Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία – Πέρασε η κορύφωση της Όμικρον λένε οι ειδικοί

4
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία - Πέρασε η κορύφωση της Όμικρον λένε οι ειδικοί

Σταθεροποίηση στα κρούσματα, παρά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον σε ποσοστό άνω του 90% στην Επικράτεια, βλέπουν οι ειδικοί, την ώρα που δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χειρότερα επιτέλους τα αφήσαμε πίσω μας.

Για τον πορεία της πανδημίας στην χώρα, την παραλλαγή Όμικρον και τον εμβολιασμό μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑΑθανάσιος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘΔημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων ότι η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.

Σημείωσε ότι τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση και νοσηλεία.

Σταθεροποίηση στα κρούσματα, παρά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον σε ποσοστό άνω του 90% στην Επικράτεια, βλέπουν οι ειδικοί, την ώρα που δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χειρότερα επιτέλους τα αφήσαμε πίσω μας.

Συγκεκριμένα, στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες ειδικοί τονίζουν πως είτε βρισκόμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης των μολύνσεων,  είτε εκείνη αναμένεται να έρθει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παρά όμως τα αισιόδοξα νέα, η πίεση που υπάρχει ακόμη στο Σύστημα Υγείας κρατά συγκρατημένο τον κυβερνητικό μηχανισμό που θέλει οι επόμενες κινήσεις να είναι προσεκτικές, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει μεσοβδόμαδα προκειμένου να επενεξετάσει την κατάσταση και να αξιολογήσει τα μέτρα.

Τρεις προϋποθέσεις

Ο κύριος Σαρηγιάννης υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία. Όπως είπε:

  • Το πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό.
  • Δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την παραλλαγή Δέλτα
  • Τρίτον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη, όπως η Αφρική.

Πέρασε η κορύφωση της Όμικρον

Την ίδια ώρα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, αλλά και για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ανάλυσης Δεδομένων Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, αναφέροντας πως τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως η κορύφωση του κύματος έγινε στις αρχές Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ατσαλάκης τόνισε πως η κορύφωση του κύματος με την παραλλαγή Όμικρον υπήρξε στις 4 Ιανουαρίου, ενώ όπως ανέφερε πλέον ακολουθεί μία σταθερή αποκλιμάκωση.