Αυτό είναι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό – Πώς θα χρησιμοποιείται

Η επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού Covid σήμερα. Από 1η Ιουλίου θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζεται σήμερα από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Το επίσημο όνομά του είναι: «EU digital Covid certificate».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου» δήλωσε σχετικά χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες» συμπλήρωσε.

Δείτε την παρουσίαση (το πράσινο πιστοποιητικό στο 05:45 του βίντεο):

 

pistopoihtiko2

Πότε ξεκινά η εφαρμογή

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την έναρξη εφαρμογής του πιστοποιητικού (EU Digital Covid Certificate) από την 1η Ιουνίου, ωστόσο παρότι η Ελλάδα ήταν από τις λιγοστές χώρες που είχαν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, οι καθυστερήσεις σε αρκετές άλλες είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί παράταση για την 1η Ιουλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητά του ανάμεσα και στα 27 κράτη-μέλη. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και θ αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε από την 1η Ιουνίου, αλλά τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα ξεκινήσουν επισήμως έναν μήνα αργότερα, διότι πέραν της ετοιμότητας θα πρέπει να προηγηθεί η τυπική πλέον έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η επισφράγιση της συμφωνίας από το Συμβούλιο της ΕΕ» τονίζουν στο iΕidiseis.gr, κυβερνητικές πηγές.

Τι είναι το πράσινο πιστοποιητικό

Το πράσινο πιστοποιητικό βεβαιώνει:

  • ότι έχει γίνει εμβολιασμός
  • τον τύπο του εμβολίου
  • ότι υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ και
  • ότι κάποιος έχει ασθενήσει από κορονοϊό στο παρελθόν

fefdzbv

Το πράσινο πιστοποιητικό θα είναι ψηφιακό, θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας ο ενδιαφερόμενος είτε τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ του.

Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Μητσοτάκης: Σκοπός δεν είναι να διχάσουμε

 

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος για το ψηφιακό πιστοποιητικό, σημειώνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε τις διαδικασίες ψηφιοποίησης στην Ελλάδα.

«Ο κορωνοϊός λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου»

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Σαρλ Μισέλ: Δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης και εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Τόνισε επίσης ότι εν μέσω πανδημίας δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Σχοινάς: Από τις πρώτες η ελληνική πλατφόρμα

Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Το πιστοποιητικό γίνεται πραγματικότητα. Στην αρχή υπήρχαν πολλοί λίγοι που το πίστευαν και υπήρχε μεγάλος σκεπτικισμός. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό προϊόν. Η αλληλεγγύη είναι η καρδιά της Ένωσής μας. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν παρευρέθηκε στην παρουσίαση. Φρόντισε, όμως, να δώσει επιπλέον ώθηση στην ελληνική πρωτοβουλία πάνω στην οποία χτίστηκε το μοντέλο των ευρωπαϊκών μετακινήσεων για τον επόμενο χρόνο.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για την εκδήλωση των 40 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, η κα Φον Ντερ Λάιεν απένειμε για ακόμη μια φορά τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ιδέα του.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε την ετοιμότητα των Βρυξελλών να κινηθούν πιο γρήγορα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

«…Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή