Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2025

Αυτοί είναι οι 5 κανόνες για συμψηφισμό οφειλών στην εφορία

Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο φορολογούμενος για τον συμψηφισμό οφειλών στην εφορία, με επιστροφή φόρου. 

Τους πέντε «χρυσούς» κανόνες της διαδικασίας περιγράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε απάντηση του στην ερώτηση του  βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας,  Γεωργίου Καρασμάνη.

Ο βουλευτής είχε καταθέσει ερώτημα προς τον υπουργό σχετικά με τις παρακρατήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες για μελλοντικές δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. 

Συμψηφισμός μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία ο οφειλέτης έχει χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου, η οποία μπορεί να αποδειχθεί από τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή από δημόσιο έγγραφο.

1. Οι απαιτήσεις που προτείνονται σε συμψηφισμό πρέπει να είναι αμοιβαίες (μεταξύ δύο προσώπων), κατά τον ίδιο χρόνο και πιο συγκεκριμένα οι οφειλές πρέπει να είναι βεβαιωμένες στο στενό Δημόσιο και οι απαιτήσεις του οφειλέτη να προέρχονται από το εν στενή έννοια Δημόσιο και όχι από τρίτα πρόσωπα (π.χ. Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., ευρύτερο Δημόσιο Τομέα). Τέλος απαιτείται να έχει εκδοθεί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, χρηματικό ένταλμα πληρωμής ή άλλος τίτλος πληρωμής.

2. Ο συμψηφισμός γίνεται είτε αυτόματα από το αρμόδιο όργανο της Φορολογικής Διοίκησης,  είτε μετά από δήλωση του οφειλέτη, ώστε να εξεταστεί από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.  αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις για συμψηφισμό.

3. Τα ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρων προστιθέμενης αξίας και εισοδήματος, για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί ατομικό φύλλο έκπτωσης, συμψηφίζονται υποχρεωτικά και με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και αποδίδονται υπέρ των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών.

4. Η απόσβεση οφειλής που διενεργείται μέσω συμψηφισμού ή για παρακράτηση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής, καλύπτουν δόση ή δόσεις ρύθμισης εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά και εφόσον δεν έχει χαρακτηριστεί η οφειλή ως ακατάσχετη.

5. Σε οποιοδήποτε στάδιο ρύθμισης προκύπτει εξόφληση  του συνόλου του ποσού, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτηση  στην αρμόδια υπηρεσία για την αλλαγή του προγράμματος και να επωφεληθεί των απαλλαγών που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση των οφειλών του.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή