Με τεχνογνωσία και χρηματοδότηση, θα βοηθήσει η Γαλλία στην δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας! Οι υπογραφές έπεσαν και η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για στήριξη της ανάπτυξης μέσω της ίδρυσης, της Αναπτυξιακής Τράπεζας, είναι ένα μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, για μία τράπεζα που θα χρηματοδοτεί την καινοτομία και την παραγωγή, στηρίζοντας την επίτευξη του στόχου για επιστροφή της ελληνικής Οικονομίας σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Nicolas Dufourq, υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας που περιλαμβάνει πλήθος προβλέψεων, για την μεταφορά πληροφοριών, τεχνογνωσίας, στήριξη των επενδύσεων αλλά και τη χρηματοδότηση γαλλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα συνεργαστούν με ελληνικές.
Ο υπουργός μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δήλωσε ότι «σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Με την τεχνική βοήθεια που θα μας προσφέρουν οι Γάλλοι φίλοι μας πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει την σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων».
Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη».

Το Μνημόνιο Συνεργασίας
Για να ενισχυθεί η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και της Bpifrance, τα μέρη μπορούν να επιθυμούν να δημιουργήσουν μια μη αποκλειστική σχέση συνεργασίας για αμοιβαία οφέλη στα άρθρα ως εξής:
Άρθρο 1 Σκοπός
Σκοπός του μνημονίου συμφωνίας είναι η Bpifrance και το υπουργείο να ενισχύσουν την ανάπτυξη της ανταλλαγής γνώσεων και των δύο μερών και την υγιή ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών.
Αυτές και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών υπόκεινται σε αντίστοιχους εσωτερικούς στόχους, έγκριση πιστώσεων, πολιτικές και διαδικασίες σύμφωνα με τη νομοθεσία των μερών.
Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να ανταλλάσσουν μη εμπιστευτικές περιοδικές εκδόσεις, όπως ετήσιες εκθέσεις, έγγραφα και άλλες δημοσιεύσεις κ.λπ., καθώς και άλλες γενικές πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες πιστωτικής εγγύησης ή την επιδότηση επιτοκίου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ή τις οικονομικές τάσεις τις δύο χώρες.
Άρθρο 2 Ανταλλαγή πληροφοριών
Τα μέρη μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τους τομείς ανάπτυξης και εφαρμογής των χρηματοδοτικών μέσων που υποστηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων και των δανείων.
Τα μέρη μπορούν να προωθήσουν αμοιβαία τα επιτεύγματά τους και να διαδώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε τομείς που αποτελούν αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους.
Άρθρο 3. Επιχειρηματική Συνεργασία
Τα μέρη μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις δημόσιες επιχειρήσεις, κατόπιν αιτήματος του άλλου μέρους σε θέματα όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η πολιτική εγγύησης των δημόσιων πιστώσεων κ.λπ
Άρθρο 4. Σύνδεση οικοσυστημάτων καινοτομίας
Η MAZINNOV είναι μια δικτυακή πρωτοβουλία που εμπίπτει στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης για το μέλλον, η οποία υπεγράφη στις 23 Οκτωβρίου 2015 από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η Bpifrance προσυπογράφει πλήρως τους στόχους του δικτύου και θέτει στη διάθεσή του τις επιχειρησιακές της δυνατότητες:
– Χρηματοδότηση γαλλικών ΜΜΕ που συνεργάζονται με Έλληνες εταίρους για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σε διμερές ή ευρωπαϊκό πλαίσιο (Eurêka-Eurostars).
– Σύνδεση γάλλων και ελληνικών επενδυτών και νέων επιχειρήσεων μέσω της EuroQuity, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός επαγγελματικού και εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών. Αυτή η υπηρεσία έχει σκοπό να βοηθήσει την τελευταία να προσελκύσει επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το EuroQuity ανήκει και λειτουργεί από την Bpifrance.
Τα μέρη μπορούν να διερευνήσουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των δύο εργαλείων προς όφελος επενδυτών και επιχειρηματιών της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Άρθρο 5. Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης – Τεχνική βοήθεια
Οι αναπτυξιακές τράπεζες έχουν δημόσιες αποστολές, ιδίως για να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, προσφέροντάς τους χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εμπειρογνωμοσύνη. Δρουν συμπληρωματικά και σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα μέσω της συγχρηματοδότησης, της κατανομής των κινδύνων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές των ΜΜΕ.
Η Bpifrance, ως γαλλική τράπεζα ανάπτυξης, διαθέτει διαθέσιμη τεχνογνωσία στον τομέα αυτό για να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας τέτοιας οντότητας στην Ελλάδα που θα απαιτούσε τεχνική βοήθεια και εταίρους. Το Υπουργείο μπορεί να μελετήσει στο πλαίσιο αυτό τις εμπορικές προσφορές εμπειρογνωμοσύνης ότι η Bpifrance θα μπορούσε να προτείνει, στον τομέα της ανάπτυξης ΜΜΕ, προγράμματα υποστήριξης της καινοτομίας και άλλα θέματα που κρίνονται απαραίτητα για το Υπουργείο, όπως:
• Στρατηγική και επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας ανάπτυξης
• Ανάπτυξη πολιτικής και εργαλεία διαχείρισης κινδύνων για τις ΜΜΕ
• Ανάπτυξη ειδικών δανείων για την αντιμετώπιση της ανάγκης χρηματοδότησης των ΜΜΕ που δεν καλύπτονται από τραπεζικές υπηρεσίες
• Χρηματοδότηση της απόκτησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας
• Ανάπτυξη κυβερνητικών / μη κυβερνητικών μέσων στήριξης των ΜΜΕ (επιδοτήσεις, εγγυήσεις κ.λπ.)
• Αξιολόγηση καινοτόμων σχεδίων
• Ανάπτυξη μιας προσφοράς χρηματοδότησης καινοτομίας
• Εταιρική Διακυβέρνηση
Άρθρο 6. Συνομιλητές
Τα συμβαλλόμενα μέρη θα ορίσουν συντονιστή εντός των αντίστοιχων οργανώσεών τους, οι οποίοι θα συντονίζουν θέματα που σχετίζονται με το παρόν μνημόνιο.
Για την Bpifrance: Isabelle Bébéar, Προϊστάμενη Διεθνών Υποθέσεων και Προγραμμάτων Διαχείρισης
Για το Υπουργείο: Ηλίας Ξανθάκος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης
Άρθρο 7. Ξεχωριστές συμφωνίες
Οι δράσεις που περιγράφονται στο παρόν μνημόνιο θα υλοποιηθούν με ξεχωριστές συμφωνίες / συμβάσεις που θα υπογραφούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα καθορίζουν τη διαδικασία και τους όρους κάθε δράσης.
Άρθρο 8. Πνευματική ιδιοκτησία
Αναγνωρίζεται ότι τα μέρη μπορούν να κατέχουν πνευματική ιδιοκτησία σε μορφές όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπορικά σήματα, εμπορικά μυστικά ή με άλλες μορφές. Παρότι τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνάψουν συμφωνία άδειας εκμετάλλευσης σχετικά με αυτή την πνευματική ιδιοκτησία μέσω χωριστής συμφωνίας, δεν παρέχεται κανένα δικαίωμα σε κανένα από τα μέρη να χρησιμοποιούν την πνευματική ιδιοκτησία του άλλου μέρους βάσει του παρόντος μνημονίου.
Άρθρο 9. Εμπιστευτικότητα
Εκτός και εάν υπάρχει άλλη γραπτή συμφωνία ή υποχρέωση γνωστοποίησης πληροφοριών σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, οι πληροφορίες που λαμβάνει κάθε συμβαλλόμενο μέρος παραμένουν εμπιστευτικές για πέντε έτη μετά τη λήξη της ισχύος του μνημονίου, με εξαίρεση τα ακόλουθα:
Καμία πληροφορία σχετικά με έναν πελάτη της Bpifrance που καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο δεν αποκαλύπτεται χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου της ενδιαφερόμενης εταιρείας. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρούν αυστηρά εμπιστευτικά τις πληροφορίες αυτές, εφόσον δεν εμπίπτουν στον δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από το εάν το παρόν μνημόνιο έχει λήξει ή έχει τερματιστεί από ένα από τα μέρη
Άρθρο 10. Άλλες διατάξεις
10.1 Οι διατάξεις του Μνημονίου μπορούν να τροποποιηθούν ή να συμπληρωθούν με τη συγκατάθεση των δύο Μερών. Οι τροποποιήσεις γίνονται μέσω ξεχωριστών παραρτημάτων που υπογράφονται από τα συμβαλλόμενα μέρη.
10.2 Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να τηρήσουν και να αναπτύξουν το πνεύμα του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας σε καλή βάση. Το παρόν μνημόνιο συνεννόησης δεν προορίζεται να είναι νομικά δεσμευτικό ούτε να επιβάλλει νομικές υποχρεώσεις σε κανένα μέρος και δεν θα έχει νομική ισχύ, εκτός από το άρθρο 8 “Πνευματική ιδιοκτησία” και το άρθρο 9 “Εμπιστευτικότητα”.
10.3 Κάθε διαφορά και διαφωνίες μεταξύ των μερών σχετικά με θέματα που αφορούν την ερμηνεία και την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος μνημονίου συμφωνίας θα ρυθμίζονται από τα συμβαλλόμενα μέρη μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με βάση καλή θέληση.
Άρθρο 11. Ρήτρα Αποτελεσματικότητας
Το παρόν μνημόνιο θα τεθεί σε ισχύ με την υπογραφή και από τα δύο μέρη και στη συνέχεια θα παραμείνει σε ισχύ για δύο έτη, εκτός εάν παραταθεί για την ίδια περίοδο με αμοιβαία συναίνεση και των δύο μερών γραπτώς εντός τριών μηνών πριν από τη λήξη του. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να καταγγείλει το παρόν μνημόνιο με προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση τουλάχιστον ενός μηνός στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος (εκτός εάν ο νόμος απαιτεί προηγούμενο τερματισμό). Η λήξη του παρόντος μνημονίου δεν έχει ως αποτέλεσμα τη λήξη άλλων ειδικών συμφωνιών (συμβάσεων) που μπορούν να συναφθούν μεταξύ των μερών.