Τις προθΕσεις των δανειστών για τις αλλαγές στα εργασιακά αποκαλύπτει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που προβλέπουν πιο ευέλικτες μορφές εργασίας κατά το μοντέλο της Δανίας.
Συγκεκριμένα προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία μισθών, μεγαλύτερη κινητικότητα με στόχο τη μείωση της ανεργίας, κατάργηση τριετιών αλλά και αύξηση του ποσοστού απολύσεων.
Όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η έκθεση των θεσμών προς την κυβέρνηση, μετά την πρώτη αξιολόγηση, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αναφέρεται στα εξής ζητήματα:
– Οι θεσμοί υποστηρίζουν την επέκταση του πεδίου των επιχειρησιακών συμβάσεων (μισθοί και απασχόληση), διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας ή προσαρμογής. Η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων συμβάλλει, σύμφωνα με τους θεσμούς, στην ευελιξία των επιχειρήσεων, προκειμένου να προσαρμόσουν το εργασιακό κόστος, μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων.
– Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.
– Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν προϊόν διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Εφεξής, όμως, θα αποφασίζεται από το κράτος και, από το 2017 και μετέπειτα, θα αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς να περιλαμβάνει τα επιδόματα ωρίμανσης.
– Ως προς τις ομαδικές απολύσεις, οι θεσμοί κρίνουν απαραίτητη την κατάργηση των περιορισμών (η διοικητική προέγκριση ισχύει μόνο στην Ελλάδα).
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους μας. Ας ελπίσουμε ότι από αυτή τη διαπραγμάτευση θα πάρουμε κάτι επιτέλους και εμείς!