Βρετανοί έκαναν την επιλογή τους και θα ήταν σκάνδαλο να κάνουμε ο,τιδήποτε άλλο από το να σεβαστούμε την επιλογή τους. Θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πάρουμε τον έλεγχο του νομίσματός μας, θα πάρουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα πάρουμε τον έλεγχο των νόμων μας», δήλωσε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα βοηθήσει την εισαγωγή ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «το οποίο θα υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».
Εκτός κινδύνου ο Έλληνας τραυματίας
Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου ο έλληνας τραυματίας, Αντώνης Φίλης, που ήταν ανάμεσα στα δεκάδες θύματα των μακελάρηδων.
Ο 35χρονος φέρει τραύμα από μαχαίρι στο συκώτι και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.
Ο άτυχος άνδρας βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης με τη φίλη του. Ο Αντώνης Φίλης έφυγε για το Λονδίνο το 2011 αναζητώντας δουλειά. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται ως γεωπόνος – τεχνολόγος τροφίμων σε εταιρεία στη βρετανική πρωτεύουσα. Η μητέρα του είναι ιταλικής καταγωγής, ενώ ο πατέρας του Λαμιώτης. Είναι εγγονός του δημάρχου της Λαμίας στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, γιατρού Αντώνη Φίλη.
Λίγο μετά την επίθεση είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο στο οποίο ακούγεται κάποιος να λέει στα ελληνικά: «Έχω ματώσει, είμαι με γιατρούς, είμαι εντάξει».
«Ενώ οι άλλοι έτρεχαν να σωθούν ο γιος μου δεν έφυγε…», δήλωσε ο πατέρας του και συμπλήρωσε: «Εμείς αρχικά ενημερωθήκαμε από τη φίλη του και στη συνέχεια μιλήσαμε και με τον ίδιο δυο φορές. Όπως είπαν και οι γιατροί φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο η αγωνία και η δική μου και της μητέρας του είναι μεγάλη γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά…».
Σύμφωνα με πηγή στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), 21 από τους τραυματίες της επίθεσης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως 48 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται μια γυναίκα από τον Καναδά και ένας Γάλλος υπήκοος, ενώ υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματίες από τη Γαλλία και την Αυστραλία.
Δολοφόνοι της… διπλανής πόρτας
Χθες οι Αρχές της Αγγλίας, έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των δύο τρομοκρατών από τους τρεις που αιματοκύλησαν το Λονδίνο.
Πρόκειται για τον Κουράμ Σαζάντ Μπουτ και τον Ρασίντ Ρεντουάν.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας ο Μπουτ, 27 ετών (20.4.90), ήταν βρετανός πολίτης που γεννήθηκε στο Πακιστάν.
Ο Ρεντουάν, 30 ετών (31.7.86), έλεγε ότι ήταν Μαροκινός και Λιβυός. Χρησιμοποιούσε επίσης το όνομα Ρασίντ Ελκνταρ, με διαφορετική ημερομηνία γέννησης (31.7.91). Οι έρευνες συνεχίζονται για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του συνεργού τους.
Στο μεταξύ έκθετες είναι για μια ακόμη φορά οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον ένας απ’ τους τρομοκράτες της Γέφυρας του Λονδίνου γλίστρησε απ’ το δίκτυ τους, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του μακελάρη του Μάντσεστερ.
Όπως προκύπτει ο 27χρονος ισλαμιστής εξτρεμιστής, είχε εμφανιστεί πέρυσι σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές και μάλιστα είχε διαπληκτιστεί με την αστυνομία μετά την ανάρτηση σημαίας του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» σε πάρκο.
Ο τζιχαντιστής ήταν στο πλευρό δύο διαβόητων μουσουλμάνων ιεροκηρύκων, γνωστών στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας για τις ακραίες θέσεις τους.
Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι φίλος του εξτρεμιστή, που γεννήθηκε στο Γουότφορντ, τον είχε αναφέρει στις αρχές μετά τη ριζοσπαστικοποίησή του μέσω εξτρεμιστικών βίντεο στο διαδίκτυο. Επίσης, μάρτυρας δήλωσε ότι η αστυνομία είχε ενημερωθεί προ διετίας ότι ο εν λόγω άνδρας προσπαθούσε να ριζοσπαστικοποιήσει παιδιά σε ένα τοπικό πάρκο.
«Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι πρέπει να κάνω στο όνομα του Αλλάχα. Είμαι έτοιμος να κάνει στο όνομα του Αλλάχ ό,τι πρέπει, ακόμη και να σκοτώσω την ίδια μου τη μάνα» έλεγε στα ανήλικα παιδιά. Η γυναίκα είπε ότι τράβηξε τέσσερις φωτογραφίες του υπόπτου και τις έδωσε στην αστυνομία, αλλά έκτοτε δεν άκουσε τίποτε.
Γείτονάς του περιέγραψε πώς ο 27χρονος έδειχνε «σε κατάσταση ευφορίας» λίγες ώρες πριν το μακελειό του Σαββάτου και ρωτούσε πώς μπορούσε να νοικιάσει ένα φορτηγάκι. Είχε εξαπατήσει τους γείτονές του, κάνοντάς του να πιστεύουν ότι είναι φιλήσυχος άνθρωπος. Έπαιζε συχνά πινγκ-πονγκ και ποδόσφαιρο με τα παιδιά τους σε γειτονικό πάρκο.
Επίσης, ένας από τους τρομοκράτες του Λονδίνου είχε αλλάξει πρόσφατα συμπεριφορά, σύμφωνα με γείτονές του.
Ήταν ένας «συμπαθητικός» πατέρας δύο πολύ μικρών παιδιών, ο οποίος «ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά και δεν φερόταν όπως συνήθως», δήλωσαν άνθρωποι που τον έβλεπαν καθημερινά.
«Ονομάζεται Αμπντούλ, τον φωνάζαμε Αμπς στο γυμναστήριο της γειτονιάς», δήλωσε ο Μάικλ Μίμπο, ένας νεαρός που ζει στην πολυεθνική συνοικία Μπάρκινγκ, όπου η αστυνομία έχει κάνει πολλές συλλήψεις.
Ο Σαλαχουντίν, ένας 40χρονος δάσκαλος οδήγησης, θυμάται τον Αμπντούλ καλά: «Τον βλέπαμε συχνά. Ήταν συμπαθητικός, όμως ξαφνικά άλλαξε συνήθειες. Δεν συμπεριφερόταν όπως παλιά. Δεν ήταν επιθετικός, αλλά τώρα τελευταία, αν και στο παρελθόν ήταν πολύ ομιλητικός, δεν έλεγε τίποτα περισσότερο από “καλημέρα, γεια σας”».
Ένας άλλος εκ των δραστών είχε ιρλανδική ταυτότητα, όπως μετέδωσε το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, επικαλούμενο πηγές της τοπικής αστυνομίας.
«Η βρετανική αστυνομία εντόπισε μια ιρλανδική ταυτότητα στο πτώμα ενός από τους τρεις δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο, αφού σκοτώθηκε», ανέφερε το RTE.
Η βρετανική αστυνομία επικοινώνησε με την ιρλανδική, η οποία ανακάλυψε ότι «είχε ζήσει στο Δουβλίνο για ένα διάστημα. Ο άνδρας πιστεύεται ότι είναι μαροκινής καταγωγής και είναι παντρεμένος με μια Σκοτσέζα», ανέφερε ο δημοσιογράφος Πολ Ρέινολντς.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ταυτοποιήσει 23.000 τζιχαντιστές που ζουν στη Βρετανία ως υπόπτους για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Η MI5 παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο περίπου 500 από αυτούς.