Άδωνις Γεωργιάδης: Σκορπιός

Να αφήσουμε τα λογοπαίγνια: η πρόγνωση Γεωργιάδη πως όποιος δεν εμβολιαστεί θα αρρωστήσει στα σίγουρα, απηχεί την ουσία της αντίληψης Μητσοτάκη για την κοινωνία.  «Σε διάρκεια ενός χρόνου από σήμερα θα ασθενήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι, μηδενός εξαιρουμένου».

Είναι πρόβλεψη, ή απειλή;  Πάντως δεν το λέει κάποιος επιστήμονας – αν και πάλι, σχετική αξία θα είχε.  Το λέει μέλος της κυβέρνησης , επικαλούμενος «μαθηματικά μοντέλα των ειδικών επιστημόνων λόγω της πολύ υψηλούς μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα».

Ο ίδιος είχε ισχυριστεί παλιότερα ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τους βρήκε απροετοίμαστους επειδή, τάχα, κάποιοι επιστήμονες του έλεγαν πως οι υψηλές θερμοκρασίες του θέρους απομακρύνουν τον COVID-19.

Ο ίδιος πάλι εξηγούσε ότι άφησαν ανοχύρωτη το Θεσσαλονίκη, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, για να μην διαταράξουν το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων της.

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη -περί αυτού πρόκειται- αυτά που λέει είναι ο τρόπος που του απέμεινε για την επιούσια επικοινωνία του. Η έλλειψη αρμοδιοτήτων τον αναγκάζει να αναλαμβάνει ρόλους εκφοβιστή που τον κρατάνε στον αφρό. Αυτή την εποχή το θέμα του είναι οι όσοι σπεύδουν σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Η θεωρία ότι δεν θα την γλυτώσει κανείς ανεμβολίαστος, έχει ακριβώς την ίδια βαρύτητα που έχουν και οι θεωρίες του Πολάκη για τα εμβόλια.

Ως υπουργός ο Άδωνις βρίσκεται από καιρό στο κενό, κακώς δεν έχει τις αρμοδιότητες που αντιστοιχούν τίτλο του. Οι παρεμβάσεις του, για να καλύψει τα στερητικά δημοσιότητας , ακούγονται σαν αντίλαλος άλλων.

Αυτό τον τοποθετεί στην τρίτη και χαμηλότερη κατηγορία μελών του υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχουν υπουργοί με χαρτοφυλάκιο, υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο και υπουργοί με χαρτοφυλάκιο στο οποίο δεν έχουν λόγο. Δεν πλήττει. Στην ίδια ομάδα είναι ο Κικίλιας , ο Καραμανλής, και ο Δένδιας. Έχουν το όνομα και άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις.

Να αφήσουμε τα λογοπαίγνια: η πρόγνωση Γεωργιάδη πως όποιος δεν εμβολιαστεί θα αρρωστήσει στα σίγουρα, απηχεί την ουσία της αντίληψης Μητσοτάκη για την κοινωνία. Είναι εξηγήσιμο γιατί εξ αρχής κάνει μικροπολιτική με τα εμβόλια και επιμένει σε χονδροειδή ψεύδη για την πορεία του εμβολιασμού.

Αλλά η αποτυχία του έπρεπε να τον συνετίσει. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, ο ίδιος αρμενίζει στραβά. Απειλεί, διχάζει, εξαγοράζει, εκμαυλίζει, πουλάει προνόμια και ακουμπάει σε ρασοφόρους και σελέμπριτις.

Θα συνεχίσει να μην έχει αποτέλεσμα, όσο δεν μετατρέπει το πρόβλημα της μειωμένης προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα, σε εθνική υπόθεση. Με τον απλό τρόπο: να καλέσει πρωτίστως τον Τσίπρα σε κοινή προσπάθεια-αφού το ίδιο λένε- αντί να του καταλογίζει «υγειονομικό σαμποτάζ».

Όσο δεν το κάνει, εκείνοι που δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση στον εμβολιασμό , θα συνεχίσουν να επιφυλάσσονται. Ότι ο Άδωνις το εκμεταλλεύεται για να καλλιεργεί την πόλωση με την κοινωνία , έχει εξήγηση: το ανέκδοτο με τον σκορπιό.

Να αφήσουμε τα λογοπαίγνια: η πρόγνωση Γεωργιάδη πως όποιος δεν εμβολιαστεί θα αρρωστήσει στα σίγουρα, απηχεί την ουσία της αντίληψης Μητσοτάκη για την κοινωνία.  «Σε διάρκεια ενός χρόνου από σήμερα θα ασθενήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι, μηδενός εξαιρουμένου»

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Μέσα στον Ιούλιο η νέα ρύθμιση οφειλών για χρέη της πανδημίας

Αμέσως μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, η νέα ρύθμιση θα ανακοινωθεί στους φορολογούμενους

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση των οφειλών που προέκυψαν από την πανδημία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια των θεσμών, τονίζοντας ότι υπήρξε καλή συνεργασία. Αμέσως μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς σε επίπεδο επικεφαλής, η νέα ρύθμιση θα ανακοινωθεί στους φορολογούμενους προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν. Tα μηνύματα που λαμβάνουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών, είναι θετικά ως προς την έκβαση αυτού του σοβαρού ζητήματος και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι θεσμοί  των θεσμών για τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των χρεών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις αντί για 24 ή 48 που έχει ήδη νομοθετηθεί.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε όσους είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων και την έχασαν λόγω αδυναμίας πληρωμής την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν και πάλι καταβάλλοντας κανονικά τις δόσεις που τους αναλογούν. Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά απώλεια ρύθμισης μετά το Μάρτιο του 2020, δηλαδή το διάστημα που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Γι΄ αυτό άλλωστε και τα όποια μέτρα ρύθμισης χρεών αφορούν μόνο τους πληττόμενους και συγκεκριμένα:

* Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

* Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση τζίρου και οι ΚΑΔ τους είναι στον πίνακα με τους πληττομένους.

* Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

* Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Η πληρωμή της 1η δόσης σε περίπτωση που αποφασιστεί η εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή 72 δόσεις θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ εξετάζει να ενταχθούν σε αυτά τα χρέη και απλήρωτες δόσεις του φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο το 1ο τετράμηνο του τρέχοντος έτους οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 4 εκατ. οφειλών ανέρχονται σε 109 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε εκατομμύρια οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις, διαφορετικά τα χρέη αυτά θα συνεχίζουν λιμνάζουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με σοβαρές συνέπειες τόσο στα έσοδα του προϋπολογισμού όσο και στην τσέπη των νοικοκυριών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή