ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΗ ΔΕΘ
Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο Μέγαρο Μαξίμου και ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελίδειο το βράδυ του Σαββάτου οι στενοί του συνεργάτες εργάζονται πυρετωδώς, με τις παρεμβάσεις όλων των υπουργείων να βρίσκονται «επί τάπητος».
«Η επεξεργασία των θέσεών μας πρέπει να είναι προσεκτική, γιατί το καλάθι δεν είναι μεγάλο». Με τη φράση αυτή, κυβερνητικό στέλεχος δίνει το στίγμα για το εύρος όσων σχεδιάζει να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Το προσχέδιο της ομιλίας του κ. Τσίπρα, -την οποία και επιμελείται στενός του συνεργάτης-, είναι ήδη έτοιμο. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού διαμορφώνονται ως εξής:
• Απολογισμός των δράσεων που υλοποίησε ως τώρα η κυβέρνηση
• Πορεία των δημοσιονομικών- εξαγγελίες
• Έξοδος από το Πρόγραμμα επιτήρησης, με αναφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης και στα Πρωτογενή Πλεονάσματα για το 2019-2020
«Προχωράμε με κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα»
Το στίγμα του πως θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας αποτυπώνεται σε αναφορές που έκανε στους συνομιλητές του. «Υλοποιήσαμε δεσμεύσεις ως τώρα, προχωράμε με κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα μέχρι την έξοδο από την κρίση» υποστήριξε, ενώ μετά από αναλυτική συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο για τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εξαγγελίες για μείωση φόρων και παροχές.
Αντίθετα προκρίνεται η εστίαση σε επιλογές που θα σηματοδοτούν τη δίκαιη κατανομή, όπως «καρπών» που θα προέλθουν από τη βελτίωση των οικονομικών. Συν τοις άλλοις, τα έσοδα από τη μάχη με τους καναλάρχες που άγγιξαν τα 246 εκ.€ θα είναι ένα από τα σημεία του πρωθυπουργού όπως και το πώς αυτά θα διατεθούν. Ωστόσο οι χιλιάδες απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών στα ΜΜΕ που δεν εξασφάλισαν άδεια, είναι ο πιο δύσκολος γρίφος. Και πιθανότατα θα είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο θα έρθει πιο γρήγορα ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες προκειμένου να απορροφηθούν εκεί πολλοί από όσους εργαζόμενους σε ΜΜΕ χάνουν τη δουλειά τους στους επόμενους δύο μήνες.
Το «φροντιστήριο» για τη συνέντευξη Τύπου
Οι συσκέψεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνεχίζονται ενώ θα ενταθεί και το… φροντιστήριο, ώστε ο κ. Τσίπρας να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για τη Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή στους δημοσιογράφους.
Συναντήσεις Τσίπρα με ΣΕΒ – ΕΕΑ ενόψει ΔΕΘ
Τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας τέθηκαν επί τάπητος κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Θεόδωρο Φέσσα, στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης (7 Σεπτεμβρίου).
Στο επίκεντρο των δύο συναντήσεων βρέθηκαν η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος, καθώς και η ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμα, η συζήτηση με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επικεντρώθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους τρόπους με τους οποίος αυτά μπορούν να επιλυθούν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΕΑ, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τις θέσεις του Επιμελητηρίου πάνω στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στην πολιτική επιδότησης της εργασίας, που εξήγγειλε πρόσφατα το υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος, καθώς και για τα φορολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε στον πρωθυπουργό ότι:
Το ΕΕΑ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στην πρωτοβουλία ενεργητικής επιδότησης της απασχόλησης, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να αξιοποιηθούν παραγωγικά, κονδύλια που διαφορετικά θα πήγαιναν στην κατανάλωση.
Το φορολογικό αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και δίκαιης ανάπτυξης. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρότεινε ως λύση του προβλήματος να θεσπιστεί φορολογικός νόμος στη βάση της αρχής «λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους».
Είναι αναγκαία η ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος διότι χωρίς αυτή τη λειτουργία η αγορά και η οικονομία είναι αδύνατο να λειτουργήσουν αναπτυξιακά.
Το ΕΕΑ έχει αναλάβει μεγάλη πρωτοβουλία, με μελέτες και έκδοση πορίσματος για την εναρμόνιση του Πτωχευτικού Δικαίου της Χώρας με βάση την ευρωπαϊκή πείρα καθώς και για την θέσπιση της «Δεύτερης Ευκαιρίας» για έντιμους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την κρίση.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναμένουν την υλοποίηση της κυβερνητικής υπόσχεσης για χρηματοδότηση με 20 δισ. από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και χρηματοδότησης επιχειρήσεως, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα και η οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το ΕΕΑ, ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, καθώς και για την επίσκεψη της κινεζικής εταιρείας ALIBABA στην Ελλάδα στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, μετά από πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου.
Κατά το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, τόσο από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα όσο και από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων εκφράστηκε η βούληση ο διάλογος να είναι διαρκής προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία αλλά και μεγάλη επιχειρηματικότητα στη χώρα.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εν όψει των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.