Οι ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών του χειμώνα είναι πολλές. Περικλείουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να νιώθει ευεξία αλλά και να αποκτά αντισώματα κατά του κρυολογήματος. Επίσης συμβάλλουν και στην δίαιτα μας.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας προσπαθεί να κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των ασθενειών.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, κάθε άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι χυμοί.
Ποια είναι λοιπόν τα φρούτα που πρέπει να καταναλώνουμε;
Σαγκουίνι: Ερευνητές στην Ιταλία, διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά (που ονομάζονται ανθοκυανίνες), που δίνουν αυτό το φωτεινό χρώμα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους . Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ζώα που λάμβαναν μια ημερήσια δόση του χυμού έχασαν έως 13% του σωματικού τους βάρους σε μόλις τρεις μήνες (χωρίς να κάνουν άλλες διατροφικές αλλαγές).
• Μήλα: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (πηκτίνη), που μειώνουν την επιθυμία σας για ζάχαρη και μειώνουν την όρεξη για θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στα μήλα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατακράτησης νερού και των πρηξιμάτων.
•Cranberries: στην φρέσκια εκδοχή τους έχουν πολύ λιγότερα σάκχαρα (4gr/φλιτζάνι), σε σχέση με τα αποξηραμένα cranberries (18gr/ ¼ φλιτζανιού). Ερευνητές από το Lund University της Σουηδίας βρήκαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα ή αλλιώς cranberries είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά που διασπούν το λίπος των τροφών και βοηθούν στη διατήρηση του σωματικού βάρους.
• Ακτινίδιο: Τα ακτινίδια περιέχουν πολύ κάλιο, όπως μια μπανάνα, αλλά με τις μισές θερμίδες από αυτή. Το κάλιο βοηθά στη μείωση των πρηξιμάτων που πολλές φορές σας κάνουν να μην βλέπετε αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Ένα φλιτζάνι ακτινίδια έχει 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών, ή 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες. Οι άνθρωποι που παίρνουν περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους έχουν την τάση να ζυγίζουν λιγότερο, και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού και μειώνοντας την ποσότητα των θερμίδων που αποθηκεύει το σώμα.
• Πράσο: είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ, Ε και C, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Η αυξημένη περιεκτικότητά του στα παραπάνω στοιχεία αυξάνει τη διούρηση, βελτιώνει την πέψη, διάσπαση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο μεταβολισμός και η απομάκρυνση άχρηστων ουσιών.
• Κουνουπίδι: έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σουλφοροφάνη και γλυκοσιδάσες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση του λίπους από τις τροφές και ενεργοποιούν το μηχανισμό της αποτοξίνωσης.